Road

32_marketingland.jpg
Forrás: ITB
Pályázati seregszemle kkv-s kritériummal

Nem minden a pozitív mérlegegyenleg, ha nincs mögötte technológia

Az év utolsó felében is egymást érik a kis- és középvállalkozásokat célzó támogatások, de az egyértelműen kirajzolódik, hogy a technológiai fejlesztéseket ösztönzők viszik a prímet. Az innovatív megoldásokat támogató, sokszor vissza nem térítendő hozzájárulásokon túl egy másik terület is a milliárdokat érő fókuszba került.

Az elmúlt időszak a versenyképesség pártolásán túl az Ipar 4.0 fejlesztésekről szólt leginkább. Az év végéhez közeledve azonban a hangsúly teljes mértékben a tech-innovációkra került, ami nem véletlen. „Az utóbbi évek külföldi beruházásai fejlett technológiákat hoztak Magyarországra. A cél az, hogy ezekhez hozzáférést kell biztosítani a kis- és közepes magyar vállalkozásoknak is” – fogalmazott egy sajtótájékoztatón György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Az ITM ezt saját honlapján számszerűsítette is, mint kiderült, hazánk a második világviszonylatban, ami a csúcstechnológiával gyártó ipart arányát illeti. Ez utóbbi több dolognak is betudható, az államtitkár azonban annak tulajdonítja, hogy a kormány újragondolta a beruházási támogatásokat, így most már azokat a vállalkozásokat támogatja, amelyek növelni tudják az egy főre eső hozzáadott értéket. Kivételes eredmény, hogy az év első hét hónapjában a magyar gazdaság bővült a leggyorsabban az unióban, és hogy ez idő alatt az ipar ennél is gyorsabban, 6,3 százalékkal bővült Magyarországon, hangsúlyozta György László.

 

Irinyi-terv és 2,5 milliárd forint

A versenyképesség, a hatékonyságnövelés, és a technológiai fejlődés égisze alatt elindított Irinyi-terv keretein belül két és félmilliárd forintnyi forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások. A legnagyobb elnyerhető összeg 400 millió forint, a legkisebb projekt pedig 150 millió forintos lehet. A keretösszegek egyébként a kkv-k méretarányát figyelembe véve lettek kialakítva.

Az Irinyi-tervben meghatározott célok az iparosodást, az innováció integrálását, az új munkahelyek teremtését, és a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelését helyezték középpontba, de a további végcélok közt szerepel a többi iparág megerősítése is, ami a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól való egyoldalú függést enyhítené.

A stratégia nem kisebb célja az, hogy Magyarország 2020-ra az unió legiparosodottabb államai közé tartozzon.

 

K+F és a beszállítói oldal a középpontban

A beszállítói oldal sem marad parlagon, ugyanis idén is folytatódik a 2017-ben indult beszállító fejlesztési program. Ez utóbbi célja, hogy a nagyvállalati beszállítók között minél több kis- és középvállalkozás szerepeljen. Erre a kormány 3 milliárd forint keretösszeget különített el.

A pályázat benyújtására szeptember 10-től október 10-ig van lehetőség. A sikeres pályázók csak a beszállítókra költhetik el a megnyert forintokat.

Ami pedig a jövőt illeti eddigi kutatási és a fejlesztési tevékenység állami támogatását 25 százalékkal növeli a kormány az elkövetkező évben annak érdekében, hogy Magyarország szerpe az innováció területén tovább erősödjön.