Karrier

Sat_U500_Life_May09_01
Forrás: -

Kellemes útitárs

Csak az a billentyűzet, csak azt tudnám feledni…

Óriási keletjük van mostanában a netbookoknak, de azért a mininoteszek valóban igen kis méretű kijelzője és mérsékelt teljesítménye nem mindenkinek és nem minden helyzetben felel meg. Ilyenkor lehet jó választás egy modell a hagyományos noteszgépek alsó szegmenséből: a már elfogadható teljesítményt és funkcionalitást a még jó hordozhatósággal ötvöző 13,3 hüvelykes gépek közül.


Ebbe a szegmensbe szánja a Toshiba a Satellite sorozat U500 jelű tagját, amelynek egy fehér színű változata egy hétig a szerkesztőségben vendégeskedett. (Van még belőle barma és fekete is.) Elsőre az tűnik fel, mennyire jól áll a fehér fedél és billentyűzet ennek a gépnek: könnyed, mégsem komolytalan kinézetet kap tőle a számítógép. A fedél és a csuklótámasz felülete ráadásul nem sima, hanem enyhén recés, ami nemcsak izgalmasabbá teszi a külsőt, hanem egyúttal az ujjlenyomatoktól is megszabadítja, és a fogást is biztosabbá teszi.

A fehér káván különösen jól mutat, hogy a szokásos ledek is fehéren világítanak az U500-on. Mi több, kapott egy led-csíkot a tapipad felső éle is, a fényorgiát pedig a bal alsó sarokban egy megvilágított Satellite felirat teszi teljessé. A tapipad megvilágítása első pillanatra jó ötletnek tűnik, ám fénye kicsit talán túl erős, és ezért egy idő után zavarónak tűnik. (Jobb választás lenne a háttérvilágított billentyűzet, ami viszont csak a drágább U500 modellekhez jár.)

Toshiba Satellite U500


  • Méret: 317x231x29,5-38,2 milliméter

  • Tömeg: 2,15 kilogrammtól

  • Üzemidő: 3,5 óra

  • Kijelző: 13,3 hüvelyes TruBrite, 1280x800 képpont

  • Processzor: Intel Core2 Duo

  • Memória: max. 8 gigabájt

  • Merevlemez: max. 500 gigabájt

  • Ár: bruttó 219900 forinttól

Van viszont ennek a touch padnek egy nagyon jó tulajdonsága: az, hogy könnyen kikapcsolható. A legtöbben úgyis külső egeret használnak a noteszgéppel, és ilyenkor nincs bosszantóbb, mint ha az ember hüvelykujja véletlenül hozzáér az érintésérzékeny felülethez, és máris egy fél oldallal odébb folytatja a gépelést. Az U500 tapipadja felett viszont van egy gomb, amellyel egyből ki lehet kapcsolni (a megvilágításával együtt) – kényelmesebb megoldás, mint a más gépeken alkalmazott szoftveres kattintgatás. Ja, és el ne felejtsük: az új divatnak megfelelően a Toshiba gépén is többujjas vezérlésű a touch pad.

A nálunk járt gép sem a hardverét, sem az operációs rendszerét (ami egyébként Windows7 Ultimate) tekintve nem volt még végleges. Remélhetőleg ennek tudható be egy nagyon furcsa jelenség: gépelés közben a teljes billentyűzet behajlott-benyomódott, mintha nem elég keményre fújt gumimatracon próbált volna írni az ember. Hosszabb távon ez kimondottan idegesítő, és némiképp a „műanyag-gagyiság” érzetét kelti egy máskülönben igen kiváló készülékben, amely ráadásul olyan kiegészítőkkel is kényezteti a felhasználót, mint a nagyfelbontású webkamera, a hdmi-csatlakozó vagy a csatlakoztatott eszközöket a gép kikapcsolt állapotában is töltő esata/usb-csatlakozó.