Karrier

alfoldi_istvan_njszt
Forrás: ITB

Életműdíjjal tüntették ki Alföldi Istvánt

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatója a szervezet szakosztályaiban folyó munka lelkiismeretes biztosításáért kapta meg a "Multimédia az oktatásban gyűrű" életműdíjat.

Multimédia az oktatásban – kimeríthetetlen és mindig aktuális téma, nem véletlen, hogy már a 24. konferenciáját tartotta meg e témában az NJSZT Multimédia az Oktatásban szakosztálya. A több napos szakmai rendezvényen Alföldi István, az társaság ügyvezető igazgatója plenáris előadásában az oktatás felelősségéről és általában, valamennyiünk felelősségéről szólt az előttünk álló feladatok kapcsán: felvázolta a 21. század kihívásait, az IT-biztonságtól a robotika és a mesterséges intelligencia kérdéseiig.

Az ügyvezető igazgatót meglepetésként érte, hogy "Multimédia az oktatásban gyűrű" életműdíjat kapott az NJSZT szakosztályaiban folyó munka lelkiismeretes biztosításáért. A szervezők kiemelték az igazgató a digitális írástudásban, a digitális esélyegyenlőség mozgalmában és az informatikai múzeumügyben kifejtett, iránymutató munkáját is; úgy ítélték meg, ő volt, aki a legtöbbet tette a pedagógiailag, illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználás módszereinek, szemléletének népszerűsítése és elismertetése érdekében.

A "Multimédia az oktatásban gyűrű" tananyag díjat Tóth Péter kapta; a "Multimédia az oktatásban gyűrű" képzés díjat Gulyás Zsuzsannának ítélték oda; az örökös tag-díjat pedig Sikné Dr. Lányi Cecíliának adták át, aki a legtöbbet tette a "Multimédia az oktatásban" konferenciasorozat létrehozása, működtetése és szakmai támogatása terén.

Az idén 50 éves NJSZT az év folyamán számos szakmai konferenciával – többek között októberben a Magyar Tudományos Akadémián és novemberben a hagyományos Digitális Esélyegyenlőség (12. DE!) konferenciával –, továbbá díszvacsorával, kiállítással, könyv megjelentetésével emlékezik meg a szervezet fél évszázados jubileumáról. A társaság az "NJSZT50" eseménysorozat fővédnökének Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét kérte fel.