Karrier

IMG_7697
Forrás: -

Papírhoz papír

A levéltár munkatársait leginkább a papírból készült bútorok filozófiája ragadta meg.

Valóságos élmény belépni Budapesten az Arany János utca 32. számú házba. A százéves ipari műemléképület eredetileg a Goldberger textilgyár gazdasági és adminisztratív központja volt. Ma – sok viszontagság után – a Közép-Európai Egyetemhez tartozó OSA Archívumnak ad otthont. Hidegháborús gyűjteményről van szó, amelynek magját a valamikori Szabad Európa Rádió archívuma adja, és amelyet folyamatosan bővítenek a hidegháborúhoz kapcsolódó iratokkal, filmekkel, hanganyaggal.


Szinte hihetetlen, hogy száz évvel ezelőtt arra is gondoltak az épület tervezői, hogy a textiliparban mennyire fontos a természetes fény. Olyan bevilágításos udvart alakítottak ki, hogy a földszinten a kiskereskedők napfénynél válogathassanak a textilmintákból. A felújítás után e belső udvart – a Műemlékvédelmi Hivatal közreműködésével – az eredetihez közeli állapotra hozták. A földszinten kiállítóteret alakítottak ki, az első és második emeleti galériákon kellemesen, természetes fénynél lehet olvasgatni, anyagot gyűjteni a kutatómunkához.

„Amikor néhány évvel ezelőtt beköltöztünk, nagy dilemmát okozott nekünk a berendezés. Egy ilyen szép épületbe igazán nem illettek a régi, nagyon rossz állapotú, pozdorjából készült irodabútoraink. Ugyanakkor szerettük volna a belső udvart még kellemesebbé, melegebbé tenni. Arra gondoltunk, hogy a tetőzetet tartó 22 pillér mellé barátságos, a környezethez jól illeszkedő könyvespolcokat gyártatunk. Többféle megoldásban gondolkoztunk, papírbútorra is kértünk ajánlatot, és végül amellett döntöttünk” – tájékoztat Tamási Miklós, az OSA tudományos kutatója.

Rögtön az elején kiderült, hogy egységesíteni kell a méreteket, hiszen az árat csak így lehet kellően leszorítani. Jóllehet az oszlopok eltérő méretűek, egységes magasságot választottak. A gyártó elkészített egy prototípust, amelyet a helyszínen vágtak méretre. Noha a 2,5 méter magas szekrény felső polcát nem mindenki éri el, esztétikai szempontok alapján mégis emellett döntöttek.

Attól egy pillanatig sem tartottak, hogy a papírpolcok nem bírják majd a rájuk nehezedő súlyt. És nem is kellett csalatkozniuk. Van azonban egy gond: a bútorok a felső polcokon nehezen bírják az oldalirányú terhelést. Ha egy polc nincs tele, és a könyvek valamelyik irányban eldőlnek, az oldalfal esetenként kinyomódik, sőt arra is volt már példa, hogy a bútor elemeire esett szét. Erre valamilyen megoldást kell találni – hangsúlyozzák az OSA-nál.

Kiállítás


Az OSA a Fővárosi Növénykerttel kiállítást szervezett a növény-, illetve az általános rendszerezéstanról. Megpróbáltak közös pontokat keresni a biológus és a történész rendszerező munkájában. A kiállítási teret papírbútorokkal, valamint pálmákkal és egyéb növényekkel rendezték be.

Az viszont teljesen természetes, hogy a papírpolc nem szereti a vizet. Ha például a helyiségben bő vízzel mosnak fel, és a bútor hosszabban kap nedvességet, akkor az alsó része sérül. Ilyen esetekben célszerű a polcot valamilyen vékony (nem papír) alapzatra helyezni.

Félreértés ne essék: a papírpolc nem olcsóbb, mint például egy pozdorjából készült. A OSA-nál ezen nem is lepődtek meg, hiszen a nyersanyagot meg kell vásárolni – még akkor is, ha újrahasznosított hullámkartonból készülnek a bútorok. Ráadásul a bútorlapok előállítása is sok fifikát igényel, hogy jó erős és tartós legyen.

„Minket alapvetően a papírbútorok szellemisége ragadott meg. Jó iránynak tartjuk, hogy papírból új dolgok szülessenek. Ugyanakkor egy levéltár hagyományosan papírral dolgozik. Minden, ami papír alapú, szervesen illeszkedik a profilunkhoz. Ezen kívül arra is gondoltunk, hogy az itt dolgozók és az idelátogatók vonzódnak majd ezekhez a bútorokhoz. Felkelti az érdeklődésüket, és vonzónak találják majd a papírbútorokat. Feltételezésünk beigazolódott” – fogalmaz Tamási Miklós.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a papírbútorok könnyűek, egyszerűen szétszedhetők, a polcok áthelyezhetők, és akár egy késsel alacsonyabbra szabhatók. És ha egy kisebb cég elköltözik, akkor a szétszedett papírbútorokat akár egy személyautóban is át lehet szállítani az új telephelyre.