Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


46_Lifewire.jpg
Forrás: ITB

Amped, WE, OT – néhány alap darab az üzleti élet szlengjéből, ami innentől kezdve csak cifrább darabokkal bővül. Az üzleti angolon belül minden területnek megvan a maga nyelvi sajátossága, így a különböző területek szakemberei is előszeretettel használnak blikkfangos rövidítéseket, érthetetlennek tűnő szóösszevonásokat. Lássuk, mi fán teremnek a legmenőbb kifejezések!

Idiómák és szlengek világában élünk, amióta pedig meghódították kommunikációnkat az üzenetküldő alkalmazások, a minimumnál sem pazarolunk több karaktert gondolataink kifejtésére. Ékes anyanyelvünkben is találni jó néhány példát, mely hallatán az irodalmi lélekkel megáldott embernek könnybe lábad a szeme, és nem a gyönyörtől. De meghagyva a teret a modernkori köznyelvújító Kazinczyknak, érdemes egy pillantást vetni az angol szlengszavakra, amelyek lassacskán behálózták az üzleti világot is.

 

Rövidítésekből értünk – vagy nem

Érdemes a rövidítésekkel kezdeni, amelyek gyakorlatilag teljes mondatokat változtathatnak anagrammává azok számára, akik nem mozognak nagyvállalati, üzleti környezetben.

Pénzügyi, üzleti környezetben sokszor hangzik el a Q1, Q2, Q3, Q4 rövidítés, ami sorban az első, második, harmadik, negyedik negyedévre utal, amit a H1 és H2 követ, ami az első és második félévet takarja. A YTD (year-to-date) az adott naptól visszafelé számított egyéves időszakot jelenti, ha pedig igazán „menőzni” akarunk a munkahelyi szlenggel, akkor bármikor be lehet dobni a „gyökér ok” kifejezést, ami a probléma gyökerére utál, és az angol „root cause” tükörfordítása.

Az üzleti életben előszeretettel alkalmazzák még az N/A rövidítés, ami a Not Applicable-t vagy a Not Available-t takarja, és a „whiz-ee-wig”, avagy WYSIWYG is sokszor elhangzik az irodában, mert ez a fejlesztők közkedvelt business szlengje. Ezt általában akkor mondják, ha olyan szerkesztőprogrammal dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy minden, amit beírnak megjelenjen a kijelzőn, nem lekódolva, hanem teljes valójában.

Szintén gyakran előkerül az „OOO” rövidítés, ami az Out of Office-t takarja, ha pedig az ember ezt PTO, azaz Paid Time Off üzemmódban űzi, az az igazi, legalábbis IMO (in my opinion), azaz véleményem szerint. Tehát ha az OOO PTO IMO mondattal találkozunk a jövőben, legalább nem arra kell gyanakodni, hogy a kolléga napszúrást kapott a kánikulában, csak teljesen menő office szlengben kommunikál.

 

Találó kifejezések, szokatlan szavak az üzleti életből

Az angol üzleti nyelvből átemelt szavakat szívesen magyarosítjuk és használjuk a hétköznapi tárgyalások során, ami inkább ügyetlenül hangzik, mint jól. Épp ezért érdemes az alábbi kifejezéseket eredeti nyelvi környezetben használni, a bombabiztos sikerért.

A „bread and butter” például hangzatos és kedvelt kifejezés, hogyha kicsit másképp fejezné ki magát az ember, amikor a vállalkozása fő bevételéről beszél. Például a „software is our bread and butter” jobban hangzik, mint a sima megfogalmazás.

A „dog and pony show” is hasonlóan hangzatos, amit az egy perces pitch-ekre szoktak használni. A főnöki lezser vagányságra pedig az „exec” a találó szleng, ami az „executive”-ot rövidíti.

A „glory vulture” passzol azokhoz, akik maguknak tartják meg a legbusásabb üzleteket, míg a „fuck the dog” kifejezést arra használják, ha valaki semmi értékteremtőt nem csinál, csak ül a babérjain. A „hack” szócskával a tehetségtelen embereket szokták illetni az üzleti életben. Végezetül egy igen szofisztikált megfogalmazás a „hired gun” képében, amit azokra az alkalmazottakra használnak, akiket a véleményük miatt rúgtak ki.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Kisgergely Kornél

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4960 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:EcoSim Kft.

A legkeresettebb cégek: