Road

Jack Dangermond, az Esri alapító-tulajdonosa és elnöke
Jack Dangermond, az Esri alapító-tulajdonosa és elnöke
Forrás: ITB
Térinformatika felsőfokon

Feltérképezett lehetőségek – avagy a világunk digitális lenyomata

Amikor a digitális megoldás kerül a vállalat fókuszába, akkor az üzleti és működési modellt is át kell alakítani, hogy skálázható termék legyen a végeredmény. Az újjászületés folyamatában az egész vállalat magáévá teheti az új stratégiát, ezzel garantálva a sikeres átalakulást.

Térképet nézegetni szórakoztató: ha belelapozunk egy világatlaszba, rácsodálkozhatunk, hogy Chicago nagyjából az olasz Velencével fekszik egy szélességi körön. Térképet nézegetni hasznos: akár egy erdőben túrázunk, akár egy városban autózunk, kiderül, merre kell mennünk. Térképet nézegetni segíthet megérteni az adatokat, például azt kideríteni, hogy honnan jöttek a vásárlóink. De térképet nézegetni elengedhetetlen is lehet: ingatlan- és közműtérképek nélkül nem működhet sem a modern közigazgatás, sem pedig a közműszolgáltatás.

 

A látható mögé nézve

Vagyis a térkép szórakoztató, hasznos vagy akár elengedhetetlen is lehet. Ám a térkép maga, amivel a felhasználó találkozik, az csak a felület, ahol a korábban elvégzett munka (adatgyűjtés, elemzés, és így tovább) eredménye megjelenik. Ezt a munkát pedig a térinformatika és a térinformatikai szoftverek végzik el.

A térinformatika rendkívül sokoldalú és számos területen kimondottan nélkülözhetetlen eszközzé vált az elmúlt néhány évtizedben. Ma már szinte bármilyen mentési munka vagy katasztrófahelyzet felszámolása elképzelhetetlen térinformatikai háttér nélkül: irányítja a sűrű füstben mentő tűzoltót vagy éppen alapjául szolgál az árvízvédelmet irányító műszaki törzs intézkedési terveinek. De térinformatikai háttér nélkül elképzelhetetlen az átgondolt településirányítás és -fejlesztés is, hiszen pontos alapadatok nélkül nem lehet jó terveket sem készíteni.

A gazdaság számtalan területén teszi hatékonyabbá a munkát a térinformatika. Segít a mezőgazdaságban a talaj szakszerű előkészítésében, a növények növekedésének figyelésében, a betakarítás megszervezésében. Említhetnénk még az olajkutatást és bányászatot vagy akár az ingatlanhasznosítást, hogy csak a gazdasági spektrum két végét hozzuk példának. És akkor még nem beszéltünk a környezetvédelemről, klímakutatásról, amely szintén elképzelhetetlen a térinformatika segítsége nélkül.

Vagyis összefoglalva, a térinformatika információt ad arról, amit közvetlenül nem tudunk és nem látunk, de ami szükséges ahhoz, hogy dönteni vagy következtetni tudjunk.

Hazai szakértelem

Nem kell Kaliforniáig utaznia annak, aki többet szeretne tudni a térinformatika jelenéről, jövőjéről és alkalmazásairól. A GDi az Esri felhasználói konferenciát október 4-én a Groupama Arénában rendezi meg a hazai közönség számára. Az előadásokon és workshopokon terítékre kerülnek mindazok a területek, ahol az Esri térinformatikai megoldásai kulcsszerepet játszanak: a vízügy (azon belül is az árvízvédelem, illetve a vízhiány kezelés); a környezet- és természetvédelem; a katonai alkalmazások; a smart city; az energetika; a mezőgazdaság; és a legújabb területek közül a BIM és a 3D nyilvántartások.

A szakmai programokon túl este állófogadás, a Kéknyúl együttes koncertje várja a vendégeket, a késő esti szórakoztatásról pedig DJ gondoskodik.

 

Rendszer a térképek mögött

A már „felhasználásra érett” vállalati vagy közigazgatási célú térképek mögött mindig komoly informatikai apparátus dolgozik. Az adatok elemzését és megjelenítését egy térinformatikai szoftver végzi, de maguk az adatok többnyire egy másik, üzleti célú rendszerből származnak. Az előálló térkép csak akkor töltheti be funkcióját és képvisel értéket a felhasználónak, ha a létrehozást végző térinformatikai rendszer nem csak a térképekhez „ért”, hanem mindazokhoz az üzleti folyamatokhoz, amelyeket támogatni hivatott.

A jó térinformatikai megoldás gyakorlatilag észrevétlenül simul be a többi vállalati (közigazgatási) szoftver közé, szorosan integrálódik azokkal, hogy amikor szükség van rá, gyorsan és hatékonyan végezze el a rábízott munkát. A felhasználó gyakorlatilag csak annyit vesz észre, hogy az elemzési lehetőségei bővültek, a kapott válaszoknak pedig lett egy földrajzi, térképi vetülete is.

Ezen a téren ma az Esri és annak platformja, az ArcGIS számít etalonnak. A vállalat 49 országban tart fenn irodákat, de számos helyen olyan helyi szoftvercégekkel működik együtt, amelyek behatóan ismerik saját piacuk igényeit, elvárásait. (Magyarországon évtizedek óta a GDi az Esri szoftvercég hazai partnere.) Csak Európában 2300 Esri-alkalmazott és több mint 500 szakértő partnercég szolgálja ki a 70 ezer ügyfelet. Világszerte 350 ezer szervezet használja a cég szoftvereit, köztük a legtöbb kormányzat és a világ legnagyobb városai.

Jellemző a cég (és termékeinek) fontosságára, hogy még ma, az interneten azonnal elérhető információk korában is közel húszezer ember látogatja az Esri globális felhasználói konferenciáját. Ezeket mindig júliusban tartják a kaliforniai San Diegóban (a legközelebbit július 8–12. között). A több mint ezer előadáson, technikai bemutatón és workshopon nemcsak a meglévő termékek kerülnek terítékre, hanem a közeli és távolabbi jövő irányai is.


 

A jövő irányai

Melyek is ezek az irányok? Az egyik az, hogy a térképi elemzési és megjelenítési lehetőségek ne csak egy szűk kör számára legyenek elérhetőek és használatához ne legyen szükség speciális ismeretekre. Ennek már hosszú évtizedek óta egyik módja, hogy az ArcGIS platform képességei már webes szolgáltatás formájában, online is hozzáférhetőek. Köszönhetően a technológia fejlődésének mindez felhő alapú szolgáltatásként is elérhető, így nem kell saját infrastruktúrát telepíteni és fenntartani. Ha pedig a térképi információt felhasználó alkalmazás nagy webes forgalmat generálna, a szolgáltatás mögött álló felhőinfrastruktúra könnyen megbirkózik a hirtelen megnövekedett terheléssel.

Nem csak a hagyományos Esri termékek lesznek egyre könnyebben használhatóak. Az elmúlt időszak egyik izgalmas újítása az Esri Story Maps. Az ingyenesen, kódolási ismeretek nélkül használható szolgáltatás révén látványos, a térképeket sokféle módon felhasználó prezentációk, bemutatók készíthetők, amelyeket aztán a felhasználó bárkivel megoszthat a weben. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt – lehet képekkel, térképpel bemutatni egy-egy helyszínt (vidámparkot, golfpályát, bármit), de akár egy önkormányzat vagy hatóság is használhatja, hogy közérthető módon magyarázzon el forgalmi, vagy egyéb változásokat, fejlesztési elképzeléseket.

Az sem okozhat gondot, ha bizonyos információk nem állnak rendelkezésünkre. A Living Atlas segítségével a legkülönfélébb demográfiai adatokkal egészíthetjük ki térképeinket és elemzéseinket: lakossági összetétel, vállalkozások, jövedelmi helyzet, kereslet-kínálat, és így tovább.

A felgyorsult élet pedig megkívánja, hogy esetenként ne csak múltbéli adatokat jelenítsünk meg. Az ArcGIS GeoEvent Server gyakorlatilag bármilyen streaming adattípushoz kapcsolódhat, azokat betáplálhatja a rendszerbe, hogy valós idejű feldolgozás után azonnal riassza a felhasználókat, ha valamilyen előre beállított esemény történik.

www.esrihu.hu/