Munkaerő-fejlesztés

42_California_Peculiarities.jpg
Forrás: ITB
Melyik férfi cserélne női kollégája fizetésével?

Egyenlő munkáért egyenlő fizetés (járna)

Számos oka van annak, hogy a nők rendszerint kevesebb fizetést tehetnek zsebre ugyanazon munkáért, mint a férfiak, de ezek az okok megszüntethetők. Ha a férfiaknak és a nőknek egyenlő fizetésük van, abból az egész társadalom profitál. Tudatosítással, odafigyeléssel, a női önbecsülés erősítésével mindenki tehet a diszkrimináció ellen.

Korábbi munkahelyeim egyikén nem volt kellemes szembesülnöm azzal, hogy kevesebbet érek a munkaadómnak, mint az azonos munkakörben dolgozó férfi kolléga. Sőt, azzal sem volt kellemes szembesülnöm, hogy pár éves munkaviszonnyal csupán kicsivel érek többet, mint egy teljesen kezdő kolléga. A frissen felállított céges szerveren kerestem dokumentumokat, amikor véletlenül (és tényleg véletlenül) egy fizetési adatokat tartalmazó táblázatra bukkantam. Tudtam, hogy nem kellene ott lennie, de nem bírtam a kíváncsiságomnak ellenállni és megnyitottam. Akkor döbbentem rá, hogy a pár hónapja ott dolgozó kollégám kezdő fizetésének szintjén mozog az én bérem is. Demotiváltan persze nehezebb volt dolgozni, de az újságírói munka szépsége végül feledtette a fájdalmamat.

 

Nem könnyű megteremteni

Sajnos általánosságban elmondható, hogy itthon még mindig kevesebb fizetést kapnak a nők, csak azért, mert más neműek. A dolog sok fiatal pályakezdő nő számára felfoghatatlan, de elég beszédesek a felvi.hu adatai. A frissdiplomás munkavállalók körében végzett kutatás csak az államilag szabályozott tanári fizetések esetében mutat háromezer forintos különbséget a bérek között, míg a kezdő szoftverfejlesztő esetében 57 ezer(!) forint a különbség – nyilván a férfiak javára. A különbség ott van és a törvényi szabályozás, valamint a munkaadók igyekezete ellenére sem csökken. (A többi szakma esetében a különbségeket lásd táblázatunkban.)

Nem könnyű megteremteni sem vállalati, sem politikai szinten az egyenlő fizetéseket, mert ez sok tényezőtől függ. Például a női–férfi esélyegyenlőség megteremtésében élen járó Izland esetében is szükség volt olyan törvényre, amely nemcsak előírja, hanem be is tartatja a nemek közötti egyenlőséget. Egy friss szabályozás szerint például a 25 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatot át kell világítania egy független szervezetnek, amely ellenőrzi a női és a férfi fizetéseket, és ha azt állapítja meg, hogy a nők nincsenek kellőképpen megfizetve férfi kollégáikhoz képest azonos munkakörben, a cégnek pénzbírságot kell fizetnie mindaddig, míg az egyenlőség meg nem valósul.


 

Csak ne lenne az a fránya család

A kereseti különbségeknek két összetevője van – mondja Nagy Beáta szociológus, a Corvinus Egyetem gender studies professzora. Az egyiket meg lehet magyarázni, például a mérnöki pályát jobban megfizetik, mint a pedagógusokat. Mivel munkaerőpiaci szegregáció van, egyik-másik szakmában erőteljesen összpontosulnak az egyik vagy másik nem képviselői, így a különbségek mindenképp kialakulnak. A másik összetevőt viszont igen nehéz megmagyarázni, például hogy azonos végzettségű, képességű és munkakörű nő miért kap kevesebb pénzt, mint férfi társa. Eleve alacsonyabb a kezdő fizetése? Nem kapja meg azokat a projekteket, ahol extrán lehetne keresni?

Itthon a jelenlegi trendek folytatásával (vagyis odafigyeléssel) 2102-re állna helyre a nemek közötti egyensúly. Az Egyenlítő Alapítvány tanulmánya szerint a magyarországi kereseti rés – mely szerencsére az európai átlagnál alacsonyabb – öt társadalmi jellemzővel magyarázható. Az első a karrierút gyakoribb megszakítása (gyermekvállalás, idősebb családtagok gondozása miatt), ami elsősorban a nőket érinti. A második az erős szegregáció az oktatásban és a munkaerőpiacon. A harmadik ok, hogy a fizetésmegállapodásokban jelentősek a nemek közötti eltérések. Ezt részben a munkáltatók diszkriminációja okozza, de azért is előfordul, mert a női jelöltek már alapból kevesebb fizetést kérnek az állásinterjúkon és ritkábban kérnek fizetésemelést, mint férfi kollégáik. A negyedik ok, hogy alacsony a női vezetők (és ezáltal a magasabb bérszínvonalon élők) aránya. Illetve az utolsó, hogy a nők magasabb arányban végeznek úgynevezett „láthatatlan” (vagy fizetetlen) munkát, amilyen például a gyermeknevelés és a háztartás vezetése, ami nők esetében heti 26 óra, míg a férfiaknál csupán kilenc.

 

Nem vállalják fel a különbségeket

Az Egyenlítő Alapítvány kutatásában a cégeket is megkérdezte a fizetési különbségekről, akik szerencsére egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre a problémára. Aktívan igyekeznek a nők részvételét támogatni a vezetésben, mert felismerték, hogy vannak területek, ahol egy női vezető eredményesebb férfi kollégájánál (jellemzően kevesebb peres eljárásba keveredik és kockázatkerülő), vagyis hosszútávon szolgálja a cég sikereit. Az általuk megkérdezett 16 cég 45 ezer munkavállalóval dolgozik, árbevételük megközelíti a 4000 milliárd forintot évente. Magyar és multinacionális cégek is vannak közöttük.

A politika is sokat segíthetne

Mint sok más országban, Magyarországon is törvény rendelkezik az egyenlő bánásmódról, az esélyegyenlőség előre mozdításáról, erről szól a 2003. évi CXXV. számút törvény. A szabályozás számos területen előírja a nemek közötti esélyegyenlőséget, a foglalkoztatás területén ez azt jelenti, hogy a nők és férfiak számára – sok egyéb védett tulajdonság mellett – egyenlő hozzáférést kell biztosítani a munkához való hozzájutásban, a munkára való felvételben, az alkalmazási feltételekben, a munkabér megállapításában és biztosításában, valamint az előmeneteli rendszerben. A diszkrimináció tilalma külön rögzíti az egyenlő munkáért egyenlő bért elv törvényi normáját, amely a gyakorlatban azonban továbbra sem valósul meg.

Itthon a politikai élet kevés pozitív példát mutat, ami a nők és a férfiak egyenlő foglalkoztatását illeti. A legutóbbi három kormánynak nem volt túl sok női minisztere – összesen kettő. A 2010–2014-es ciklusban egy női miniszter volt, 2014–2018 között pedig kizárólag férfiakra bízták a fontos szerepeket, majd 2018 után ismét jutott egy női miniszternek szerep. Az államtitkárok között már valamivel több nőt találunk: a második Orbán-kormányban hat, a harmadikban kilenc nő volt, míg a jelenlegi, negyedik kormányban 10 nő tölt be államtitkári tisztséget.

 

A kutatás szerint a cégek többségénél nincs eltérés a férfiak és nők fizetése között (legalább is ezt állították), csupán egyetlen cég vállalta fel, hogy van differencia – igaz, ott is 10 százaléknál kevesebb az érték. A megkérdezett cégek közül egyikük annyira transzparens volt a fizetéseivel kapcsolatosan, hogy azok teljesen nyilvánosak. Ugyanakkor belátták, hogy ebben a rendszerben igenis kialakulhat különbség nő és férfi között, ha például a nő néhány évre otthon marad, mert akkor nem ugyanolyan ütemben halad előre a ranglétrán. A kutatás talált olyan előremutató gyakorlatokat is, hogy az anyasági vagy apasági távollét alatt léptették elő az adott kollégát.

 

Senkinek sem érdeke?

Ha szigorúan az adatokat nézzük, hazánk nincs elmaradva más EU-s országoktól a nemek közötti kereseti különbséget illetően, és ez jó – mondja Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány szakértője. Az OECD szerint 14 százalékos eltérés van a férfi és a női fizetések között hazánkban, ami az EU-s 16,2 százalékos átlagos eltérésnél alacsonyabb. A szakértő a tudatosítás erejében hisz, és ennek megfelelően azt gondolja, hogy sokat és sok helyen kell arról beszéljünk, hogy miért is van 14 százalékos különbség a nők és férfiak javadalmazása között – holott ugyanazt a munkát végzik mindannyian.

Sem a férfiak, sem pedig a nőknek nem érdeke, hogy a fizetések közötti különbségek fennmaradjanak. Gondoljon bele egy pillanatra a férfi olvasó, ha ezt holnaptól felcserélnénk, és ő kapna 14 százalékkal kevesebb pénzt. Nem helyes. Nem igazságos, sőt! A mostani helyzettel pontosan ugyanez a baj. De az esetek nagy részében nem tudatos diszkriminációról van szó. Gyakran az történik, hogy maga a HR-es nem figyel oda kellőképpen, és nincs is tudatában annak, hogy a női kollégának végül kisebb fizetést adtak, mert ő csak annyit kért. Ha ez az adat a HR-es kolléga rendelkezésére áll, és azt értékeli is, akkor nagy valószínűséggel odafigyel, hogy hasonló megkülönböztetés ne forduljon elő. Gyakori, hogy a vezetők is abban a tévhitben vannak, hogy náluk fizetési egyenlőség van, de nem nézik meg közelebbről az adatokat – melyek biztos mást mutatnak.

Ebben segíthetne például, ha a vállalatoknak csupán retorzió nélküli, jelentési kötelezettséget írnának ki a fizetési egyenlőség terén – ami több országban, például Angliában működik. Ez arra kényszerítené a vállalatokat, hogy évenként átnézzék a fizetéseket, és ha ismerik az adatokat, akkor biztosan tesznek is az egyenlőtlenség megszüntetéséért.

 

Nem árt tájékozódni

Heal Edina szerint a tudatosításnak a másik oldalon is működnie kell. A nők, főleg a pályakezdők is fel kell ismerjék, hogy valóban létezik különbség a női és férfi fizetések között. Ha ezt valaki nem látja és nem hiszi, nem is tesz ellene aktívan semmit. A nők például a fizetés tárgyalásakor először is tájékozódjanak, hogy egy férfi mennyit kap azért a munkáért, és amikor ők kérnek, igenis alkudozzanak, és ne fogadják el az alacsonyabb összeget. A piaci körülmények között létező és tevékenykedő vállalat magától nem fogja a magasabb javadalmazást felajánlani. A férfiak agresszívebben élnek az alkudozás lehetőségével, vagyis emiatt is lehet magasabb az ő fizetésük. Egy pályakezdő lány, aki megtalálta élete első ideális munkahelyét, nem fordít kellő figyelmet a fizetésre, csak ha tudatosítjuk benne ezt a kérdést.


 

Az Egyenlítő Alapítvány szakértője szerint most van itt az ideje a fizetési egyenlőtlenségek ellen fellépni, hiszen a gazdasági konjunktúra az álláskeresőknek kedvez. Ha kiderül, hogy komoly fizetésbeli elmaradás van a nők esetében, akkor közösen összefogva lehet fellépni a munkáltatóval szemben. És ha a munkáltató nem vállalná be a különbségek eltörlését, akkor váltani kell, olyan céghez kell menni, ahol egyenlő fizetés jár ugyanazért a munkáért.

A munkáltatói ellenőrzések során ezt is vizsgálhatná a hatóság, nemcsak más kihágásokat. A férfiak is kiállhatnak a nők mellett. Például mikor a BBC-nél kiderült, hogy súlyos különbségek vannak a nők és férfiak fizetése között, a férfi kollégák önként lemondtak fizetésük egy részéről, hogy rendezzék a helyzetet. Persze ezt a gesztust a magasabb jövedelmet biztosító állás esetén teheti meg a férfi.

 

Mindenki nyer általa

Ha a nőknek is egyenlő a fizetésük a férfiakkal, akkor az egész társadalom jól járhat. A nők jellemzően akkor maradnak otthon (vagy váltanak részmunkaidőre), amikor gyereknevelésről vagy a családtagok ápolásáról van szó, hiszen nekik alapból kevesebb a fizetésük, tehát kevesebb „anyagi kár” éri a családot, ha az a jövedelem kiesik. Ha kiegyensúlyozottabb, egymáshoz közelebb áll a két fél fizetése, akkor a helyzet már másképp alakulhat. Az édesapa is otthon maradhat, ő is kiveheti a részét a gyermekek neveléséről. Nemcsak az apának lesz jó, hogy foglalkozik gyermekével, hanem a gyermek is szorosabban kötődik majd az édesapjához. Arról nem is szólva, hogy a kutatások szerint az a gyermek, akivel az édesapja is foglalkozik, intelligensebb lesz. És mivel a jó példa ragadós, a gyermeknek számára felnőtt korában természetes lesz, ha az édesapa marad otthon és neveli a gyermekeket. Arról nem is beszélve, hogy a nők magasabb fizetését általában a gyermekekre költik el.