Infotér 2017

23_3_20171018_BGA_1605.jpg
Forrás: ITB
Az infrastruktúra-üzemeltetés kihívásai

Hiánycikk lett a jó szakember

Egyre nagyobb terheléssel kell megbirkózniuk az állami fenntartású informatikai infrastruktúrák üzemeltetésével foglalkozó szakembereknek, emellett komoly kihívást jelent a munkaerőhiány ezen a területen is – derült ki az Infotér Konferencia első napján az infrastruktúra-üzemeltetés témájában tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Dokumentált, ellenőrzött, biztonságos rendszereket szeretnének kapni – fogalmazta meg az üzemeltetők általános elvárásait a fejlesztők felé Pocsai Zsolt, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese. A szervezet közel 700 alkalmazást és több ezer fizikai végpontot üzemeltet 24 órás üzemmódban, és közel 30 ezer felhasználót szolgál ki.

 

Mi kell a jó szakembernek?

A vezérigazgató-helyettes kitért arra is, hogy rövid idő alatt nagyon komoly fejlődésen ment át a NISZ, a 300 körüli létszámról néhány év alatt fejlődtek 2000 fős szervezetté, ami önmagában is komoly kihívás volt. Pocsai Zsolt nem titkolta azt sem, hogy náluk is gondot jelent az, amivel a versenyszféra cégei szerte a világon küzdenek, vagyis nehezen lehet találni könnyen megszerezhető szakértőket a piacon. A jó fizetés önmagában ma már nem csábító, csupán egy tényező, ami mellé a vonzó munkakörnyezet és a megfelelő szakmai kihívások is kellenek annak érdekében, hogy a jó szakemberek a vállalathoz igazoljanak.

A NISZ-nél tapasztalt nehézségekhez hasonló fékekről számolt be a humánmenedzsment kapcsán Palánki Zsolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai főigazgató-helyettese is. Jelezte azt is, hogy főként alkalmazásfejlesztői területen érződik erősen a munkaerőhiány.

 

Mindenkinek megfelelni

Ami pedig a szakmai kihívásokat illeti, Palánki Zsolt úgy fogalmazott, ebből a szempontból a NAV „maga a kánaán”, hiszen nincs olyan üzemeltetési feladat, amellyel ne lehetne találkozni náluk. Példaként említette, hogy az adóhatóság 4,8 millió adózó állampolgárt és 600 ezer céget szolgál ki. A szervezet 19 ezer munkatársa összesen 27-28 ezer számítógépet használ, és vannak olyan kollégák, akiknek 2-3 gépük is van, így az egyik fontos feladat számukra a gépek konszolidációja.

A kormányzati intézmények számára alapinfrastruktúrát biztosító MVM NET-től Bakos Róbert vezérigazgató-helyettes és műszaki igazgató vett részt a kerekasztal-beszélgetésen, aki elmondta, hogy a hálózatukra építve nyitottak a versenypiac felé is. Azonban míg az állami szektor felől inkább a nagyon megbízható, robusztus, állandó elemeket tartalmazó szolgáltatásra van igény, addig a piaci szereplők az üzleti igények változásának megfelelően dinamikus beavatkozási lehetőséget, nagymértékű rugalmasságot várnak el. Annak érdekében, hogy képesek legyenek minden elvárásnak megfelelni, a kormányzati célokra internetfelhőtől elzárt hálózati megoldást alakítottak ki, míg az üzleti ügyfeleknek nyitottabb, rugalmasabb rendszert hoztak létre.