Highway

41_fortune.jpg
Forrás: ITB
Osztatlan figyelem

Jó úton járnak

A jövő a specializált disztribútoroké, az ALEF pedig már jó ideje ezen az úton jár. Az irány helyességét egy jelentős új szerződés is megerősítette.

Van, amikor egy disztribútori szerződés túlmutat önmagán és több, mint puszta kereskedelmi megállapodás. Ez a helyzet a NetApp és az ALEF esetében is. A hír csupán annyi, hogy május 1-től az ALEF Közép- és Kelet-Európában, valamint a kontinens egyes mediterrán térségeiben kizárólagos forgalmazója lesz a NetApp-nak. (A gyártóról lásd keretes írásunkat.) A megállapodás ugyanakkor visszaigazolása és megerősítése annak, hogy az ALEF helyes piaci stratégiát követ – mondja a nemzetközi disztribútorcég hazai leányvállalatának ügyvezetője, Szabados Attila.

 

Teljes elköteleződéssel

Ez a stratégia több tényezőből tevődik össze. Egyrészt az ALEF egy adott területen soha nem forgalmazza a vetélytársak termékét. „A képviselt gyártóink tudják, hogy ha elindulunk egy tenderen, teljes mellszélességgel állunk ki megoldásaik mellett. Ennek köszönhetően a gyártók teljes bizalommal vannak irántunk, úgy tekintenek ránk, mintha a második helyi irodájuk lennénk. Nem tartanak vissza tőlünk semmilyen információt” – ecseteli a kétoldalú kizárólagosság előnyeit Szabados Attila.

A második tényező, hogy a cég nem egy általános, „ide nekem az oroszlánt is” jellegű disztribútor. Megalakulása óta specializálódik bizonyos technológiákra és gyártókra – Magyarországon például jelenleg öt gyártó termékeit forgalmazzák. A specializálódásnak hála viszont minden technológiájukhoz olyan magas szinten értenek, hogy viszonteladó partnereiket a pre-salestől kezdve a bevezetésen át az üzemeltetésig a teljes értékesítési ciklusban tudják támogatni.

A NetAppról

A NetApp a független adattároló megoldások legnagyobb globális gyártója. Élen jár a félvezető alapú (flash) tárolók technológiájában és a felhő alapú tárolásban is. Megoldásai révén a céges adatközpontban lévő tárolók összekapcsolhatók a Microsoft Azure és az Amazon AWS felhőkkel, de tárolói a nagy felhőszolgáltatóknál virtuális formában is elérhetőek. A mostani disztribúciós partnerség a NetApp teljes portfoliójára kiterjed.

 

Figyelemre méltó forgalom

Az ügyvezető igazgató szerint ezt a gyártók egyre inkább el is várják. „Ma már kevés, hogy egy disztribútor gyorsan tud szállítani és kedvező pénzügyi konstrukciókat kínál. Mind nagyobb szükség van a szakmai hozzáértésre, a partnerek támogatására, oktatására. Mi mindig ugyanezt vallottuk, és ez a meggyőződésünk most újabb megerősítést nyert. A NetApp termékeihez Magyarországon két szakember összesen kilenc évnyi adattárolási tapasztalatait tudjuk hozzátenni, a cégcsoportban pedig ennek a többszöröse is elérhető” – mondja. A specializálódás egy másik előnye, hogy az ALEF pontosan érti a gyártók stratégiáját. Ha új irányba áll egy cég, ha máshova kerülnek a hangsúlyok, ahhoz villámgyorsan tud alkalmazkodni – hiszen csak öt gyártóra kell figyelni, nem több tucatra.

Nem csak a gyártók, hanem a partnerek is visszaigazolják a stratégia helyességét. A március 31-én lezárult pénzügyi évben mind a nemzetközi ALEF Csoport, mind az ALEF Magyarország rekordévet zárt. A leányvállalat 13 milliárd forintos forgalma különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy csak féltucatnyi gyártóval foglalkoznak.