Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
23_3_20171018_BGA_1605.jpg
Forrás: ITB

Egyre nagyobb terheléssel kell megbirkózniuk az állami fenntartású informatikai infrastruktúrák üzemeltetésével foglalkozó szakembereknek, emellett komoly kihívást jelent a munkaerőhiány ezen a területen is – derült ki az Infotér Konferencia első napján az infrastruktúra-üzemeltetés témájában tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Dokumentált, ellenőrzött, biztonságos rendszereket szeretnének kapni – fogalmazta meg az üzemeltetők általános elvárásait a fejlesztők felé Pocsai Zsolt, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese. A szervezet közel 700 alkalmazást és több ezer fizikai végpontot üzemeltet 24 órás üzemmódban, és közel 30 ezer felhasználót szolgál ki.

 

Mi kell a jó szakembernek?

A vezérigazgató-helyettes kitért arra is, hogy rövid idő alatt nagyon komoly fejlődésen ment át a NISZ, a 300 körüli létszámról néhány év alatt fejlődtek 2000 fős szervezetté, ami önmagában is komoly kihívás volt. Pocsai Zsolt nem titkolta azt sem, hogy náluk is gondot jelent az, amivel a versenyszféra cégei szerte a világon küzdenek, vagyis nehezen lehet találni könnyen megszerezhető szakértőket a piacon. A jó fizetés önmagában ma már nem csábító, csupán egy tényező, ami mellé a vonzó munkakörnyezet és a megfelelő szakmai kihívások is kellenek annak érdekében, hogy a jó szakemberek a vállalathoz igazoljanak.

A NISZ-nél tapasztalt nehézségekhez hasonló fékekről számolt be a humánmenedzsment kapcsán Palánki Zsolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai főigazgató-helyettese is. Jelezte azt is, hogy főként alkalmazásfejlesztői területen érződik erősen a munkaerőhiány.

 

Mindenkinek megfelelni

Ami pedig a szakmai kihívásokat illeti, Palánki Zsolt úgy fogalmazott, ebből a szempontból a NAV „maga a kánaán”, hiszen nincs olyan üzemeltetési feladat, amellyel ne lehetne találkozni náluk. Példaként említette, hogy az adóhatóság 4,8 millió adózó állampolgárt és 600 ezer céget szolgál ki. A szervezet 19 ezer munkatársa összesen 27-28 ezer számítógépet használ, és vannak olyan kollégák, akiknek 2-3 gépük is van, így az egyik fontos feladat számukra a gépek konszolidációja.

A kormányzati intézmények számára alapinfrastruktúrát biztosító MVM NET-től Bakos Róbert vezérigazgató-helyettes és műszaki igazgató vett részt a kerekasztal-beszélgetésen, aki elmondta, hogy a hálózatukra építve nyitottak a versenypiac felé is. Azonban míg az állami szektor felől inkább a nagyon megbízható, robusztus, állandó elemeket tartalmazó szolgáltatásra van igény, addig a piaci szereplők az üzleti igények változásának megfelelően dinamikus beavatkozási lehetőséget, nagymértékű rugalmasságot várnak el. Annak érdekében, hogy képesek legyenek minden elvárásnak megfelelni, a kormányzati célokra internetfelhőtől elzárt hálózati megoldást alakítottak ki, míg az üzleti ügyfeleknek nyitottabb, rugalmasabb rendszert hoztak létre.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: