Top 5

05_1_kara_akos_580px.jpg
Forrás: ITB
top.emberek

Maradók és távozók

Jó hír az infokommunikációs szektornak, hogy a szakmapolitika csúcsán nem lesz változás, a stabilitás komoly előnyökkel járhat. Az MKB-vezér hatalmas projektet jelentett be; Mark Zuckerberg pedig Európában folytatta a magyarázkodást.


#1 Kara Ákos Az országgyűlési választások után összeállt az új kormány névsora, és pozitív üzenetként is felfoghatja az infokommunikációs szektor, hogy a szakmapolitika élén nem történt változás. Kara Ákos az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkáraként dolgozik tovább. A 43 éves politikus 1997-ben szerzett diplomát az Illyés Gyula Pedagógiai Főiskolán, majd 2004-ben újabb oklevelet szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, humánmenedzsment szakértőként. 2002 és 2006 között a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöki kabinetfőnöke volt, majd a következő négy évben már a Közgyűlés alelnökeként dolgozott. 2010-től országgyűlési képviselő, jelenlegi pozíciójába 2014-ben nevezték ki.


#2 Hetényi Márk Közel 1 millió munkaóra, 11 kiváltott régi rendszer, 4 millió migrálandó adat, 14 ezer elvégzett teszteset – a magyar bankrendszer utóbbi időszakának talán legnagyobb projektjét vezényelte le munkatársaival együtt Hetényi Márk, az MKB Bank digitális stratégiai vezérigazgató-helyettese. A magyar magánkezekben lévő pénzintézet a teljes alaprendszerét lecseréli az Oracle FlexCube rendszerére, hogy ezzel is elébe menjen a digitalizáció és a fintech cégek jelentette kihívásoknak. Az új infrastruktúrán és architektúrával megvalósított rendszer a központi folyamatvezérlés révén nagyobb működési rugalmasságot biztosít majd az MKB Bank számára, növeli a transzparenciát az ügyfelek felé, felgyorsítja az új termékek és szolgáltatások bevezetését, valamint megkönnyíti a partneri kapcsolatok kiépítését a fintechekkel és más cégekkel. A tényleges átállásra június 29. estétől július 5.-én reggelig kerül sor, ez idő alatt csak a bankkártyák és a mobil app lesz használható – részletezte Hetényi Márk.


#3 Mark Zuckerberg Ismét Európába látogatott Mark Zuckerberg, azonban ezúttal valószínűleg kevésbé élvezte az öreg kontinens szépségeit a Facebook alapítója és vezetője. Az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciájának ülésén kellett ugyanis beszámolnia május 22-én a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatos fejleményekről, a világ legnépszerűbb közösségi média oldalát működtető cég felelősségéről, no meg arról, hogyan tervezik a jövőben megakadályozni hasonló esetek előfordulását. Ahogyan azt az amerikai szenátusi meghallgatás során is tapasztalhattuk, Zuckerberg nem próbálta elkenni a felelősségüket. “Nem vállaltunk elegendő felelősséget az álhírek, a választásokba való külföldi beavatkozások, valamint a személyes adatokkal való visszaélések kapcsán. Ez hiba volt, amiért elnézést kérek” – jelentette ki. Kiderült az is, hogy 2016-ban túl lassan sikerült azonosítaniuk az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozási kísérleteket, a hagyományosabbnak tekinthető kiberfenyegetésekre fókuszáltak, például az adathalászatra, és nem voltak megfelelően felkészülve az összehangolt dezinformációs kampányokra. A franciaországi és németországi választásokra már jobban rákészültek, és a jövőben további jelentős beruházásokra készülnek, így például megduplázzák a biztonságért felelős munkatársak számát a cégnél, ami év végére meg fogja haladni a 20 ezret.


#4 Vittorio Colao „Igazi kiváltság volt, hogy én irányíthattam a cégcsoportot ebben az évtizedes, stratégiai átalakulásban, amelynek csúcspontját a mostani kiváló teljesítmény jelenti” – többek között ezekkel a szavakkal érzékeltette, hogy mit jelentett számára az elmúlt évtized, amikor bejelentette, hogy távozik a Vodafone Group éléről. A cég 2,8 milliárd eurós nyereséggel zárta az elmúlt üzleti évét, éppen bejelentették a Liberty Global több európai érdekeltségének felvásárlását, vagyis valóban lendületben van a Vodafone. Vittorio Colaót 2008 júliusában nevezték ki vezérigazgatónak, és az akkor főleg az egyéni felhasználókra fókuszáló vállalatból sikerült létrehozni egy, a távközlés minden szegmensében jelen lévő, emellett az IoT-piacon is meghatározó szereplőnek számító társaságot. Emellett a 2008-as 269 millióról 536 millióra nőtt az ügyfélszám, és a világ 25 országában vannak jelen. Pár hónapig még teljes gőzzel irányítja a Vodafone-t, hiszen csak októberben távozik a cégtől, helyét a pénzügyi igazgató, Nick Read veszi át. Azt egyelőre nem tudni, hol folytatja tovább karrierjét.Diószegi József

Egy egész napos konferencián voltam, amikor eljutott hozzám a hír, hogy elment, majd este egy médiás eseményen már újságíró és PR-es kollégákkal idéztük fel emlékét és éltük át együtt a döbbenetet, hiszen nehezen tudtuk felfogni, hogy nincs többé. A hazai gazdasági újságírás egyik legismertebb alakja volt, egyaránt otthonosan mozgott a távközlés, a média, a nagy állami beruházások és a légiipar világában, meg még ki tudja, mennyi területen. Közel 15 évig ismerhettem; volt idő, amikor hetente többször, aztán olyan is, amikor csak havonta pár alkalommal találkoztunk sajtóeseményeken, és számtalan alkalommal megfogalmazódott bennem a kérdés: hát ezt meg honnan tudja, erre az adatra, információra hogyan tudott emlékezni?! Jól tudtam, ha ő kérdez, akkor érdemes odafigyelni, hiszen biztosan fontos dologról van szó. Persze a másik térfélen, a megkérdezettnek nem mindig lehetett könnyű, mivel a kitérő válaszokat nehezen viselte, és sokszor voltam tanúja annak, hogy újra és újra nekifutott egy témának, hátha mégis sikerül valami érdemi dolgot megtudnia. Hosszú ideje szenvedett súlyos betegségben, amit méltósággal viselt, soha nem hallottam panaszkodni. A tanári pályát cserélte le az újságírásra, dolgozott a Magyar Rádiónak és a Figyelőnek is, a Napi Gazdaságnál kétszer is megválasztották az év újságírójának, 2015-ben pedig a Világgazdaság csapatához csatlakozott. Dió, Isten veled!

K.Z.