Top 5

06_1_palkovics_laszlo_580px.jpg
Forrás: ITB
top.emberek

Szép remények és rémálmok

Jókora pofont kapott a részvényesektől Mark Zuckerberg és a Facebook, történelmi zuhanást produkáltak a cég papírjai a tőzsdén a második negyedéves eredmények közlése után. Palkovics László többek között az MI-ről tárgyalt kollégáival; Satya Nadella pedig 100 milliárd dollár fölé vezette a Microsoftot.


#1
Palkovics László Azonosítani kell európai uniós szinten azokat a területeket, ahol versenyképesek lehetünk a mesterséges intelligenciára (MI) épülő technológiákban, és fel kell gyorsítani a jogalkotást annak érdekében, hogy legalább ne akadályozza a fejlődést – mutatott rá az innovációs és technológiai miniszter július közepén a versenyképességért felelős uniós miniszterek informális találkozóján, Bécsben. Palkovics László hozzátette azt is, hogy az Európai Unió és tagállamai versenyképessége szempontjából a mesterséges intelligencia terén is az ipari vállalati innovációra érdemes összpontosítani a közös erőfeszítéseket. A miniszterek a plenáris ülésen az európai ipar megerősítéséről, az MI európai megközelítéséről folytattak irányadó vitát. A mesterséges intelligencia témája magyar szempontból kiemelt fontosságú, mivel többféle lehetőséget kínál arra, hogy a kutatóintézetek és -csoportok, egyetemek bekapcsolódjanak a nagyléptékű, közvetlen európai K+F és innovációs programokba. Az MI technológiák gyors, szektorokon átívelő terjedésével gyökeresen megváltozik a nagy feldolgozóipari ágazatok vállalatainak működési módja, segítségükkel a gyárakban bevált intelligens robotika megoldások átültethetők a mindennapi életbe. Ennek hatására egy második hullámú üzleti startup-mozgalom bontakozik ki, amelynek sikeres kezelésétől is függ az európai gazdaság jövője.


#2
Fejes Zoltán Aki hajlandó javítani digitális felkészültségén, az komoly előnybe kerül versenytársaihoz képest – mutatott rá a T-Sytems Magyarország új vezérigazgató-helyettese a vállalat által megrendelt, a BellResearch által kis- és középvállalkozások körében végzett felmérés egyik legfontosabb tanulságára az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón. A július 19-én ismertetett kutatás egyik fontos megállapítása az, hogy a vállalatvezetők a digitalizációt az üzlet- és ügyfélszerzéshez képest sokadrangú kérdésnek tartják, de fontosság tekintetében hátra sorolódik az ügyfélélmény javítása és a termékfejlesztés is. Csak minden negyedik vállalkozás költött az elmúlt egy évben informatikai fejlesztésre; a megkérdezett vezetők közel fele szerint egyelőre nem is szükséges foglalkozni a GDPR miatti változásokkal, és minden harmadik szerint a felmerülő IT-problémákat elegendő utólag kezelni. A felmérésből az is kiderült, hogy az IT-biztonság meghatározó kérdés már a kis- és középvállalkozások számára is. A veszélyeket ugyanakkor súlyosan alulértékelik: csak minden ötödik vezető tartja komoly problémának, hogy eszközeit támadás érheti, és az azokon tárolt adatok sérülhetnek, elveszhetnek vagy illetéktelen kezekbe kerülhetnek.


#3
Satya Nadella Nem fukarkodott a pozitív jelzőkkel a Microsoft vezérigazgatója, amikor a június végén zárult üzleti évük eredményeit kommentálta. Rögtön azzal kezdte, hogy hihetetlen évük volt – és valóban, igen komoly mérföldkövet ért el a társaság: ez volt az első üzleti év, amikor százmilliárd dollár fölötti volt a cég forgalma, ráadásul nemcsak éppen hogy átlépték ezt a határt, hanem jócskán túlszárnyalták. Az előző üzleti évhez képest ugyanis 14 százalékkal, 110,4 milliárd dollárra növelték az árbevételüket, ami egyébként nem sokkal marad el a tavalyi magyar GDP-től. A vállalat egyéb szempontból is jól teljesített, hiszen az üzemi eredménye még nagyobb mértékben, 21 százalékkal bővült és 35,1 milliárd dollár lett. Az adózott eredményt ugyanakkor egy egyszeri, jelentős tétel alaposan lerontotta, anélkül valamivel több mint 30 milliárd dollár lett volna, azt beleszámolva viszont csak 16,6 milliárd dollár volt. Satya Nadella az eredményeket bejelentő közleményben külön kihangsúlyozta az intelligens felhőszolgáltatások szerepét az elért sikerekben.


#4
Mark Zuckerberg Igazi rémálom lehetett a Facebook alapítója és a cég menedzsmentje számára a második negyedéves üzleti eredmények július 25-i bejelentését követő néhány nap. Mark Zuckerberg személyes vagyona az adatok nyilvánosságra hozása utáni napon 15,9 milliárd dollárral csökkent, mivel a részvényei értékük 19 százalékát elvesztették. Az összeg nagyságát jól mutatja, hogy az S&P 500 Index-ben több mint 170 olyan cég szerepel, amelynek piaci értéke kisebb ennél. Ez persze látványos visszaesés, de még így is maradt a Bloomberg milliárdos listája alapján több mint 70 milliárd dollárja a Facebook vezetőjének, amivel a hatodik a szupergazdagok listáján. Magát a céget vizsgálva még drámaibb a helyzet, néhány óra alatt ugyanis 119 milliárd dollárt vesztett értékéből a világ legnépszerűbb közösségi oldalát működtető vállalat, ami rekordnak számít az amerikai tőzsde történetében. Pedig az adatok nem rosszak, a bevétel 42, míg a nyereség 31 százalékkal nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A problémát elsősorban az jelenti, hogy a felhasználók száma az előzetesen vártnál lassabban bővült, ebben nyilván komoly szerepe volt a Cambridge Analytica-botránynak is. A hatalmas árfolyamzuhanás hatására néhány részvényes már azt kezdte követelni, hogy Mark Zuckerberg mondjon le, és olyan hírek is érkeztek, hogy pereket indíthatnak a Facebook-vezér ellen.


#5
Jeff Bezos Sokak számára ismerős, szaggatott nevetés hangzott fel július 18-án, a New Shepard rakéta landolásakor jelezve, hogy a kiskereskedelmi piac meghódítása után az űrbe készülő Jeff Bezos igencsak elégedett az elért eredménnyel. Az általa alapított Blue Origin már a kilencedik tesztrepülését hajtotta végre azon a napon, és az eredményeknek köszönhetően egyre közelebb jutnak ahhoz, hogy embereket is szállítsanak az űrbe. A hírek szerint akár már idén jöhetnek a pilótával végzett repülések, ami szélesre tárhatja a kaput az űrturizmus előtt is. Egyébként néhány nappal a július 18-i teszt előtt szivárgott ki az az információ, hogy 200 és 300 ezer dollár közötti összegbe kerül majd egy út a Blue Origin járatain. A távlati cél persze sokkal ambiciózusabb, Jeff Bezos 2023-ra tervezi az első Hold-bázis létrehozását. Az Amazon vezetője most a világ leggazdagabb embere, 150 milliárd dollárosra becsült vagyonával. Az űr meghódítását jelentős részben az évről-évre eladott, egymilliárd dollár értékű Amazon-részvényből finanszírozza.