Road

Somogyi Róbert, Sparkon
Somogyi Róbert, Sparkon
Forrás: ITB
Nem keresni kell a parkolót, hanem lefoglalni

Vége lehet a parkoló-keringőnek

Az első ütemében nemrég átadott zalaegerszegi ZalaZONE tesztpálya leginkább a mozgó autóknak kínált lehetőségekkel kerül be a hírekbe. Pedig ugyanott egy magyar fejlesztésű intelligens parkolási rendszer is bemutatkozott.

Az autóipari fejlesztések jó része az autók mozgásának, közlekedésének megkönnyítésére, biztonságosabbá és környezetbaráttá tételére irányul. Pedig minden autós tudja, hogy a vezetés mellett legalább akkora gondot okoz, amikor abba akarjuk hagyni a vezetést – azaz parkolót szeretnénk találni.

Becslések szerint a budapesti belvárosban közlekedő autók egyharmada csak azért mozog, mert nem talált még parkolóhelyet. A gond sokszor nem is a helyek hiányában mutatkozik meg, hanem abban, hogy az autósok nem tudják, hol találnak szabad parkolót. Az előbbiben nem, de az utóbbiban annál inkább tud segíteni a ZalaZONE tesztpályán a T-Systems Magyarország által telepített magyar Sparkon Solutions intelligens megoldása, legyen szó közterületi (utcai) vagy magán (irodaház, bevásárlóközpont) parkolásról.

 

Ellenőrzött és menedzselt

A Sparkon teljes körű megoldást kínál, hardverrel, szoftverrel és szolgáltatással egyetemben. A parkolóhelyeken az aszfaltra ragasztott (vagy igény szerint aszfaltba épített) szenzorok a mágneses tér mérésével döntik el, hogy az adott hely szabad vagy foglalt. A szenzorok biztonságos IoT-kapcsolaton keresztül kommunikálnak a háttérszerverekkel; az adatforgalomra a T-Systems Magyarország partnereként a keskenysávú hálózati technológiát használja a rendszer, így külön hálózati infrastruktúra kiépítésére nincs szükség. A végfelhasználók (autósok) mobilapp vagy hardveres token révén foglalhatnak parkolót, illetve azonosíthatják magukat.

A Sparkon megoldásának egyik legnagyobb előnye a sokoldalúsága – mondja Somogyi Róbert, a cég tulajdonosa, ötletgazda. A megoldás sokoldalúsága abban is rejlik, hogy az autósok a mobilapp révén gyorsan megtalálhatják az úti céljukhoz legközelebb eső szabad közterületi parkolót, a navigációs szoftver odavezeti őket, majd megérkezve szintén az appból fizethetnek a parkolásért. A parkolóhelyeken e-tintát használó információs táblák jelzik a szabad vagy foglalt státuszt; utóbbi esetén a rendszám is megjelenik, így az autós tudja, hogy melyik parkolóhely várja őt. Az üzemeltetők valós időben gazdálkodhatnak a parkolóhelyekkel, részletes kimutatásokat kaphatnak a használatról, kedvezmény- és törzsvásárlói programokat indíthatnak, vagy összekapcsolhatják a parkolást más (például BKK-) kedvezményekkel. Mindezeken túl a Sparkon révén könnyedén megoldható a mozgáskorlátozott parkolók vagy elektromos töltőállomások ellenőrzése, vagy akár a taxidrosztok használatalapú elszámolása.

A Budaörs önkormányzatánál már működő, a T-Systems Magyarországgal közösen létrehozott közterületi bemutatórendszer például üzleti intelligenciával kiegészítve pontos képet ad a városba érkező vagy az önkormányzat által üzemeltetett parkolót csak P+R-ként használó autók számának alakulásáról, az eltérő foglaltsági időszakokról. Ezek elemzése hasznos információkkal szolgált további, parkolással vagy közlekedésszervezéssel kapcsolatos kérdésekben is.

 

Nem csak közterületen

Rendezvényhelyszínek, stadionok, irodaházak, bevásárlóközpontok is hasznát tudják venni a Sparkon képességeinek – folytatta Somogyi Róbert. A parkolóhelyre irányítás még zárt térben is megoldható Waze-n vagy Google Maps-en keresztül; elemezhető a kihasználtság és a kapacitás, és könnyedén kezelhetők a jogosultságok. A rendezvények helyszínén igény szerint alakíthatók ki VIP-parkolók, a beengedés összekapcsolható a belépőjeggyel.

Irodaházakban megnyugtató módon kezelhető a vendégparkolóhelyek és a rakodási helyek használata. Az irodákat bérlő cégek a rendszert összekapcsolhatják saját vállalati alkalmazásaikkal, így házon belül intézhetik a parkolók megosztását. Az állandó belépés esetén a mobilappot kiválthatja egy token, ami felgyorsítja a jogosultság ellenőrzését, az üzemeltető számára pedig egyszerűsíti a központi elszámolást és a kedvezmények kezelését.