Highway

Kocsis Zsolt, IBM
Kocsis Zsolt, IBM
Forrás: ITB
Mesterséges intelligencia az informatikai biztonságban

Az IBM Watson már most fontos szerepet játszik az IT-rendszerek védelmében

Teljes iparágak, városok, országos szolgáltatások blokkolására is alkalmas fenyegetések jelentek meg, ráadásul a kiberbűnözők már a mesterséges intelligenciát is bevetik. Az MI-t aktívan használják a védekezésben is, ahol a fenyegetésekre vonatkozó információk hatékony megosztása kulcsfontosságú.

Jelentős változást hozott a digitalizáció, a dolgok internetének (IoT) elterjedése a biztonsági fenyegetések terén is, melyek ma már nemcsak IT-rendszerek befolyásolására alkalmasak, hanem akár teljes iparágak, városok, országos szolgáltatások blokkolására is – mutatott rá Kocsis Zsolt, az IBM biztonsági üzletágának közép-kelet-európai régióért felelős műszaki igazgatója. A motiváció is megváltozott, egyre nagyobb a fenyegetés a kritikus rendszerek (üzemek, szolgáltatások) irányában. Ráadásul a mesterséges intelligencia (MI) használata már szintén valósággá vált – és sajnos nem csak a védelmi oldalon. A támadók már MI segítségével tervezik meg az akciókat, jelentős részben automatizálhatják a támadott szervezet megismerését, vagy automatizált adathalászati levél támadásokat indíthatnak.

 

Amikor az emberi kapacitás már nem elég

„A védelmi oldalon az egyik legfontosabb terület az IT-biztonság »hírszerzési adatai«, a biztonsági intelligencia megosztása. A szükséges védelmi szabályok naprakészen tartásához ismerni kell a már aktív támadásokat, áldozatokat, felismerésük módszereit. Ugyanígy a támadások korai felismerése és várható terjedésének előrejelzése, a potenciális áldozatok riasztása is kulcsfontosságú. Ez olyan kiterjedt tudást igényel, ami csak emberi kapacitással nem lefedhető, ezért mesterséges intelligencia olvassa az ilyen jellegű bejelentéseket, híreket, publikációkat, kutatási eredményeket, megfigyelt üzemeltetési anomáliákat, értelmezi és végrehajtható struktúrába szervezi ezt a tudásbázist. Az IBM Watson MI megoldása mind fenyegetésekre vonatkozó hírforrásként, mind anomáliák felismerését biztosító technológiaként már most számos kormányzati, illetve nagyvállalati rendszer biztonságának támogatásában fontos szerepet kap” – jelezte Kocsis Zsolt.

Az IBM szakértője szerint napjainkban a legnagyobb biztonsági kihívást az adat- és alkalmazásvédelem, különösen a kritikus rendszerek védelme, illetve azok befolyásolásának megakadályozása jelenti. Ennek elhárítására egy központi, mesterséges intelligenciával támogatott biztonsági monitorozó technológia szükséges, amelyet az észlelt incidensek megoldását vezénylő, azzal és a biztonsági intelligencia forrásokkal integrált folyamatmotorral kell ellátni.

 

Védett környezetek

A fentiek mellett szükséges az alkalmazás-sérülékenységek, informatikai rendszerek állandó biztonsági ellenőrzése is. Az IBM XForce Red csapat etikus hackerei ezt végzik, míg az XForce IRIS csapat az incidensek megoldásában, és kivizsgálásában vesz részt.

Az IBM felmérése szerint már általánossá váltak a több felhő szolgáltatásra épülő üzemeltetési környezetek, melyek esetében nemcsak az adatkezelés, de a potenciális támadási pontok helye sem meghatározható pontosan, így újabb, kifinomultabb és nagyobb hatókörű támadások jöhetnek. „Éppen ezért alapvető fontosságú az együttműködés erősítése a biztonsági intelligencia mesterséges intelligenciával támogatott megosztásának és felhasználásának irányában. Olyan integrált biztonsági rendszer képzelünk el, ahol az egyes biztonsági alkalmazások egy biztonsági felhőt alkotva támogatják az erre a felhőre épülő védett környezeteket” – tette hozzá Kocsis Zsolt.