Business

42_IMG_1765.jpg
Forrás: ITB
Intenzív program, dedikált mentorok

Növekedés-gyorsító startupoknak az OTP Banktól

Jövőre másodszor is elindítja az OTP Bank startup akcelerátor programját. Az OTP Startup Programra idén november végéig a világ minden tájáról várják a jelentkezőket.

November 30-ig lehet pályázni az OTP Bank második startup programjára, amely – a résztvevők többkörös kiválasztását követően – 2019 márciusában kezdődik és három hónappal később, május végén zárul. A tulajdonrész-átruházást nem igénylő programban való részvétel ingyenes, és nem csak magyar startupok pályázhatnak, a világ minden tájáról várják az érdeklődőket. Fontos szempont viszont, hogy pusztán ötletekkel nem lehet pályázni, csak bemutatásra értett termékekkel, prototípusokkal rendelkező, illetve növekedési fázisban lévő cégek jelentkezését várja a bank. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a startupok meglévő termékeik banki és ügyféligényekhez való illeszkedését tesztelhessék, akár valós piaci körülmények között – mondja Fischer András, az OTP Bank Retail Innováció Főosztályának vezetője.

Az előző programhoz képest újdonság, hogy már a témameghatározás és a kiválasztási folyamat során is aktívan bevonásra kerülnek a különböző banki területek képviselői. „Megkérdeztük a kollégákat, milyen fejlesztéseken dolgoznak, ezekhez kapcsolódóan milyen téren tudnának együttműködni innovatív partnerekkel, és végül ebből állt össze a lista. Örömmel tapasztaltuk, hogy a bank minden területe nyitott az újszerű megoldásokra, a témák ezzel összhangban tág spektrumot ölelnek fel, szerepel közöttük például a fejlett adatelemzés, az ügyfélélmény és ügyfélkiszolgálás, de a PSD2 szabályozás nyújtotta lehetőségek (nyílt bankolás) is” – árulta el Csikai Tamás, innovációs szenior szakértő. Az üzleti szponzorterületek bevonását olyan komolyan gondolják, hogy a startupok kiválasztásában is kiemelt súlyt kap a bankhoz való üzleti illeszkedés, illetve a célpiacokkal való átfedés.

Van egy másik előnye is annak, hogy a témák forrása minden esetben egy meglévő belső igény, teszi hozzá Andresin Zsanett, a bank egy másik innovációs szenior szakértője. Ezzel ugyanis biztosítható, hogy bármelyik témára is válasszanak is ki egy startupot, lesz olyan szakterület és szakember, amely és aki a startup mellé tud állni, támogatva a közös munkát.

Az első, 2018 tavaszán zárult programra több mint 200 cég jelentkezett, és a szervezők most is élénk érdeklődésre számítanak. Előre még nem döntötték el, hány pályázatot fogadnak be, de a program jellegéből adódóan a számuk valahol hat és tíz között lehet. Ennél több startuppal ugyanis nem tudnának mindkét fél számára értéket teremtő módon együtt dolgozni, magyarázta Fischer András.

Az intenzív program során dedikált mentorok támogatják a csapatokat az operatív feladatokban, ezen túl vezetői szintről is kapnak üzleti segítséget, hogy a készülő megoldás biztosan illeszkedjen majd a bank igényeihez és a közös elképzelésekhez. Mindezeken felül pedig banki és külsős szakemberek technikai jellegű támogatást is kínálnak az informatikai rendszerekkel történő integrációhoz. Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion befektetési kérdésekben is segíteni tud.

A program során a kiválasztott startupoknak nem szükséges Budapestre költözniük. A három hónap elején, közepén és végén lesz egy-egy hét, amikor a csapatok az OTP LAB irodájában intenzív tréningeken és workshopokon vesznek részt, illetve bemutatják az addigi fejlődést. Ezeken az időszakokon kívül alapvetően „távmunkában” történik majd az együttműködés, a közös gondolkodás, ami persze nem zárja ki az igény szerinti személyes konzultációt, melyre mindig biztosítanak lehetőséget a bank szakemberei.

A tavaszi startup program során sikerült felülmúlni a hasonló akcelerátorokra nemzetközi szinten jellemző 25 százalékos együttműködési sikerarányt, a program zárása óta több akkori résztvevővel formálódik már vagy került megkötésre hosszú távú együttműködés. A tapasztalatok nyomán végrehajtott finomításoktól azt remélik a szervezők, hogy jövőre még nagyobb arányú lesz a bankkal sikeres kapcsolatot kiépítő startupok száma.

Az érdeklődő startupok a program további részleteiről a
www.otpstartup.com oldalon tájékozódhatnak.