Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

58_1n.jpg
Forrás: ITB

Barcelonában ismét megrendezték került a Mobile World Congress, az ICT-világ legjelentősebb mobiltechnológiai kiállítása. Idén a Huawei-botrány árnyékában az 5G került terítékre, de a hajtogatható okostelefonok és jövőtechnológiák is bemutatkoztak.

2020-ig valószínűleg még várnunk kell, hogy az MWC 2019-en terítékre került 5G-s okostelefonokat a gyakorlatban is tesztelhessük és ne csak tesztkörnyezetükben. A barcelonai kiállításon már lehetett látni, mit tud majd kezdeni ezzel a megváltásként érkező szupergyors hálózati technológiával a világ. Legalábbis a gyártók szerint, akik a hajtogatható képernyőkben bíznak, a bemutatott megoldások viszont még elég faramuci módon működtek.

Mindenesetre az új hálózat sokkal több és felbontásban is gazdagabb digitális tartalmat és ezek rapid fogyasztását is jelentheti. Ami nemcsak az élvezetéhez szolgáló technológia megújítását, de merőben más és új tartalomgyártási metódusokat is ki fog kényszeríteni a szektor mai vagy jövőbeli korifeusaitól. Ezek pedig, bár egyelőre nyomokban, de már az MWC-n is megjelentek.

 

Kémbotrány árnyékában

Nem lehet tagadni, az idei MWC leginkább a Huaweiről szólt, remek ingyen reklámot csinált neki Donald Trump (aki már 6G-t szeretne hazájában), amikor nemzetbiztonsági fenyegetésként állította be a céget. Ugyan a kínai vállalatot a hálózati eszközeiben potenciálisan rejlő technológiai információszerzés miatt tiltják az USA-ban, valójában az európai 5G-s jövőhálózatért való háború áll a háttérben (illetve az utolsó fejlett piacért zajló titkos gazdasági hidegháború).

 

A technológiai óriás természetesen tagadja, hogy biztonsági fenyegetést jelentene bárkire is a világon, a vállalat agresszív terjeszkedési politikáját viszont nem. Zsen Cseng-fej, a Huawei alapítója arra kérdésre, hogy mit tenne, ha egy nap minden nyugati ország nemet mondana a technológiájára, lakonikusan csak annyit válaszolt: „akkor azokra a piacokra fókuszálnánk, amelyek vevők a termékeikre”, és kicsit visszafognák a gyártást. Meg is tehetik, hiszen nem véletlen, hogy mára már a mobilvilág egykori urát, Tim Cook cégét is beelőzték. Számokba fojtva: Zsen Cseng-fej cége tavaly már több mint 200 milliónyi mobiltelefont értékesített és átlépte a 100 milliárd dolláros bűvös árbevételi határt is. Sőt, hab a tortán, hogy több mint 170 országban vannak jelen. Ez sokak szerint annak köszönhető, hogy árbevételük 13 százalékát kutatás-fejlesztésre költik.

Egyébként a mai napig nem sikerült még senkinek a Huawei ellen minden kétséget kizáró bizonyítékokat bemutatni (se az USA-ban, se máshol). Igaz, újabban már a kínai kormányt is belekeverik a történetbe, mondván, hogy valójában ők állnak szürke eminenciásként a háttérben, ők mozgatják a szálakat és pénzelik a céget, hogy felvásárolja az okostelefonos piacot, majd az 5G elterjedésével uralja azt.

A világméretű kémhálózat és a jövő információs háborújának vizionálásával szemben mások csupán egy kurrens gazdaságpolitikai játszmának tekintik ezt az egészet. Donald Trumpnak kellett egy bűnbak az amerikai kereskedelem és munkaerőpiac megvédése miatt, akin elverheti a port és közben nem veszélyezteti kitiltásával az USA belső piacát sem (Huawei-mobilokat amúgy egyik amerikai szolgáltató sem forgalmaz). A hálózat szempontjából pedig irreleváns a Huawei-mumussal riogatni, a Cisco fedi le az egész országot.

Ipar 4.0 és kevert valóság

Nincs MWC Microsoft nélkül, most az 5G árnyékában a kevert valóság (MR) megújításával, vagyis a Hololens 2 csodaszemüvegével próbálják a kibővített és virtuális valóságipart forradalmasítani. A négy évvel ezelőtti megoldáshoz képest komolyabb ráncfelvarráson esett át a valódi világra virtuálist vetítő sisakszemüveg. Látószöge kétszeresére növekedett, így a szemünk sarkáig láthatjuk a virtuális munkaterületünket. A beépített íriszszkenner a Hololens rendszerbe való bejelentkezést teszi könnyebbé, szem- és kézmozgásunkat is képes már követni, leegyszerűsítve a kezelését (meg tudjuk érinteni a virtuális objektumokat).

A legnagyobb újítás a telejelenlét megvalósítás lett (telepresence), így a világ más részén élő Hololens felhasználókkal tudunk találkozni virtuális játszóterünkön. Maga a technológia nem a mezei felhasználóknak készült, a redmondi cég az ipar 4.0-ában látja a technológia értelmét, ezt jelzi a 3500 dolláros kevert valóságba való belépési ára is.

 

Nyilván nagyobb a füstje ennek a show-nak, mint a lángja, valószínűleg politikai színjáték az egész. Az MWC Huawei sajtóbemutatóján Guo Ping, a vállalat elnöke üdvözölte Trump elnök friss Twitter-üzenetét, amelyben kifejezte, hogy az USA-nak versenyben és nem tilalmakban kell a mobiltechnológiában előlépnie (ez volt a híres 6G-s dodonai üzenet), jelentsen ez akár enyhülést, akár talmi okoskodást a szent mobilháború csatamezején.

 

Az EU bölcsen kivár?

Hazánkban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a kínai cég kitiltásának megfontolását kérte, látva a Huawei izmos magyar növekedését. Sok foganatja nem lett az intésnek – most nyitottak élményboltot az egyik nagy plázában. Sőt, az EU tagjai is csak szőr mentén indítottak vizsgálatokat a fenti ügyben. Köszönhető ez annak is, hogy a kínai cég partnerei, mint például a Deutsche Telekom, nem szeretnének megalapozatlan vádak miatt lemaradni az 5G technológiáról és új gyártók után nézni (gyakorlatilag ez évekre kitolná a hálózat európai szintű bevezetését, ami jövőre lenne esedékes). Sőt, India már nyíltan ki is állt a kínai cég technológiai megoldása mellett, mert nekik az olcsó ár az elsődleges.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a 4G-s mobiltechnológiai versenyt anno az USA nyerte meg, ennek a következményeként lett mára a Facebook és a Netflix is piacvezető a világon. Maga a technológia bevezetése és működtetése pedig 125 milliárdos üzletté vált (a CTIA elemzése szerint), és 4,6 millió új állást teremtett (a Recon Analytics szerint).

Manapság mindenki az 5G-ben látja a jövő aranytojást tojó tyúkját, hiszen a nagysebességű internet-infrastruktúra azt jelenti, hogy egy négyzetkilométeren akár 1 milliónyi ilyen eszközt is el lehet majd vele érni (a 4G csupán 2000-re képes). Nem véletlen, hogy Angela Merkel is a minél hamarabbi bevezetése és fizikai megvalósítása mellett tette le a voksát a Digitising Europe csúcstalálkozón. Hiszen most olyan megoldások kerülnek majd bevezetésre, melyek az 4G-s hálózaton lehetetlenek voltak. A dolgok internete, az önvezető gépjárművek és a kapcsolt jövő lehetőségét senki nem akarja kihagyni, mert végleg a periférián maradna. Az EU meg, ha sokat hezitál, két szék között a pad alá eshet.

 

Akik már ma is a jövőt építik

Vannak, akik ebből a színjátékból okosan kimaradva üzletet csinálnak csendben, az Ericsson már a zökkenőmentes 5G-átállásra fókuszált Barcelonában. A svédek az IoT-megoldásokra összpontosítottak, hiszen a világ ötödik legnagyobb mobilcégével, az Oppóval demonstrálták a jövőtechnológia lehetőségeit. A cég a zökkenőmentes átállás kulcsfontosságára épít, ami elsődleges lesz majd az új generáció terjeszkedésében. Először a sűrűbben lakott területeket vennék célba, majd a meglévő 4G-hálózatokat optimalizálnák (ezek még sokáig létszükségletként lesznek támaszai az 5G stabil lefedésének), csak ezután indulhat a városok közötti teljes lefedettség megvalósítása.

Egyébként minden magára valamit is adó neves gyártó megvillantotta 5G-s okostelefonját a kiállításon, de ugye ezeket majd csak a hálózat kiépítése után lehet használni (vagyis először majd talán jövőre). Áruk a kínai „500 jüanos jóslatnak” megfelelően borsosra is sikeredett. Nem véletlen, hogy Barcelonában sokan a középkategóriában erősítették jelenlétüket, mint például az LG és a Sony. Vagy még több kamerát tettek a mobilba a tökéletes fotózáshoz, mint a nagy visszatérő Nokia. Láthatóan mindenki a tejjel-mézzel folyó 5G-s Kánaán előtti interregnumra fókuszálva célozta be a piacot, a következő ínséges egy-két évre okosan tervezve.

Mivel a mobiltelefonos piac tavaly már tényleg stagnált a valóságtól elrugaszkodott árképzés miatt (amiben az Apple járt az élen), a felhasználókat el kell valamivel kábítani, hogy lecseréljék régebbi készülékeiket. A táblagépek kihalása után a képernyők megnövelése (az 5G-s új tartalmak miatt) volt a kézenfekvő, ezt az öszvér megoldást pedig a hajtogatható kijelzőkben látják ma a vezető gyártók. A Samsung meg sem várva az MWC-t, már új 10-s készülékével együtt mutatta be a Galaxy Foldot, a világ első hajlítható kijelzős okostelefonját. Valójában egy új termékről van szó (két kijelzővel), mert ha a külső és belső képernyőt kinyitjuk, egy 7,3 colos táblagép szerű dolgot kapunk. Mire is jó ez? A készüléken így egyszerre három aktív alkalmazást futtathatunk, hála a 12 GM RAM-nak és a dupla akkumulátornak. Sajnos az LTE és 5G csak a limitált szériákban lesz elérhető, az ára pedig egy ultrabookéval vetekedik.

 

Hajtogatják, hajtogatják…

Az idei MWC nyerteseként a Huawei sem maradhatott ki az origami trendből, gyakorlatilag lealázta a dél-koreai gyártó megoldását a hajtogatható Mate X-ével. Míg a Samsungnál a mobil belsejébe került a nagyobb képernyő és összecsukva csak a külső panelt látjuk, addig a kínaiak egyetlen nyolc colos képernyőt alkottak és ez veszi körül tulajdonképpen az összecsukott készüléket (ami azonban így is 6,6 colos). Ezért viszont alapból tokot is kapott, hogy ne sérüljön a mindennapi használat közben. Hogy a lúd kövér is legyen, a Mate X már 5G-n tud a mobilnetre felkapaszkodni, ami azt jelenti, hogy majd 4,6 Gps-en körülbelül három másodperc alatt lehet 1 GB-os filmeket letölteni rá.

Az LG sem maradhatott ki a hajtogatás öröméből, de ők a gordiuszi csomót egy dupla kijelzővel oldották meg (LG DualScreen), vagyis a V50-es mobilra pattintható második kijelzővel maxolták ki a nép igényét. A készülék hátuljára három ponton felpattintható, így lehet második képernyő kontroller játékokhoz, de billentyűzetként is funkcionálhat, illetve különböző alkalmazások is futtathatók rajtuk. Sajnos a második kijelzőből kihagyták az akkumulátort, így a dupla képernyő a V50-t is jobban meríti, illetve elég vastagra sikeredett ez a megoldás, viszont egyszerűbben használható a gyakorlatban, mint a fenti origami telefonok.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2053 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Somkutas Norbert

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4910 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: