Karrier

samrtboard.jpg
Forrás: ITB

Falra szerelt interaktivitás

Bár otthonainkba még nem költözött be, de iskoláknak, cégeknek jó szolgálatot tehet az interaktív tábla.

Egyre nagyobb keletjük van az interaktív digitális tábláknak. Ezen nincs is mit csodálkozni, mivel alkalmazásuk széleskörű; főként azonban az oktatásban és az üzleti életben használják szemléltetésre, a tananyag könnyebb elsajátítására, illetve prezentációk meggyőző bemutatására.


A gyártók köre egyre bővül, olyan távol-keleti cégek is felveszik portfóliójukba, mint például a Samsung. A 650TS jelzésű táblát a társaság korunk oktatási igényeihez fejlesztette ki. A készülékben egy 65 hüvelykes, nagyfelbontású lcd-panel működik, továbbá magában foglal egy számítógépet, egy hangszórót, és egy érintőképernyőt is, így kis helyen is installálható és használható. A készülékhez kínált szoftver és kezelőfelület ikonjai grafikus alapon működnek; az ikonok a használat gyakoriságának sorrendjében jelennek meg.

A 650TS támogatja a tartalomkönyvtárat, így az előadók a tartalmak széles skáláját láthatják anélkül, hogy az éppen használt alkalmazásból ki kellene lépniük. A megszokott clip artokon túl a készülék tartalomkönyvtárából megjeleníthetünk képeket, flash-animációkat, filmeket, Office-fájlokat. A monitorra rá lehet írni, majd az így létrehozott tartalmat rászerkeszteni a korábban megnyitott fájlokra. A készülék alkalmas az internetről szükséges információk letöltésére, de akár köthetünk rá webkamerát is egy megbeszélés vagy előadás rögzítésére.

Vannak gyártók, amelyek nemcsak szólóban dobják a táblát piacra, hanem egész rendszereket – ilyen például a Smart Board 685ix is, amelyben az interaktív táblához egy falra szerelhető, rövid hatótávú, szélesvásznú projektor csatlakozik. A kivetítőt 16:10-es képarány és a wxga-felbontás (1280x800) jellemzi. A projektor közvetlenül a tábla fölött helyezkedik el a falra erősítve, és mindössze 41 centiméternyire emelkedik ki a fal síkjából. A rendszert bővített kezelőpanellel látták el, ezzel kapcsolható be és ki a készülék, kiválasztható a bemeneti jel forrása, állítható a hangerő, valamint helyet kapott rajta egy usb-port is. A kábelkezelő csomag integrált vga-, usb- és audiocsatlakozóival könnyedén csatlakoztatható bármilyen pc vagy Mac.

Vannak olyan változatok is, amelyek már rendelkeznek hálózatfelügyeleti funkcióval, így a rendszer távfelügyelettel ellenőrizhető és irányítható, időt és pénzt takarítva meg ezzel a felhasználóknak.