Trendfigyelő

19_KKV001_200x105_Ad_1.jpg
Forrás: ITB
A digitalizáció dönti el, hogyan alakul a KKV-k sorsa

Ahol az informatika, ott a növekedés

Minél többet költ egy KKV informatikára, minél inkább igénybe vesz digitális szolgáltatásokat, annál erőteljesebben nő és számít dinamikus fejlődésre a jövőben.

Európai és hazai kutatások, felmérések sora mutatta már ki, hogy a hazai kis- és középvállalatok digitalizáltsága messze elmarad a kívánatostól. A vállalati szoftverek használatában rendre az utolsó helyen végeznek az EU-tagországok rangsorában, de az is árulkodó, hogy a hazai KKV-k döntő többsége árbevételének kevesebb mint 1 százalékát fordítja infokommunikációra. (Csak összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a kisvállalkozások körében ez az arány 7 százalék, a közepes méretű cégeknél pedig 4,1 százalék.) Tekintve, hogy a Magyarországon működő vállalkozások több mint 99 százaléka KKV, amelyek közel 2 millió embert foglalkoztatnak, az ország gazdasági teljesítménye szempontjából sem közömbös, hogyan alakul a KKV-k digitális átalakulása.

 

Nem éri meg spórolni

A T-Systems megbízásából, a Bell Research által 2018 tavaszán elvégzett kutatás adataiból kiderült, hogy kimutatható összefüggés van egy vállalkozás digitalizáltságának foka és növekedési kilátásai között. A felmérésen részt vevő vállalatoknak csak 30 százaléka számít fejlett ICT-felhasználónak, de ezek 80 százaléka stabil vagy folyamatos árbevétel-növekedésről számolt be. A dinamikus növekedési kilátásokról beszámoló középvállalati rétegben a fejlett ICT-felhasználók aránya megközelíti a 90 százalékot.

Közülük legtöbben havonta átlagosan 200-300 ezer forintot költenek infokommunikációs szolgáltatásokra. A digitális szolgáltatásokat a napi rutin részeként használó vállalkozásoknak csak 18 százaléka számít stagnálásra. Ugyanez az arány azok körében, akik 20-50 ezer forintot fordítanak egy hónapban az informatikára, már 40 százalék. Mindez azt mutatja, hogy sokkal nagyobb eséllyel lesznek sikeresek azok a cégek, amelyek nem spórolnak az IT-n.

 

Határtalan lehetőségek

Melyek azok a területek, ahol a digitalizáció a legnagyobb hasznot hajthatja a KKV-knak? A T-Systems szakértői két fő területet emeltek ki. Az egyik a cég belső működésének, a csoportmunkának, az adminisztrációnak és a vállalatirányítás hatékonyságának a növelése. Ennek révén ugyanis időt és energiát takaríthatnak meg a munkatársak, hogy eredeti feladatukra, a profittermelő tevékenységükre koncentrálhassanak. A másik nagy terület pedig az értékesítési munka támogatása: megtalálni azokat a csatornákat, amelyeken keresztül a legtöbb potenciális ügyfelet, vásárlót érhetik el és számukra a legjobb szolgáltatásokat kínálhatják.

Az első feltétel teljesülésében segíthetnek az irodai szoftverek, a mobilelérés és a felhőszolgáltatások. Itt számos ingyenes megoldás áll a KKV-k rendelkezésére, de nem véletlen, hogy a dinamikusan növekvő vállalkozások 92 százaléka vesz igénybe licenszdíjas irodai szoftvereket. Ezek többsége (mint például az Office 365) már a felhőből is elérhető, így az üzemeltetésre sincs gond, cserébe biztonságos levelezéshez, fájlmegosztási szolgáltatásokhoz és nagyméretű, felhő alapú tárhelyhez jutnak. A fejlettebb vállalkozások a HR-folyamatok intézésére, számlázásra és az ügyfélkezelésre is nagy arányban használnak fizetős alkalmazásokat.

Óriási kiaknázatlan tartalékok vannak az ügyfélszerzésben is. Miközben a világon mindenütt, így hazánkban is dinamikusan nő az online és azon belül a mobil kereskedelem, a hazai vállalkozások csaknem felének honlapja sincs. A másik oldalról, a céges honlapot fontosnak tartó cégek 83 százaléka látja kedvezőnek saját üzleti kilátásait. Vagyis akár egy informatív, a cég tevékenységét és elérhetőségeit weboldal is sokat segíthet, de ezt tovább lehet még fokozni webáruházzal, keresőoptimalizálással és számtalan más, viszonylag egyszerűen elérhető szolgáltatással. A T-Systems, felismerve KKV szektorban a digitalizáció és a digitális edukáció fontosságát, HelloBiznisz néven egy online edukációs platformot üzemeltet, ahol a KKV-k számukra aktuális és fontos üzleti témákban találnak tanácsokat, tudásanyagot, információkat. Az ingyenesen hozzáférhető online web- és social oldalak (www.hellobiznisz.hu és https://www.facebook.com/hellobiznisz/) mellett a T-Systems digitalizációs kampányai is szórakoztató youtube-filmekkel mutatnak rá egy-egy KKV-t érintő jellemző szituációra, digitalizációs problémára. (X)