Clico 2019

Almási Zsolt, Clico Hungary
Almási Zsolt, Clico Hungary
Forrás: ITB
A felhasználók segítségére siettek

Milyen az új WiFi 6 szabvány, és hová tűnt a 802.11 elnevezés?

Új szabvány bevezetésével egyszerűsítette a korábban bevett 802.11-et követő, véletlenszerűnek tűnő betűkből álló elnevezéseket a Wi-Fi Szövetség. Az új, átláthatóbb elnevezések a wifi szóból és a generációt jelölő számból állnak, így például a bevezetés előtt álló 802.11ax szabvány a WiFi 6 nevet kapta. – Almási Zsolt, a Clico Hungary rendszermérnökének írása.

Az ABI Research előrejelzése alapján 2022-re az eladott wifis eszközök száma megközelíti a 35 milliárdot. A forgalmazott adatmennyiség szintén radikális növekedést mutat, ami többek közt a 4k felbontású médiatartalmaknak, a VR/AR-t használó alkalmazásoknak és az online gaming platformoknak köszönhető. Míg korábban a wifire plusz szolgáltatásként tekintettünk, ma már elképzelhetetlen például egy hotel publikus wifihálózat nélkül, és alapelvárás az élvezhető sebesség is. A megnőtt eszközszám és a sávszélesség-éhes alkalmazások óriási kihívást jelentenek. A bonyolultság szintjét növelik az eszközkategóriák és -alkalmazások diverzifikálása, mint például az azonnali üzenetküldés, az IoT-vezérlő üzenetek és a voice-over-Wi-Fi.

 

Mi az újdonság Wifi 6 témában a Ruckusnál és érdemes-e azt választani?

Az új WiFi-sztenderd a korábbiaknál akár négyszer nagyobb sebességet ígér. A kezdetektől nagy klienssűrűségre tervezték, szem előtt tartva az egyre több csatlakozó eszköz trendet. A WiFi 6-ban megtalálható „target wake time” (TWT) nevű szabvány miatt a wifis eszközök energiahatékonysága is növekszik, mert az access point és a hozzá csatlakozott eszköz kommunikáció közben egyeztetni tudja, hogy az eszköz mikor tegye a wifi rádiós adóvevő modulját alvó módba és mikor ébredjen fel, hogy megkapja a következő adatcsomagot.


 

Miért érdemes Ruckust választani újgenerációs vezeték nélküli hálózat építéséhez? Ez a gyártó volt az első, amely WiFi 6-képes és IoT, illetve LTE-szabványok használatára felkészített AP-t szállított. Az új eszköz, az R730 idén elnyerte a Wi-Fi Szövetség „Legjobb vezeték nélküli infrastruktúra”-díját. Az új csúcsmodell – a beépített BLE-nek (Bluetooth Low Energy) és a Zigbee rádióknak köszönhetően – kiegészítő modulok nélkül is alkalmas az IoT-eszközök, például okosotthon-szenzorok kezelésére, valamint különböző modulok csatlakoztatásával felkészíthető a jövőben megjelenő protokollok kezelésére is. Ezt kiegészítve a Ruckus IoT-kontroller használatával a különböző vezeték nélküli hálózatokból egy konvergált IoT-hálózat alakítható ki. A WiFi 6 által biztosított nagy sebességű kapcsolatok kihasználására a vezetékes irányba egy, akár 5Gbps sebességen működő multigigabit Ethernet-portot építettek be.

 

Gondolnak a jövőre is

De az újítások sora ezekkel nem ért véget. A SmartZone hálózati kontroller legújabb verziójával közös felületről lehet a vezetékes és vezeték nélküli infrastruktúraelemeket monitorozni, innen tudjuk a beállításokat kezelni, illetve a közeljövőben ezt kiegészítendő, az ICX sorozatú Ruckus switchek konfigurálási lehetősége is elérhető lesz a felületről.


 

A Ruckus elkötelezett az új wifi szabvánnyal várhatóan egy időben megjelenő, a korábbi megoldásoknál jóval biztonságosabb WPA3 bevezetésére is. Minden, legalább 802.11ac wave2 (WiFi 5) képes AP-modellt felkészítettek az új biztonsági megoldásra, amit egy szoftverfrissítéssel lehet majd aktiválni. Ezenkívül minden Ruckus AP-ben megtalálható a korábban már bizonyított BeamFlex™ antennamegoldás, amely a beépített irányított antennák egyedi kialakítását kihasználva segít a kliensek kiszolgálását optimalizálni.