Highway

44_1.jpg
Forrás: ITB
Fékez idén az IT-piac

Tovább nő a szoftverek és a szolgáltatások iránti kereslet

Alaposan behúzza a féket idén a globális informatikai piac, a Gartner prognózisa szerint mindössze 1,1 százalékos bővüléssel lehet számolni a múlt évhez képest. Itthon csökkenés várható, ugyanakkor a globális trendeknek megfelelően a szoftverek és a szolgáltatások iránti kereslet nálunk is nő majd, ezzel párhuzamosan pedig az ezekre költött összeg is.

1900 milliárd dollár, vagyis a cikkünk készítésekor érvényes árfolyammal számolva 556 225 milliárd forint – már ekkora hatást jelent idén a világ gazdaságára a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása a Gartner előrejelzése szerint. Ez az egészen elképesztő összeg magában foglalja az MI által támogatott rendszereknek köszönhetően jelentősen javuló, fogyasztói élmény impulzusára meghozott vásárlási döntések hatását; a vállalatok által bevezetett új üzleti modellek, termékek és szolgáltatások értékét; illetve az elért költségmegtakarítást is. A piackutató cég előrejelzést készített a következő évekre is, amiből az derül ki, hogy az MI-nek köszönhetően elért gazdasági plusz 2022-re megközelíti a 4000 milliárd dollárt globális szinten.

Ezekből a megdöbbentő számokból az is következik, hogy igencsak jó irányba indítja el cégét az a menedzser, tulajdonos az infokommunikációs piacon, aki a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekre kiemelt figyelmet fordít. Ugyanakkor akad még több olyan terület, ami a Gartner informatikai piacról szóló legújabb előrejelzése alapján idén és a következő évben is komoly lehetőségeket kínál az ágazat vállalkozásai számára.

 

Negatív hatások

A piackutató cég prognózisa alapján a 2019-es év a globális IT-piacon nem tartozik majd a kiugró esztendők közé, legalábbis a növekedés vonatkozásában. A társaság az április közepén publikált előrejelzésében 1,1 százalékos bővüléssel számol a múlt évhez képest, és a teljes piac várhatóan 3790 milliárd dolláros lesz. Ez egyébként jóval lassabb fejlődési prognózis, mint amivel a tavaly októberi, előző elemzésében számolt a vállalat, ugyanis akkor még 3,2 százalékos fejlődést vártak erre az esztendőre. A szakértők egyrészt azzal magyarázzák a jelentős módosítást, hogy a dollár váratlanul nagyon magára talált, sokat erősödött és igen ellenálló lett a különböző hatásokkal szemben, miközben a fogyasztók és a vállalatok költési hajlandóságát gazdasági és politikai tényezők egyaránt visszavetik, példaként említhetjük erre az elhúzódó Brexit miatti bizonytalanságot, illetve a lapzártánk előtti hetekben alaposan felforrósodó amerikai–kínai kereskedelmi háborút.

„Az informatikai igazgatók technológiai beruházásokkal kapcsolatos döntései kulcsfontosságúak a digitális vállalkozások sikeréhez. A mindent felforgató, átalakító technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI) nemcsak az üzleti modelleket írja át, de azt a gazdasági környezetet is, amelyben ezek a társaságok működnek. Az MI már most is jelentős hatással van az informatikai költésekre – igaz, sokszor félreértelmezik a szerepét. A mesterséges intelligencia ugyanis nem egy termék, hanem különböző technológiák és számítástechnikai megoldások összessége, s mint ilyen, már most is számos létező termékben és szolgáltatásban megtalálható” – mondta el John-David Lovelock, a Gartner kutatási alelnöke.

Azt, hogy az MI milyen hatással lesz nemcsak az informatikai piacra, de a teljes üzleti környezetre, jól mutatja a kutatócég egy másik elemzése. Ez alapján ugyanis 2021-re a szervezetek 70 százaléka vet majd be mesterséges intelligenciára épülő digitális asszisztenseket, chatbotokat, illetve egyéb, MI-alapú megoldásokat annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék a munkavégzést munkavállalóik számára. Egyes iparágakban pedig (már az egészen közeli jövőben) a munkavállalók nagy részének kell felkészülnie arra, hogy mesterséges intelligenciával dolgozzon együtt; a bankszektorban a back-office feladatokat ellátó munkatársak 20 százaléka már jövőre szembesülhet ezzel. A Gartner elemzése az MI térhódításával és az ember–mesterséges intelligencia együttműködéssel kapcsolatban arra is rámutatott, hogy új eljárásrendekre és felügyeleti megoldásokra lesz szükség, hogy az új technológia ne irritálja túlságosan a munkavállalókat.

Kedvező perspektíva

A Gartner középtávú prognózisa alapján, ha dinamikus fejlődésről nem is lehet majd beszélni a következő néhány évben a globális informatikai piacon, azért stabil növekedéssel számolhatnak a megoldásszállítók. Jövőre jöhet a 2023-ig terjedő, vizsgált időszak legjobb éve, amikor 3,6 százalékos is lehet a bővülés, majd 2021-ben egy fontos mérföldkövet is átléphet a szektor, ekkor haladhatja meg először a globális IT-költés a 4000 milliárd dollárt. A piackutató egyébként 2023-ig évente átlagosan 2,7 százalékos növekedéssel számol. Ezt az ütemet jócskán felülmúlja majd a szoftverek teljesítménye, hiszen jövőre kevéssel 8 százalék fölötti fejlődés jöhet ebben a szegmensben és a vizsgált időszak végéig is évente átlagosan 7,6 százalékos bővüléssel lehet számolni.

A másik húzóágazat az informatikai szolgáltatások lesznek, ahol az átlagos éves növekedés 2023-ig 4,6 százalékos lehet. Az eszközgyártók viszont középtávon nem számíthatnak pozitív fordulatra, jövőre ugyan nő majd a kereslet, azonban a 2020-at követő esztendőkben folyamatos csökkenésre kell felkészülniük. A magyar piacon pozitív változás várható középtávon, jövőre például már 2 százalék körüli bővülést vár itthon a Gartner, 2023-ra pedig megközelítheti a 6,6 milliárd dollárt a hazai IT-költés.

 

Lecsapnak a szoftverekre

Nem sok jót tartogat az idei év az adatközponti megoldások szállítóinak a Gartner szakértői szerint, az előrejelzés alapján ugyanis 2,5 százalékos visszaesés várható a forgalomban ebben a szegmensben. A csökkenésben meghatározó szerepet játszhat, hogy az ezekben a létesítményekben használt szerverek átlagára is esik. Ennek megfelelően a szervereladásokból származó bevételnél lesz majd a legnagyobb zuhanás, ami meghaladja a 10 százalékot. Ugyanakkor az ugyanebbe a kategóriába tartozó vállalati hálózati berendezések esetében nemhogy csökkenést, de növekedést hozhat 2019 – igaz, csak öt százalék körülit.

Az adatközponti megoldásoknál tapasztalható visszaesés azért is érintheti kellemetlenül a gyártókat, mert a múlt évben még az egész IT-piac legnagyobb, több mint 15 százalékos fejlődését tudta felmutatni ez a szegmens. Az eszközértékesítésből származó bevétel is zsugorodik majd (bár mindössze 1,9 százalékkal), míg a kommunikációs szolgáltatások esetében lényegében stagnálást jósol a Gartner.

Az idén a legnagyobb növekedés a vállalati szoftvereknél várható a piackutató cég prognózisa szerint, valamivel több mint hét százalékkal múlja felül ezen termékek forgalma a tavalyit. Az elemzés szerint az, hogy a 2018-as több mint kilenc százalékos növekedés után ebben az évben is ilyen jól teljesíthet ez a szektor annak tudható be, hogy egyre több társaság szakít a hagyományos IT-megoldásokkal és vált át felhőalapú rendszerekre. A második leggyorsabban fejlődő szegmens az informatikai szolgáltatásoké lehet 2019-ben. A Gartner prognózisa szerint 3,5 százalékkal bővül ez a terület és az erre elköltött összeg meghaladja majd az 1000 milliárd dollárt.

 

Tartja magát Amerika

A társaság megvizsgálta azt is, hogy az egyes földrajzi régiókban hogyan alakulhat 2019-ben az IT-piac. A legnagyobb bevételt az észak-amerikai piacról várhatják a megoldásszállítók, ez a térség egymaga a teljes globális piac harmadát adja, közel 1300 milliárd dolláros forgalommal. Ráadásul igen kedvező a helyzet a régióban ugyanis a tavalyi 4 százalék után idén újabb, 3,1 százalékos bővülés jöhet. Ennél gyorsabban csak a feltörekvő ázsiai/óceániai országokban bővül majd az informatikai költés – igaz, nagyságrendekkel alacsonyabb lesz, mint az észak-amerikai kontinensen.

Meglepően jó eredmények várhatók Japánban, ahol a globális átlagnál kétszer gyorsabban, 2,4 százalékkal nőhet az IT-piac ebben az évben. Saját térségünkhöz közeledve már lényegesen kedvezőtlenebb a helyzet, legalábbis az előrejelzés alapján. Nyugat-Európa világszinten a második legfontosabb térség, ha a költéseket nézzük, azonban a tavalyi, egészen látványos 6,2 százalékos bővülés után idén majdnem két százalékos visszaesés jön majd az IT-kiadásoknál ebben a térségben. Még rosszabb a helyzet, ha Kelet-Európát vizsgáljuk meg közelebbről, a Gartner adatai alapján ugyanis ebben az évben 3,2 százalékkal esik vissza az informatikai költés régiónkban.

 

Csökkenést hoz nálunk az idei év

A magyar piacot vizsgálva kicsit kedvezőbb a kép, mint a régióban, ugyanis az idén alig valamivel több mint egy százalékos csökkenés várható, és a végfelhasználói költés 6129 millió dollár lehet a piackutató prognózisa szerint. Az eszközök esetében 1147 millió dolláros piaccal lehet számolni a tavalyi 1244,8 millió után.

Az adatközponti rendszereknél itthon is komolyabb visszaesés jön, 389,9 millió dollárt fordíthatnak ezekre, tavaly még valamivel 403 millió dollár fölött volt ez a szektor. A nemzetközi trendeket követve nálunk is komoly érdeklődés mutatkozik 2019-ben is a vállalati szoftverek iránt, 774,2 millió dolláros lehet ez a szegmens, ami közel nyolc százalékos előrelépést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ha nem is jelentős mértékű, de pozitív változást jósolnak a szakemberek az informatikai szolgáltatások piacán is, ahol valamivel három százalék fölötti lehet a bővülés ebben az évben.


A globális IT-piac alakulása (milliárd dollárban)

2017 2018 2019* 2020*
Eszközök 666 667 655 677
Adatközponti rendszerek 182 210 204 207
Szoftverek 365 399 427 462
IT-szolgáltatások 931 982 1016 1065
Kommunikációs szolgáltatások 1459 1489 1487 1513
Összesen 3603 3747 3790 3925

*előrejelzés

Forrás: Gartner

 

A magyar IT-piac alakulása (végfelhasználói költés, millió dollár)

2017 2018 2019*
Eszközök 1211,7 1244,8 1147,0
Adatközponti rendszerek 379,5 403,1 389,9
Szoftverek 658,6 718,2 774,2
IT szolgáltatások 972,6 1027,7 1060,0
Kommunikációs szolgáltatások 2841,7 2815,2 2757,9
Összesen6064,1 6209,0 6129,0

*előrejelzés

Forrás: Gartner