Highway

Földvári Szabolcs, SAS
Földvári Szabolcs, SAS
Forrás: ITB
Eredmény, mint szolgáltatás

Demokratizálódó adatelemzés

A modern adatelemzési megoldásoktól a döntések azonnali támogatását várják a felhasználók, és ehhez hamarosan a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe vehetik – mondja Földvári Szabolcs, Country Sales Director, a SAS magyarországi tevékenységének vezetője.

– Hogyan változtak meg az ügyfelek elvárásai az adatelemzési megoldásokkal szemben az elmúlt néhány évben?

– Több trendet is látunk. Az első, hogy a feldolgozási kapacitások sokkal nagyobbak lettek, így az elemzők ma már nemcsak mintákon dolgozhatnak, hanem a teljes adatmennyiségen. A második jelenség az adatelemzési tevékenység demokratizálódása. Kész vizualizációs és adatbányászati eszközökkel számtalan olyan eljárás könnyen elvégezhető, amelyekhez korábban programokat kellett írni, így sokkal többen dolgozhatnak az adatokon. Az analitika kiterjesztett felhasználását a SAS új rugalmas, korlátlan hozzáférést is lehetővé tevő licenc árazással is támogatja.

És végül az üzleti környezettel együtt változnak a felhasználási területek is. Hangsúlyosabban jelennek meg új szektorok, amelyeket most ér el a digitalizáció (kiskereskedelem, gyártóipar), a pénzintézetekhez hasonló szektorokban pedig egyre nagyobb az igény a valós idejű elemzésekre és az azonnali beavatkozás lehetőségére.

– Az adatelemzés demokratizálódásának másik iránya a nyílt forráskódú megoldások terjedése. Ezek mekkora veszélyt jelentenek a hagyományos gyártók számára?

– Nem látunk bennük veszélyt, sőt. Kicsit talán olyan a helyzetünk, mint a bankoké és a fintech cégeké. A SAS rendszerének támogatottsága, auditálhatósága, a teljes adatelemzési folyamat lefedése rendkívül fontos a nagyvállalati ügyfeleknek. Ez a megbízható robusztusság ugyanakkor rugalmassággal is párosul, amennyiben nyílt eszközökkel és nyílt programozási nyelveken (R, Python) írt alkalmazásokból is elérhető a rendszer. Így aztán semmi akadálya annak, hogy bizonyos funkciókra saját, akár nyílt forráskódú megoldásokat fejlesszenek ki a felhasználók.

– A felhőtechnológia milyen új lehetőségeket kínál az adatelemzési megoldások felhasználóinak?

– Attól is függ, hogy milyen felhőkörnyezetről beszélünk. Számos felhasználónk már privát felhőben futtatja a SAS-rendszerét; ez a megoldás már Magyarországon is terjed. Ha nem akarnak saját infrastruktúrát kiépíteni, lehetőségük van a SAS saját felhőszolgáltatását igénybe venni, és annak sincs semmi akadálya, hogy valaki a nagy felhőszolgáltatók valamelyikéhez helyezze ki a rendszereit. Újabban viszont már ennél is továbbmentünk egy lépéssel, és bevezettük a Result-as-a-Service szolgáltatást. Ebben az esetben az ügyfélnek még a felhőben sem kell saját rendszert létrehozni, hanem csak az adatokat adja át, majd visszakapja a kívánt elemzést, riportot.

– A mesterséges intelligencia megoldások középpontjában az adat áll. Az MI terjedése hogyan hat majd a hagyományos adatelemző rendszerekre?

– A teljes adatelemzési folyamat számos lépésből áll, az adatok begyűjtésétől azok interpretálásáig. Ebben a folyamatban van néhány olyan lépés, például a modellek építése, amit lehet és kell is gépi tanulási módszerekkel automatizálni. Vagyis az analitika és az MI nem egymást kizáró trendek. Sokkal inkább úgy látjuk, hogy az MI segítségével még fejlettebb elemző rendszereket készíthetünk. Ezért is indított a SAS egy három évre szóló, egymilliárd dolláros programot, amelynek célja, hogy alkalmazásainkba mind több automatizált MI-képesség jelenjen meg.