Trendfigyelő

20_Philips.jpg
Forrás: ITB
Felokosított eszközök a háztartásban

Így működik a jövőtechnológia a gyakorlatban

A szórakoztatóelektronika és az okos innovációk, a mesterséges intelligenciával felvértezett háztartási eszközök kerültek idén az IFA kiállítás középpontjába. Nem hiányoztak viszont azok a fura megoldások sem, melyek nem biztos, hogy megérik majd 2019-et.

Míg a CES és az MWC kiállításokon az év újdonságait tették pellengérre, az IFA 2018-on már a piacon bevált és a jövő ICT-termékei kerültek terítékre, azok, amelyek kiállták a próbát. A sokak által „kütyüexpóként” hívott vásáron viszont nemcsak azt lehet megtudni, hogy mi kerül majd a karácsonyfák alá az új technológiai nóvumok közül, hanem azt is, mi lehet az, ami csak 2019-es CES-en fog bemutatkozni. Itt ugyanis remekül lehet tesztelni a közönséget mindenféle meredek ötlettel, fókuszcsoportként tesztelve a látogatókkal a termékeket, mielőtt azok ténylegesen kereskedelmi forgalomba kerülnének.

 

Az okostévék forradalma

Megszokhattuk már, hogy tévéből minden kiállításon egyre nagyobbak jelennek meg, de furán hatott a Samsung sajtótájékoztatóján kifejtett optimizmusa, miszerint 2020-ra már több mint 5 milliónyi 75 colos vagy ennél is nagyobb modell eladását vizionálják. Nyilván valamit tudnak, hiszen alig szokták (és szoktuk) meg a 4K felbontást, máris 8K-val támadtak riválisukkal, az LG-vel egyetemben. Berlinben el is vittek mindent az ilyen 7680x4320 pixeles felbontásra képes tévék. Mind a Samsung a maga QLED és az LG az OLED technológiájával emellett protestált (de a mikroLED megoldását is bemutatta). Sokak szerint az ilyen organikus diódákból felépülő kijelzők megjelenése a piacon (ahol nincs szükség háttérvilágításra) legalább akkora technológiai forradalomnak tekinthető, mint amikor anno a folyadékkristályos megoldás nyugdíjba küldte a katódcsöves tévéket. A 8K-s óriásképernyők azért várhatóan nem fognak idén karácsonyra a fa alá kerülni, hiszen még hazánkban is ritkák a 4K-s tartalmak, sőt egy rendes Full HD tévéadás is csak nyomokban található meg az egyes kábelszolgáltatónál. A ma a nép ópiumaként működő Netflix és Amazon Prime is csak kísérletezik az előbbivel. Igaz, fel lehet skálázni 8K-ra a 4-est, így a Samsung ezzel lepi meg még ősszel a vásárlóit. Maga a technológia a szakértők szerint is csak 10 év múlva lesz igazán piacképes.

 

Nagy túlélővé vált a laptop

Sokan talán észre sem vették, hogy a táblagépek szép csendben eltűntek a kiállításokról, viszont a könnyű és kompakt kivitelezésű laptopokból Dunát lehetett rekeszteni. A legtöbb neves gyártó már az Intel Core i7-es négymagos, 16 GB RAM-os NVIDIA GeForce MX150 videokártyás 14 vagy 15 colos gépet részesítette előnyben. A mobilokról lopott ötlet tarolt, vagyis megpróbálta mindenki a képernyők káváját eliminálni, amennyire ez sikeredett (93-95 százalékban, hogy a 3D arcfelismerős kamera ráférjen). Nagy sikernek örvendett az Asus touchpadjának numerikus billentyűzettel való LED-es keresztezése is, ami ismét, ha helytakarékosságból is, de divatot hozhat. Az üzemidő terén is jó hír a felhasználóknak, hogy ma már egy 14 colos gép akár 14 órát is kibír egy feltöltéssel, a nagyobbak pedig 16 órát is üzleti felhasználás mellett.

 

Okostelefonok és MI a háztartásban

Ugyan az Apple már megint felbolygatta a piacot, ám mivel az iPhone végleg a luxuskategóriába költözött (üzleti érdekei miatt), így biztos, hogy a kínaiak mindent vinni fognak. A Huawei eddig is bebizonyította, hogy van még élet az almás cég után is, a legújabb Kirin 980-as processzorukkal pedig már idén jöhetnek az új csúcsmobilok, melyek a vetélytárs Qualcomm Snapdragon 845-öst szorongathatják meg keményen. Így folytatódhat a trend, nemcsak a gyorsabban induló alkalmazások, de a magasabb fps-el futó játékok és a mobilfotózás is megtáltosodhat a felhasználók nagy örömére. Nem beszélve arról, hogy végre a mesterséges intelligencia fejlettebb változatai is elfuthatnak a több NPU-s rendszereken. A kiállításon bemutatott modellek októberben érhetők el (LG V40 ThinQ, Razer Phone 2, Huawei Mate 20 és Pro és a Google új készülékei).

Ami talán a legnagyobb nóvum volt idén Berlinben az a működőképes, háztartási gépekbe beköltöző MI, amely immár a konyhát is irányítja (legalábbis a Samsung szerint), így az okosháztartás fogalmával is előbb vagy utóbb, de meg kell birkóznunk, a millenniumi korosztálynak legalábbis mindenképpen, a technológia mai fejlettsége alapján. A dél-koreai megoldásban a Bixby asszisztens vezérli a Family Hub hűtőszekrényt, ami úgy tűnik, a családi élet középpontjának számít Koreában. Van rajta már 21,5 colos kijelző, recepteket ajánl, a virtuális családi üzenőtáblát és a közös naptárat is kezeli, de minden kortárs IoT-eszközzel is kommunikál. A View Inside megoldás a hab a tortán, a beépített kamerákkal a frizsider kinyitása nélkül tudunk távolról is belepillantani, hogy minden megvan-e a vacsorához. Amennyiben hiányzik valami, a hűtő meg is rendeli azt. De arra is képes, hogy hang alapján kiszűrje, ki akarja megdézsmálni a benne rejlő finomságokat, egyedi profillal kiszűrve azt.

A következő felokosított eszköz a Dual Flex sütő lett a konyhában, és hogy valami extra is legyen benne, képes egyszerre két fajta ételt, méghozzá különböző hőfokon eltérő ideig sütni. Hogy a Z generáció is tudja majd használni, kapott egy Cooking Guide-ot is, így minden hozzávalót meg lehet rendelni a készülő ételhez az MI segítségével (SmartThings). Gyakorlatilag távolról elő is lehet melegíteni a sütőt, hogy csak a süteményt vagy a fasírtot kelljen beletenni. Nem maradhatott ki a mosógép sem (ami már szintén a konyhában helyezkedik el az új divatnak megfelelően), ezt egy Q-rator nevezetű mesterséges intelligencia vezérli, amely személyre szabott és intelligens asszisztensként figyeli a családtagok ruháinak megfelelő tisztítását. Gondoltak a különböző generációk egymás mellett élésére is, ugyanis mosástervező opció is helyet kapott benne, minden felhasználója a saját időbeosztásának megfelelően indíthatja el a programját figyelembe véve a többiek naptárát. Az MI pedig okosan beosztja, mikor dolgozzon a gép a gazdáit nem zavarva, serényen.