Clico 2019

60_rubrik.jpg
Forrás: ITB
Minden az egyben

Újgenerációs adatmenedzsment a Rubrikkal

A megalapítása óta eltelt öt évben a Rubrik eljutott az „érdekes startup, van egy felhős adatmentő megoldása” véleménytől a felhős adatmenedzsment-megoldások megkerülhetetlen, piacvezető pozíciójáig. Ezalatt az idő alatt kiterjesztették a menthető eszközök körét, így ma már nemcsak felhős, illetve virtualizált környezetek mentésére nyújt megoldást a többszörösen díjnyertes szoftverük, hanem például fizikai hostok mentését is megoldhatjuk általuk. Almási Zsolt elárulja, hogyan.

A Rubrik CDM (cloud data management) egy hiperkonvergens, végtelenbe skálázható rendszer, amely egyszerű és letisztult felületet nyújt a különböző rendszerek adatmenedzsmentjére. Nem kell többé külön feladatokat definiálni, elég egy egyszerű felületen megadni, hogy melyik rendszer adatát mennyi ideig és milyen sűrűn mentve szeretnénk tárolni – a többit a háttérben kezeli a megoldás.

 

Gyorsaság működésben és telepítésben

Az új szemléletnek köszönhetően a korábbi sok elemből álló mentő-archiváló megoldásokat egy egyszerű, „minden az egyben” rendszerrel tudjuk kiváltani, amihez nem kell külön tároló, mentő szerver, backup proxy, katalógus hoszt és az ezek összekötéséhez szükséges SAN-hálózat. A Rubrik megoldása ezeket az alkotóelemeket egyben tartalmazza és a már meglévő Ethernet hálózatot használja.

A rendszer a nagyméretű SSD cache és az egyedi fájlrendszer kialakítása lévén nagyon gyors. Ez nemcsak a működésre igaz, hanem a telepítésre is – a rackbeszerelés után 10-15 perc alatt beüzemelhető az automatizált cluster-építésnek hála.

Ha nem szeretnénk minden adatot a Rubrik céleszközein tárolni, akkor archiválási megoldásnak választhatunk felhős mentést, de akár meglévő storage megoldásokat is támogat a rendszer. A deduplikáció és indexelés kiterjed az archiválási területekre, így visszaállás esetén csökkenteni lehet a felhőből letöltendő adatmennyiséget és az ehhez szükséges időt. De hozhatnánk példának a Cloudian tárolórendszerét is: ez szabványos felhős (S3 API) csatolón nyújt a felhős objektumtárolókkal azonos funkcionalitást a Rubrik mentések archiválása számára.

 

Védett mentések

A gyártó nagy figyelmet fordít az adatok biztonságra, ami nem merül ki annyiban, hogy minden adat titkosítva közlekedik a hálózaton és titkosítva tárolódik az eszközön. A rendszer a zsarolóvírusos támadások ellen is képes védelmet nyújtani, amit úgy sikerült elérni, hogy a mentések módosítás elleni védelemmel kerülnek tárolásra. A védett mentések mellett a rendszer radar modulja figyeli az adatok változását, eltérés esetén (például nagy mennyiségű fájl hirtelen törlődése/titkosításakor) pedig riasztást küld és megoldást nyújt a visszaállításra.

Az 5.0-ás szoftververzió tovább bővítette a támogatott rendszerek sorát: már az Office 365-ös környezetek és a különböző adatbázisok (pl. Oracle, SQL, SAP HANA) mentését is képes kezelni a vezető virtualizációs platformok (úgymint VMware, HyperV, Nutanix), illetve felhős szolgáltatók (AWS, Azure, Google Cloud) mellett. Ez kiegészült a tavaly felvásárolt Datos IO megoldásának integrálásával, melynek segítségével NoSQL-adatbázisok, például MongoDB és Cassandra mentése is megoldhatóvá vált a Rubrikkal. Az új verzió tovább finomítja az „instant-mount” visszaállítás támogatását – a korábbi instant virtuális gép futtatása mellett már adatbázisokat is másodpercek alatt lehet közvetlenül a Rubrik tárhelyéről futtatni, rövidítve a visszaállításhoz szükséges időt. Ezen felül azt is tudja, hogy akár migrációs szándékkal, akár haváriahelyzet esetén a mentett virtuális gépeket kilője a felhőbe, azaz a helyi erőforrások helyreállásáig olcsó DR site-ként felhős szolgáltatásokat használjunk.