Road

36_1.jpg
Forrás: ITB
Védett központok

Felügyeleti alkalmazás segít megoldani az adatközpontok kihívásait

Komoly fellendülés tapasztalható az adatközpontok fejlesztésében, amit főként a felhőalapú rendszerek térhódítása, illetve az 5G megjelenése hajt. A létesítmények energiaellátásának biztonságáról többek között különleges megoldást alkalmazó szünetmentes tápegységek, illetve a Schneider Electric által fejlesztett speciális, felügyeleti alkalmazás gondoskodik.

Látványos növekedés várható a következő években az adatközpontok mennyiségében és kapacitásában az előrejelzések, illetve a piaci szereplők bejelentései alapján. A Technavio piackutató cég például azzal számol, hogy 2019 és 2023 között évente átlagosan 23 százalékos fejlődés lesz az adatközpontok piacán, amit részben a felhőalapú megoldások iránti egyre nagyobb kereslet, részben pedig a mobiltechnológiában érkező generációváltás, az 5G elindulása indokol. A nagy technológiai cégek közül az Apple a múlt év végén jelentette be, hogy öt év alatt tízmilliárd dollárt fordítanak a meglévő létesítményeik bővítésére, illetve újak építésére csak az Egyesült Államokban, a Google idén 13 milliárd dollárt költ el adatközpontokra és irodákra, míg a Facebook Szingapúrban egymilliárd, az amerikai Oregon államban pedig kétmilliárd dollárból épít új létesítményeket.

 

Megtalálni az egyensúlyt

Az adatközpontokban lévő szervereken futtatott kritikus alkalmazások miatt kiemelten fontos ezen létesítmények biztonsága, mind szoftveres, mind fizikai szempontból. „Érdekes módon pont a nagy webes cégek, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook foglalkoznak kevésbé azzal, hogy magas rendelkezésre állású infrastruktúrát alakítsanak ki az adatközpontjaikban, mivel a rendkívül magas szinten virtualizált környezetben egy-egy szerver, vagy akár több tucat meghibásodása sem okoz problémát. Ugyanakkor a közepes és kisebb méretű létesítményeknél már sokkal nagyobb gondot okozhat egy-egy berendezés meghibásodása, így a rendelkezésre állást növelő megoldásoknak nagyobb szerep jut ezekben” – mondta Szarka Attila, a Schneider Electric adatközponti szakértője.

Az adatközpontok energiaellátására teljes körű megoldást kínáló társaság munkatársa jelezte azt is, hogy az ilyen létesítményeknél már évek óta az egyik kritikus pont, hogy megtalálják az egyensúlyt a magas rendelkezésre állás és az energiahatékonyság között. Ennek a célnak az elérésében segíthetnek például azok a Schneider Electric által kínált szünetmentes tápegységek, amelyek rendkívül magas hatásfok mellett is tudják garantálni a kettős konverziós rendszerekre jellemző áramellátási biztonságot.

 

Felturbózott akkumulátorok

Az elektromos autókhoz vagy az okostelefonokhoz hasonlóan a szünetmentes tápegységek világában is kezdenek megjelenni a lítium-ion akkumulátorok, amelyek ugyan egyelőre még drágábbak hagyományos társaiknál, azonban jóval kevésbé érzékenyek a hőmérséklet változására, illetve lényegesen hosszabb élettartamúak.

„Jelenleg nagyjából kétszer annyiba kerül egy lítium-ion akkumulátorral ellátott szünetmentes tápegység, mint egy hagyományos energiaforrással rendelkező, azonban jóval kisebb, könnyebb, az élettartama pedig kétszeres-háromszoros, ami azt jelenti, hogy az UPS élettartama alatt nem kell cserélni” – tette hozzá Szarka Attila.

 

Egy rendszer mind felett

Napjainkban iparágtól függetlenül minden szervezetnek hatalmas mennyiségű adatot kell tárolnia, kezelnie és feldolgoznia, ha versenyképes akar maradni. Az agilis működés, a költségcsökkentés, az azonnali reakciókészség, a biztonsági megfontolások, valamint a különféle előírások és megfelelőségi szabályozások ugyanakkor megkövetelik, hogy a cégek ne ragadjanak le egy IT-stratégia mellett, hanem mindig éppen az üzleti érdekeknek és igényeknek legmegfelelőbb kombinációt válasszák az elérhető eszközökből és szolgáltatásokból. A hibrid környezetek kialakítása ezért napjainkban alapelvárás.

A saját telephelyi és egyéb (köztük kolokációs és hoszting) szolgáltatásokat egyesítő rugalmas, de összetett megoldások technológiai hátterének kialakítása, valamint menedzselése azonban komoly kihívásokkal jár. A kapcsolódó költségek és hatékonysági mutatók pedig a legtöbb üzemeltető és felhasználó számára követhetetlenek. A Schneider Electric szakértői szerint az egyik legnagyobb problémát a bonyolult rendszer átláthatóságának hiánya okozza, ezzel együtt pedig a kapacitástervezés és a terheléselosztás is nehézkessé válik, ami a teljesítmény és a kapcsolódó költségek objektív összehasonlítását is akadályozza.

 

Teljes rálátással

A társaság ennek a problémának a kezelésére fejlesztette ki az EcoStruxure IT Expert felügyeleti és EcoStruxure IT Advisor adatközponti infrastruktúra menedzsment alkalmazását. „A felhőalapú felügyeleti megoldásunk révén akár mobiltelefonon keresztül teljes rálátása lehet a felhasználóknak az informatikai infrastruktúrájuk energiaellátására, függetlenül attól, hogy a központban vagy esetleg a számos távoli telephely egyikén vannak maguk az eszközök. Az előfizetéses modellben hozzáférhető rendszer gyorsan és egyszerűen használatba vehető” – részletezte Szarka Attila.

Ezzel a tervezési és modellezési eszközzel bármely méretű adatközpont vagy kolokációs létesítmény csökkentheti az üzemeltetési költségeket, és maximalizálhatja a rendelkezésre állást, miközben rálátást kap a teljesítményre, és automatizálhatja a munkafolyamatokat. Az adatokat fizikai elrendezés szerint megjelenítő megoldás azonnal hozzáférhetővé teszi az eszközök pontos adatait és állapotát. A rendszer azonban ennél jóval többre is képes, elemző jelentése ugyanis megmutatja a felhasználóknak, milyen hatással lehetnek a meghibásodások az egyes eszközökre és az infrastruktúrára, komoly segítséget nyújtva ezzel a kockázattervezéshez az incidensek megelőzéséhez. Az EcoStruxure IT emellett a munkafolyamatok automatizálása révén mérsékli az emberi hiba kockázatát, és garantálja a legjobb gyakorlatok szerinti működést.