Trendfigyelő

Farkas Béla, ETEO Software Factory
Farkas Béla, ETEO Software Factory
Forrás: ITB
Két ország, egy csapat

A távolság nem akadály

Az agilis szoftverfejlesztés egyik alapelve, hogy a csapat együtt dolgozik, és minden nap megbeszélik a haladást. De meg lehet ezt oldani úgy is, hogy a csapat egyik fele Németországban dolgozik.

„Ein Team, Ein Office” – ez a jelmondata és működési alapelve a magyar–német szoftverfejlesztő cégnek, az ETEO Software Factorynak. A közös vállalatban a német partner felel az üzletszerzésért, a fejlesztési munkákat aztán vegyes csapatok végzik – mégpedig úgy, hogy mindegyik a saját városában, a saját irodájában dolgozik.

 

A videó összeköt

„Pontosan az ETEO-koncepció működésnek köszönhetően sikerült elérni, hogy a két országban lévő csapat ugyanúgy tud agilis módszertan szerint fejleszteni, mintha csak egy irodában ülnének” – mondja Farkas Béla, a vállalat magyar társ-ügyvezetője. A rendszer fizikai lelke a minden fejlesztői szobában folyamatosan működő videofal, amelyen keresztül a másik irodát lehet látni. Ennek révén a munkatársaknak olyan érzésük lehet, mintha csak egy üvegfal választaná el őket egymástól. Ha valaki beszélni akar valakivel, kérdezni akar valamit, csak odaáll videofal elé, bekapcsolja a mikrofont és szól az illetőnek. „Nem kell előre videokonferenciát szervezni, időpontot egyeztetni, tárgyalót lefoglalni csak azért, hogy lássák is egymást. Állandó a kapcsolat az emberek között, tényleg egy csapatban érzik magukat” – említ egy fontos előnyt Farkas Béla.

A videofal teszi lehetővé, hogy az agilis módszertan lényegét képező találkozók, beszélgetések (mint a daily standup) is gond nélkül megtarthatók legyenek. Mindenki összegyűlik a saját videofala előtt, és már mehet is a beszélgetés. Mindezt egy digitális scrum-tábla egészíti ki, ahol ugyanúgy látható mindenkinek a feladata, az előrehaladás, a fejlődés, mint egy fizikai táblán. Az ügyvezető elmondása alapján a fejlesztők gyorsan megszokják az elsőre szokatlannak tűnő munkahelyi környezetet. A munkatársak és jellemzően az iparágban dolgozók nagy része kellően extrovertált is ahhoz, hogy jól érezze magát ebben a közegben.

 

Egy falat külföld

Természetesen az ETEO nem csak hardver és infrastruktúra. Teljes módszertan áll mögötte, amely révén elérik, hogy a munka valóban hatékony legyen. Ebbe olyan apróságok is beletartoznak, mint egy kis tábla, amit felemelve jelzik a kollégák, ha szólni kívánnak. A modern kommunikációs rendszerek ugyanis nem teszik lehetővé, hogy az emberek egymás szavába vágjanak – amíg valaki beszél, a többiek mikrofonja néma marad.

A nehézséget nem is a technológia vagy az agilis módszertan adja, hanem inkább a kulturális különbségek, amelyek a szoros együttműködésben hamar megmutatkoznak. „A csapatok vezetőjének a feladata, hogy megteremtse a kulturális összhangot a tagok között” – mondja erről a magyar ügyvezető.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar fejlesztők szívesen próbálják ki magukat ebben a környezetben. A jó csapaton és a használt fejlett technológiákon kívül leginkább az vonzó számukra, hogy úgy kóstolhatnak bele a külföldi munkába, projektekbe, hogy közben ki sem kell mozdulniuk városukból. Az ETEO Software Factory ráadásul a maguk területén piacvezető német cégeknek készít csúcstechnológiát alkalmazó megoldásokat. Vannak ügyfeleik az optikai orvostechnológiai gyártók között, az online kereskedelemben és az energetikai iparban egyaránt. Ellentétben más hazai vállalatokkal, akik külföldre dolgoznak, az ETEO Software Factory nem olcsó bérmunkát végez, hanem magas hozzáadott értékkel, kifejezetten csúcstechnológiákkal, egyenrangú partnerként valósítja meg fejlesztéseit.