Trendfigyelő

12_Business_Insider.jpg
Forrás: ITB
CES 2019: még nem autókiállítás

Reziliens technológiák az ember szolgálatában

Ha január, akkor CES és Las Vegas. Vigyázó szemeit ilyenkor mindenki az itt megjelenő újdondász nóvumokra veti. Idén az 5G, a hajtogatható képernyők, az okosotthonok és az önvezető gépjárművek taroltak. Megjelent az XR is, a kibővített és virtuális terek új platformjának kísérlete. A kiállítás fókuszába most a reziliens technológiák (melyek az emberiség életminőségét hivatottak javítani) kerültek.

Az idei CES központjába az ember és az életminőség javítása került, pontosabban az új, reziliens technológiák. Ahogy Gary Shapiro, a CES-t szervező CTA elnöke fogalmazott: „Kötelességünknek tartjuk, hogy elősegítsük azoknak a technológiáknak a megszületését és terjedését, melyek javítják az emberiség életminőségét. Az innovációt még inkább az emberiség szolgálatába kell állítani, hiszen egyre szaporodnak a ránk leselkedő veszélyek.”

A reziliencia lesz így 2019 egyik legfontosabb ICT-fogalma, hiszen nemcsak az egyre inkább lemaradásban lévő, de már a fejlett világ korifeusainak is foglalkozniuk kell vele. Szép és fura gesztus ez a klímaváltozás látványos jelei közepette egy olyan országban, melynek elnöke ezt a tényt tagadja. A CES már meg is szenvedte a „trumpi rezilienciát”, hiszen beiktatásának évfordulóján leállt az amerikai kormányzat, így a 10 meghirdetett kormányzati előadó kénytelen volt lemondani előadását Las Vegasban.

 

Az 5G és az önvezető autók vittek mindent

Évek óta az 5G technológiával „riogatnak” minket Las Vegasban. Idén viszont végre reménykedhetünk abban, hogy jövőre már a dolgos hétköznapokban is megtapasztalhatjuk a 20 Gbps-es hálózat előnyeit. Hiszen a wifi és a vezetékes hálózati elérést kiváltó technológia több helyen is működik a világon, és idén megjelennek az 5G-s okostelefonok is (remélhetőleg az MWC-n már láthatjuk is ezeket). Mindenesetre a CES-en mindenhol a szuperszonikus új hálózattal kompatibilisnek ígért kütyükkel kecsegtettek. Persze kérdés az, hogy ha tényleg eljön a tényleges 5G infrastruktúra kora, hogyan is fognak majd ezek működni a gyakorlatban.

Nagy volt idén is a felhozatal a jövő gépjárműveiből (lassan már ideje lenne a CES-t autókiállításként is megjelölni), mert akkorára hízott benne ez az iparág. Ők azok, akiknek ma igazán számít az 5G, vagyis az önvezető autókat és ezek fedélzeti navigációs kiegészítőit gyártó cégeknek. Az 5G lefedettség és a hálózat stabil volta garantálja ugyanis, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, kapcsolódni közlekedés irányítási rendszerekkel és a megannyi okoseszközzel. A hálózati konnektivitás optimalizációjára és ennek megfelelő kiaknázására viszont megannyi jövőmegoldást láthattunk idén is – kérdés, mennyi fog piacképes maradni.

A pesszimista jóslatok szerint még legalább öt év kell ahhoz, hogy az utakon is önvezető autók száguldozzanak. Azért a mesterséges intelligenciás önvezető algoritmusok, az egyre emberibb digitális asszisztensek és felturbózott processzorok idén is hagynak minket álmodni egy boldog önvezetős jövőről.

IoT a gyakorlatban

Az IoT már a konyhába költözött, legalábbis az LG mindent megtett a kulináris örömök élvezetének digitális segítségéhez. Elsőként ismerte fel a jövő zenéjét és a Drop KitchenOS platformmal szövetkezett, így maga az okosotthon és konyha sokkal jobban eladható modulárisan kilegózva a felhasználók ízlésére bízva, milyen elemeket válogatnak ki belőle. Vagyis az okoshütők, mosogatógépek és hűtőszekrények végre hatékonyan kommunikálhatnak egymással.

A digitális cselédek az okosreceptektől kezdve (Innit, SideChef) az egész főzés folyamatát (a mosogatást is beleértve) végigkísérik és stresszmentessé teszik már 2019-ben.

 

Tévéforradalom és hajtogatható képernyők

Lassan el kell fogadnunk, hogy a CES nem szól másról, mint a képernyőkről – tavaly a felbontással még lehetett nagyzolni, de 2019-ben a 8K már kicsit erőltetettnek tűnik. Nem kínál hatalmas fejlődést (az árán kívül), de végre nem lehet közelről sem megszámlálni a pixeleket az ilyen kijelzőkön. Nem is gyártanak még rá Japánon kívül ilyen felbontású tartalmakat.

Szakértők szerint 2019-ben bármikor felbukkanhat egy Netflix-gyilkos, ezzel a kortárs technológiával jól sáfárkodó új vetélytárs, aki még a nagyokat (Apple, Google) is móresre taníthatja. Amíg ezeket nem élvezhetjük, a gyártók rájöttek, hogy inkább beletesznek mindent, amit máshol már közhelynek vesznek. Vagyis gesztusvezérléssel, mesterséges intelligenciával, digitális személyi asszisztensekkel okosítják fel ezeket az egyre nagyobb és a szobák falaival vetélkedő nagyságú képernyőket.

Technológiailag a Samsung persze adott nóvumot, a szupervékony és végtelen kontrasztarányú, tökéletes feketére képes microLED-es moduláris technológiát hozta be az otthonokba, az OLED-es megoldások konkurenciájaként. Az pedig csak hab a tortán, hogy az Apple-t is beengedte a tévéire (iTunes és AirPlay).

Az LG a mesterséges intelligenciával erősen megtámogatott 8K-val támadt, a 2019-es tévéi már a környezetükhöz képest állítják be magukat és eleve a Google és az Amazon digitális cselédeivel érkeznek felturbózott hangrendszerekkel.

 

Lehet még újat mutatni?

Az okostelefon piacon már régóta nehéz kiszolgálni a felhasználók igényeit, akik meglepő módon ragaszkodnak készülékeikhez (még az Apple is bakot lőtt tavaly nóvumai erőltetésével), az 1,5 milliárdnyi mobiltulajdonost végre el kellene kápráztatni valamivel. Sokak szerint ezek majd az 5G-s készülékek lesznek, de mivel még várni kell rájuk, a hajtogatható kijelző ötletét vették elő a gyártók (megint), ami, ha jól lesz beárazva, 2019 nagy divatja lehet(ne).

Gyakorlatilag ezzel a kihalás szélén álló táblagépeket is vissza lehetne csempészni a piacra. Az összehajtogatható kijelző ugyanis már akár digitális munkavégzésre is alkalmas, miközben a hordozhatósága fényévekre lesz az egy helyben topogó laptopoktól. Mindenki ilyen megoldással rukkolt ma elő, a Huawei, az LG és a Samsung is mutatott megoldásokat, de a kínaiak is erősek a mezőnyben. Az, hogy melyik képernyő hajtogatós technológia lesz a győztes, majd a hétköznapi munka és strapabírás során fog kiderülni.