Karrier

Bernáth Tamás, Scale Consulting
Bernáth Tamás, Scale Consulting
Forrás: ITB

Szirének éneke tárcsahangra

Ez a készülék ritkán „jön szembe az utcán”.

Bernáth Tamás, Scale Consulting
Bernáth Tamás, Scale Consulting
Ha valaki régimódi tárcsás mobiltelefont szeretne, ne csüggedjen, hogy ilyen nem létezik. Van olyan gyártó, amelyik nagyon közel került a fogyasztói vágy kielégítéséhez.

„Már hosszú ideje szerettem volna olyan mobiltelefont, amelyen régimódi tárcsa van. Ha azonban jobban belegondolunk, ilyen tárgy nem létezhet. A legközelebb a célhoz a Bang & Olufsen Serene Mobile jutott, ezért amikor felbukkant a piacon, azonnal vettem egyet” – osztja meg örömét olvasóinkkal Bernáth Tamás, a Scale Consulting ügyvezető partnere.

Miután tesztelőnk jobban megismerte a Samsunggal közösen gyártott készüléket, egyre több örömöt szerzett neki. Először is, magabiztosan hozza a cégtől elvárt kitűnő hang- és képminőséget. Másodszor, a menüjében szakkönyvek nélkül is el lehet igazodni, mert logikusak az elnevezések, és nincs belőlük sok – ebből a készülékből eleve kihagyták azokat a menüpontokat, amelyeket amúgy is csak minden ezredik felhasználó igényelne, évente egyszer. Harmadszor, egyszerűen szép és elegáns tárgy – eredeti forma, matt fekete szín, halk motoros nyílás-csukódás, tiszta, egyszerű csengőhangok. és így tovább.

A tárgyszerűség kedvéért azért a hiányosságokat sem szabad elhallgatni. A nevek előhívását nem lehet az első pár betűvel megkönnyíteni, mindig a kezdőbetű szerinti lista első elemétől kell elindulni, úgyhogy néha sokat kell tekernie az embernek a középső, forgó és billenő tárcsaként is szolgáló körlemezen. A magyar karakterkészlet is fájóan hiányzik. Igaz, némelyik hibát egyszerűen új szoftver letöltésével orvosolni lehetne, de – és itt egy újabb problémához érkeztünk – egész Európát egyetlen dániai szervizközpont szolgálja ki. Három év alatt egyszer kellett javításra beküldeni a gépet, de az mindjárt négy hétig tartott.

Bernáth Tamás, Scale Consulting
Bernáth Tamás, Scale Consulting

„Van már újabb kiadás is, érintőképernyős megoldással. Ez a frissítés nekem biztos kimarad, épp elég ismerősöm küszködik zsebből indított, önkényes hívásokkal és váratlan ujjízületi fájdalmakkal” – figyelmeztet Bernáth Tamás. „A Serene Mobile egyébként is addiktív: aki hozzászokott a körben elrendezett szám- és betűbillentyűk nyomogatásához, alig tud visszaállni a hagyományosabb elrendezésekre” – teszi hozzá.

Végül, kár lenne tagadni, némi sznob öröm is van abban, hogy ez a készülék ritkán „jön szembe az utcán”. Annyira, hogy néhányan púderes doboznak, jobb esetben tájolónak nézik. Ezekért a bántó esetekért azonban kárpótolja az embert, amikor egy intézkedni vágyó rendőrt meg tud győzni, hogy ő egyedi navigátort tartott az imént vezetés közben a kezében, semmiképp sem egy mobiltelefont…