Road

Lovas Zoltán, H1 Systems
Lovas Zoltán, H1 Systems
Forrás: ITB
A műtárgyaknak is jár az IT-védelem

Láthatatlan biztonság a múzeumokban

Egy jó múzeumi biztonsági rendszer nem tolakodó, szinte észrevétlen, incidens esetén pedig nem a látogatókat, hanem a biztonsági szolgálatot riasztja.

„Azért vagyunk hárman, mert én jól látok, ő jól hall, ő pedig ott van velünk mindig” – a több mint 30 évvel ezelőtti paródia leírása a múzeumok őrzéséről persze már akkor is túlzás volt, de annyi mindenképpen igaz, hogy a hazai múzeumok többségét nem a mai kor lehetőségei szerint védik. Természetesen vannak riasztók, van tűzjelző és sok esetben beléptető rendszer is, de ezek egymástól és az esetleges kamerarendszertől is függetlenül működnek.

 

Virtuális kordon és intelligens kamerarendszer

Pedig ennek nem kellene így lennie – mondja Lovas Zoltán, a múzeumi biztonsági rendszerek kiépítésében nagy tapasztalattal rendelkező H1 Systems műszaki igazgatója. A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy a tűzjelzők, a riasztók, a kamerák, a műtárgyvédelmi rendszer és a beléptetők ugyanarra az IP-alapú (számítógépes) hálózatra csatlakozzanak. Ha ezt a gerinchálózatot optikai technológiával építik ki, akár 4K felbontású kameraképeket is gond nélkül lehet továbbítani. Ha pedig vezeték nélküli hálózati elemekkel egészítik ki, a rendszer bármikor rugalmasan alakítható, bővíthető is lesz. Mindezt integrált szoftver kezeli, így a korábbi elszigetelt biztonsági megoldásokból egységes, központilag kontrollálható, magas biztonságú rendszer születik.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Az intelligens kamerarendszerek segítségével például virtuális kordonok alakíthatóak ki a kiállítótérben, amelyeket a padlón esetleg csak egy csík jelez. Ha valaki átlépi ezt a virtuális kordont, a megfelelő kamera képe azonnal megjelenik a diszpécser előtt, ő pedig eldöntheti, hogy szükség van-e beavatkozásra. Ha igen, értesíti a legközelebb lévő teremőrt, aki aztán odébb tessékelheti a renitens látogatót.

Megfelelő szoftverrel kiegészítve további biztonsági funkciókat láthatnak el a kamerák. „Tegyük fel, hogy egy piros kabátos látogató gyanúsan viselkedik. Kijelöljük őt az egyik kamera képén, majd a rendszer folyamatosan követi őt, ahogy teremről teremre halad, illetve a korábbi felvételekből rekonstruálható az eddigi tevékenysége” – hoz egy példát Lovas Zoltán.

 

Szintet lép a látogatói élmény

De nemcsak a biztonság fokozható, hanem a múzeumszakma lehetőségei is bővíthetők a kamerák képeinek elemzésével. Az adatvédelmi aggályokat megelőzendő a videón még felismerhető embereket egyszerű pálcikákká alakítja az elemzőszoftver, majd megmutatja, hogy merre mennek, hol mennyi időt töltenek, mit nézegetnek sokáig, hol torlódnak fel, és így tovább. Ezen információk birtokában jóval hatékonyabban lehet be- vagy átrendezni a kiállításokat, növelve ezzel a látogatói élményt.

A legkülönlegesebb, értékesebb vagy érzékenyebb műtárgyak felügyelete és védelme vezeték nélküli érzékelőkkel működő, speciális műtárgyvédelmi rendszerrel oldható meg a leghatékonyabban. Elég egy bankkártya nagyságú, giroszkópot is tartalmazó eszközt rögzíteni a tárgyra – az eszköz azonnal jelez, ha a műtárgyat megmozdították. A riasztást megkapja a legközelebbi őr, a megfelelő kamera képe pedig megjelenik a diszpécser előtt. Az integrációnak köszönhetően a mindig drága élőerővel is gazdaságosabban lehet gazdálkodni, teszi még hozzá Lovas Zoltán. A központba nem kell fegyveres őr, elég egy informatikai vénával megáldott diszpécser, és a kiállítótérben is kevesebb emberre lesz szükség, ha ők mindig tudják, hol kell éppen lenniük.