Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

remenyi_csaba
Reményi Csaba, Oracle HungaryForrás: Oracle

Új kifejezéssel kell barátkozzanak a magyar kis- és közepes vállalkozások vezetői. Igaz, nem ismeretlen előttük: a mesterséges intelligenciáról van szó, melyet egyre több gyártó épít be kereskedelmi forgalomban kapható termékeibe. Az MI nem cseréli le az embert, hanem egy plusz munkaórákat dolgoz le. A HOUG 2019 konferencián jártunk.

A becslések szerint egy 2000 fős, magyar viszonyok között nagyvállalatnak számító cégnek legalább 30, csak IT-biztonsággal foglalkozó szakemberre lenne szüksége ahhoz, hogy a különböző logelemzéseket végigbogarásszák és a különböző biztonsági riasztásokra érdemben reagáljanak. Ez a mesterséges intelligencia számára rutinfeladat, a már meglévő tapasztalat alapján pillanatok alatt kiszűri azokat a naplóbejegyzéseket, melyekkel érdemes foglalkozni – megspórolva ezzel a magyar piacon nehezen beszerezhető 30 IT-s szakembert.

A döntés, hogy ezekkel a riasztásokkal mi legyen, mit kell ezután tenni, továbbra is az ember feladata marad. "Miután a magyar vállalatok már ismerik a felhő technológiát, most a mesterséges intelligencia kereskedelmi termékekben már használható technológiai és pénzügyi hasznával kell, hogy megismerkedjenek" – mondta Reményi Csaba, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója a HOUG konferencián szervezett szűk körű sajtóbeszélgetésen.

A mesterséges intelligencia most már az Oracle termékét is erősíti, az Autonomous Database ugyanis a vállalat adatbázis megoldásának szerves részét képezi – a hasonló termékek között elsőként használnak MI-t. A szakember ismertette, hogy a fejlesztés a meglévő adatbázis adminisztrátorok munkájából származó adatokra alapszik. Az adminisztrátorok munkájuk 80 százalékában adatokban kifejezhető tevékenységet végeznek, és ennek a tudásnak egy részét beépítették adatbázis megoldásukba. Ez Reményi Csaba szerint nem váltja ki az adatbázis kezelőket, hanem plusz egy munkaórányi ismétlődő feladatot végez el ez emberek helyett minden nap.

A magyar piacon most futnak ez első pilot programok az önjáró adatbázis bevezetése terén orvosi, mérnöki irányból, de a bankszektor felől is van érdeklődés a megoldás iránt. Hogy az egyébként felhő-költség modellel igénybe vehető szolgáltatás milyen sikert fut be hazánkban, még korai megjósolni. A felhőalapú szolgáltatások népszerűsége ugyanis elmaradt a nemzetközi trendektől. Reményi Csaba ezt azzal magyarázta, hogy a magyar informatikusok túl jó szakemberek ahhoz, hogy valamit szolgáltatásképp igénybe vegyenek, hiszen maguk is értenek a megoldáshoz.

Az Oracle jövőre vonatkozó jóslatai szerint egyébként 2025-re minden alkalmazás használ valamiféle MI-t működése közben, ezek a technológiák megduplázzák termelékenységünket. Ekkorra a fejlesztők közössége tízszer nagyobb lesz és négyszer hatékonyabban végzi munkáját. Ebben az elképzelt jövőben az adatok felét autonóm rendszerek kezelik, az IT feladatok 70 százaléka teljesen automatizált lesz. A biztonsági események a mai százszorosára nőnek, így kezelésük csak automata rendszerekkel lesz hatékony.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2074 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Németh Péter

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4964 cég szerepel adatbázisunkban.

A legkeresettebb cégek: