Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
33_both_andras_GYU_7357_2.jpg
Both András, IdomSoftForrás: ITB

Az informatikai rendszerek elavulnak. Nem a kód, nem a bitek öregednek meg, hanem a környezetük halad el mellettük. Újabb eszközök keletkeznek, a felhasználók modernebb grafikus interfészeket igényelnek, a fejlesztők újabb technológiákat preferálnak. Az informatikai vezetőknek kiemelt feladata, hogy gondoskodjanak a rendszerek időbeni megújításáról. Both Andrással, az IdomSoft vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Milyen megoldások vannak a megújításra? Az esetek nagy részében széles skála áll rendelkezésre. Ennek egyik véglete, hogy apró részeket leválasztunk és lecserélünk újonnan írt részekre. A másik pedig, hogy a teljes, élesben működő rendszert elkezdjük lemásolni új technológiával, laboratóriumi körülmények között, majd egy szép napon elkészülünk és megnyomjuk a nagy zöld gombot, ami lekapcsolja a régit és bekapcsolja az újat. Megnyomjuk és keresztbe tett ujjakkal izgulunk, hogy működjön.

 

Minden folyamatra figyelni kell

A tapasztalat azt mutatja, hogy az utóbbi megközelítés nagyon veszélyes, és ezért a modern, agilis megközelítés is azt javasolja, hogy minimalizáljuk az abból fakadó kockázatot, hogy az általunk fejlesztett rendszer nem élesben működik, hanem csak fejlesztő- és tesztkörnyezetekben. Tehát minél kisebb iterációkban fejlesszünk, és minél hamarabb élesítsük, ami elkészült. Mielőbb gyűjtsünk visszajelzéseket valódi (éles) felhasználóktól, és mielőbb kezdjen a kód együtt dolgozni az egyéb éles rendszerekkel és kódokkal. Mert ha ezt nem tesszük, akkor annak a kockázata, hogy valami nem megfelelőt fejlesztünk, akár kezelhetetlenné is válhat.

A profi digitális cégek folyamatosan újraírják a rendszereiket, hogy ne jussanak el arra a pontra, amikor már alig van mozgásterük. Amikor már alig van a cégnél olyan munkatárs, aki átlátja a rendszert. Amikor már nehéz találni a piacon olyan fejlesztőt, aki ért a technológiához. A profik folyamatosan és részenként írják újra a rendszereiket. Ha nincsenek részek, mert a rendszer monolit, akkor először feldarabolják és utána kezdik el lecserélni a részeket.

 

Ne dobjuk el a tudást!

A hosszú évek alatt sok olyan rendszer jött létre, amit a felhasználók hadai napi szinten használnak, az ügyfélszolgálat készségszinten kezel, hozza az árbevételt, megfelel a törvényi előírásoknak, és ráadásul egy rakás más rendszerhez kapcsolódik. Ez nekünk érték. Sőt, valójában ez az érték. Nem szabad eldobni azt a tudást, ami e mögött rejlik, hiszen az sehol máshol nincs meg. Maga az éles rendszer programkódja az egyetlen, valódi és teljes dokumentáció, és maga a működő, éles rendszer az érték. Ne dobjuk el, hanem használjuk fel és cseréljük le okosan!

 

Ki fogja elvégezni a munkát?

Nehéz kollégákat toborozni régi rendszerek életben tartására és nehéz a régi kollégákat is megtartani. A legszebb kihívás egy rendszer folyamatos technológiai megújítása úgy, hogy közben mindvégig kiszolgálunk, ráadásul egyre növekvő ügyfélelégedettség mellett. Ha ezt jól csináljuk, és biztosítjuk hozzá a megfelelő vállalati kultúrát, eszközöket, oktatást és környezetet, akkor az igazi profi szakemberek mellettünk teszik le a voksukat. Régiek és újak egyaránt.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2072 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Laufer Tamás

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4951 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: