Road

Ványa László, Flowmon
Ványa László, Flowmon
Forrás: ITB
A vizibilitás növeli a vállalati IT minőségét

Ön látja, mi történik céges hálózatán?

A vállalati környezetben is egyre népszerűbb felhőszolgáltatásokra is kiterjed a vállalati vizibilitást megteremtő Flowmon-platform. A megoldás jelenéről és jövőjéről Ványa Lászlóval, a Flowmon Networks magyarországi üzletfejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

– Egyre népszerűbb a platformjuk, idén az ezredik vállalati ügyfelet szerezték meg világszinten, közöttük magyar végfelhasználókat is.

– Büszkék vagyunk arra, hogy az ALEF-en keresztül, mely a Flowmon kizárólagos hazai képviselője és immáron hivatalos oktatópartnere, komoly vállalati ügyfeleket szereztek partnereink itthon az állami szektorban, de a versenyszférában is egyaránt, főleg olyan IT-intenzív területeken, mint a pénzügy, a biztosítás vagy a távközlés. Azt látjuk, hogy minden iparágnak szüksége van arra, hogy megismerje saját működését – ez az igény nem iparágtól függ.

– Miért szeretnék látni a vállalatok, hogy mi történik a hálózatukon?

– A Flowmon platformhoz kapcsolódó megoldásainak népszerűségét két fontos tényező befolyásolja. Egyrészt a rendszerek komplexitása évről évre nő, a hálózati sávszélesség egyre nagyobb, az IT-infrastruktúra egyre összetettebb, az üzemeltetés és a napi feladatok számára is kulcs a vizibilitás. Másrészt a vállalatok felismerték, hogy fontos az informatika minőségi működése. Arra összpontosítanak, hogy a külső-belső felhasználóik számára egyaránt élményszerű IT-t biztosítsanak. A „nice to have” kategóriából a „must have” kategóriába került át megoldásunk, vagyis kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne tudják, mi történik a hálózatukon.

– Az adatok nem bújnak el a felhőben?

– Semmiképpen sem hagyunk sötét foltokat a vállalat infrastruktúrájában, a megoldásunk által biztosított vizibilitás teljes és mindenre kiterjed, még a felhőszolgáltatásra is, legyen az publikus, privát vagy – ahogy a legtöbb esetben az lenni szokott – hibrid cloud megoldások. A lényeg, hogy a vállalatok bátran kiléphetnek a megszokott on-premise infrastruktúrából a felhő felé, vagy netán onnan vehetnek igénybe szolgáltatásokat, a láthatóság így is garantált. Megoldásunk itthon igen népszerű Microsoft felhőjében futó alkalmazások monitorozását is támogatja, de együttműködik többek között az Amazon vagy a Google felhőplatformjával is.

– Milyen trendeket figyeltek meg a Flowmon-platformmal kapcsolatban?

– A világpiacon kis megoldásszállítónak számítunk, de ez nem jelenti azt, hogy a nagy tanácsadócégek figyelmét elkerülte volna a megoldásunk. A Gartner évek óta mind monitoring, mind anomália detekciós témában jegyez minket, a DDoS-támadás elleni megoldásunk pedig nemrég került fel az ajánlott kategóriába. Platformunk az ehhez hasonló értékes visszajelzések alapján alakul. Három erőteljes irányt különböztettünk meg: egyik a hálózat-monitorozás, a második az alkalmazás-performancia, a harmadik pedig az információbiztonság. Azt látom, hogy a jövőben az alkalmazás-performancia mérése a hálózatmonitoring megoldástól elválaszthatatlan lesz, ahogy az IT-biztonsági megoldások – legyen az anomália detekció vagy DDos-támadás megelőzése – is egy termékben egyesülnek.