Karrier

John-Maher-GoPro-Puerto-Shacked-1
Forrás: -

Földön, vízen, levegőben

Semmi akadálya, hogy az extrém sportok rajongói szörfözés, motorozás vagy búvárkodás közben fotózzanak.

Extrém sportok és fotózás? A két hobbi jellemzően nehezen fér meg egymás mellett. Legalábbis akkor, ha a motoros, a repülő, a szörfös, a vadvízi evezős vagy a búvár sportolás közben óhajt áldozni másik szenvedélyének is. Egy észak-kaliforniai fejlesztőcsapat azonban megoldotta a sportoló-fotózó közösség problémáját. Aprócska kameráit kifejezetten az extrém sportokhoz fejlesztette.


A GoPro kamerák ugyanarra az alapgépre épülnek, a hat családtag pusztán a kiegészítőkben különbözik egymástól. Az egyetlen kivétel a Digital Hero csomag, amelyben a kameraegység csak 50 fokos látószögű, szemben az összes többi kamera 170 fokos látószögével.

A kamerák – az erős, polikarbonátból készült háznak köszönhetően – 30 méter mélységig ütés- és vízállóak. Kezelhetőségük roppant egyszerű, hiszen kezelőfelületükön csupán két gomb található. A folyadékkristályos kijelző a felvételek számáról, illetve a menüről ad tájékoztatást.

Hattagú család


  • Motorsport Hero Wide – motorossportokhoz
  • Helmet Hero Wide – fejre, sisakra

  • Surf Hero – szörfdeszkára

  • Digital Hero 5 – csuklóra

  • RC Hero – rádióvezérlésű modellekre

  • Wide Hero – alapcsomag, rögzítési lehetőségek nélkül

Felbontás: 5 megapixel (2048x1538)

Videó: 512x384

Objektív: 2,8

Memória: 18 megabájt belső, 2 gigabájt sd-kártya

Csatlakozás: usb/rca

Energia: 2xAAA

Operációs rendszer: Win ME/2000/XP/Vista, Mac OS 9.1-10.2 és későbbi

A GoPro kamerákkal, az egyszeri expozíción kívül, 1 másodpercen belül hármas fotósorozat készíthető. Lehetőség van 10 másodperc elteltével egy időzített expozícióra, illetve szekvenciálisan 2 vagy 5 másodpercenkénti fotósorozat készítésére. A kamerával videózni is lehet.

A menüben beállítható a mikrofon érzékenysége (magas, mély). Motorsportoknál a mély hangok túlvezérlik a felvételt, így a "mély" beállítás javasolt. Más sporttevékenységeknél, valamint vibrációmentes környezetben, illetve alacsony szélzaj esetén a „magas” beállítást célszerű választani.

A gyártó kizárólag NiMH újratölthető vagy lítiumos, kisméretű ceruzalem használatát javasolja. Ezek másfél órányi videofelvételre vagy két óra fotózásra alkalmasak.

A kameragység – a Digital Hero-t kivéve – minden típusban azonos. A különbség csupán a felfogatási módozatokban van. A csatlakozóadapterek extra erős, kétoldalas vízálló ragasztóval rögzíthetők mind egyenes, mind ívelt felületekre, például bukósisakra, sárvédőre, hajótestre, motortankra. Arra is van mód, hogy a kamerát fejpánt segítségével rögzítse a sportoló a fejére. Sima és enyhén ívelt felületeknél tapadókorongot is lehet használni, ez 240 kilométer/óra sebességig biztosan rögzíti a kamerát.

A magyarországi importőr tájékoztatása szerint idén novemberben megjelenik a kamerák új, hd-verziója.