Vezércikk

03.jpg
Forrás: ITB

Digitális tuning

Ülök a teraszon, hallgatom, olvasom a híreket, nézem a Facebookot, követem a politológusok elemzéseit, hogy az egyes EU-s tagállamokban mik is voltak a fő kampányüzenetek. És több nyugat-európai országban azt látom, hogy a „klasszikusnak” számító kampánytémák mellett bizony a digitalizáció témakörét is a zászlajukra tűzték a különféle pártok. Először egy kicsit meglepődtem, de abban a szent pillanatban rájöttem, hogy teljesen jogos ezt a sok szempontból kulcsfontosságú témát így piedesztálra emelni. És közben, csendben, fölöttébb örültem annak, hogy már egy választás során is lehet a digitalizációval kampányolni.

Miért is ne lehetne? Hiszen valóságos digitális forradalom zajlik, a forradalmak pedig a politikusok (játszó)terei. Lehet ezt más szavakkal digitális transzformációnak nevezni, meg körülírva mesterséges intelligenciáról, robotizációról, automatizációról beszélni, vagy szép magyar szóval diszruptív technológiákat emlegetni. Egy a lényeg: nincs olyan iparág, amit az informatika ne szőne át! És ebben a HR-csóválta üzleti világban pont ez az a terület, ami megoldást jelenthet minden egyes gazdasági szegmensben az égető munkaerőproblémákra (is).

Azt gondolom, hogy ezek a kérdések nemcsak az informatikus társadalom belügyei, hanem olyan témák, amelyeket akár a politikusok is felkarolhat(ná)nak. Hiszen nincs olyan társadalmi réteg, nincs olyan korosztály, akiknek az életét ne befolyásolná a digitalizáció. És nincs olyan gazdasági társaság sem – legyen az versenyszférabeli vagy állami vállalat –, amelynek az eredményességét, versenyképességét ne determinálná digitalizáltságának mértéke. A közelgő őszi helyhatósági választásokon akár lokális szinteken is lehetne ezekről a társadalmi, gazdasági folyamatokról és azok digitális vetületeiről beszélni. Addig pedig van egy kis idő erre is rákészülni…

Sok évet töltöttem el az infokommunikáció világában és számtalan korszakban láttam, hogy az éppen hatalmon levő adminisztrációnak mi a hozzáállása, hozzáadott értéke az ICT-kérdésekhez. Nagyon leegyszerűsítve: rendre azt tapasztaltam, hogy akkor halad(t) kisebb vagy nagyobb léptekkel előre az informatika ügye, ha mögötte érzékelhető volt/van a politikai akarat. Azokban az időszakokban, amikor karizmatikus politikus áll(t) a szakma élén, rendre meglódul(t) a fejődés. Most, amikor talán jobb helyzetben van maga az informatika, megfelelő emberekkel ez a lendület a korábbiaknál akár jelentősebb is lehetne.

Az EU-s választások után nem sokkal Parlamentbe vonul a hazai ICT-társadalom több meghatározó szereplője, hogy pont ezen kérdésekről cseréljen eszmét egymással és a (szakma)politikusokkal. Kíváncsian várom, mi lesz az idei Infoparlament outputja! Nincs könnyű helyzetben a politika, mert hosszú évek óta ez a téma, és ezért akár unalmasnak vagy természetesnek is tűnhet. De attól, hogy a digitalizáció a mai világ természetes velejárója, még nem fog magától megoldódni! Sokan, sokat beszélnek róla, és ebből a szempontból éppen olyan, mint a média: mindenki ért hozzá, de érdemben kevesen tudnak igazi fejlődést felmutatni.