Business

26_servicenow.jpg
Forrás: ITB
Helló, tömeges testreszabás!

Polihisztorok uralják a variációs gazdaságot

A hagyományosan gyártástechnológiával foglalkozó vállalatoknál is megjelentek azok az IT-megoldások, melyek segítségével megszülethet a variációs gazdaság. Az IT-cégeknek nem kell rögtön csődöt jelenteni, hiszen a folyamatokból születendő adatmennyiség értelmezésére, feldolgozására az IT-szakma tudására van szükség. A két iparág összefogásából születhet meg az igazi digitális gazdaság, ahol az IT-eszközei elhozzák a tökéletesen személyre szabható gyártási folyamatok világát.

Százharminckét évvel ezelőtt Robert Bosch 507 német márkáért vásárolt egy lábbal hajtható esztergapadot. Ez az akkori 507 márka 30-40 ezer eurós befektetésnek számít mai árfolyamon. Százharminc év elteltével a német szakember nevét viselő gyár alkalmazottai gondoltak egyet: kivették a múzeumból azt a régi esztergapadot, amin a történet szerint maga az alapító is dolgozott az általa tökéletesített gyújtómágnesen. Vettek egy IoT gateway nevű eszközt, rászerelték, és gyűjtötték az adatokat.

 

Kellenek az okos gépek

Mérték és figyelték az esztergapad forgási sebességét, ami két dolgot befolyásolt: a megmunkált darab minőségét és az esztergapad élettartamát. Ha a munkás túl gyorsan vagy túl lassan hajtotta a pedállal az esztergát, akkor a megmunkált darab minőségileg silányabb lett. Az utólag telepített szenzorok segítségével az operátor figyelhette a pad sebességét, így mindig tudta, mikor kell gyorsabban vagy lassabban nyomnia a pedált, hogy minőségi munka kerüljön ki a keze alól. Azt is figyelték, hogy mikor kell szíjat cserélni a padon: a szenzorok az emberi szemnek láthatatlan, milliméternyi eltérést is észlelnek, így pontosan képesek megjósolni a szíj cseréjének dátumát.

Ma természetesen esztergapadokat csak öreg műhelyekben találunk, a termelésben ezt a feladatot már rég automatizálták. A különböző gyárakban, kisebb vagy nagyobb cégek által működtetett vállalkozásokban azonban számtalan olyan több tízezer euróért vásárolt gépek működnek, melyeket túl drágán vásároltak ahhoz, hogy ipar 4.0-ás berendezésekre cseréljenek le. Ezeknek a cégeknek is elérhető az adatvezérelt termelés áldása, hiszen a gépek utólag is okosíthatók. És hogy miért is van szükség okos, ipar 4.0-ás ipari gépekre? Mert ez hozza el a variációs gazdaság korszakát.

 

Az adatfeldolgozás terén adódnak új lehetőségek

Az informatikai gyökerekkel rendelkező vállalatoknak mindebben a rossz hír, hogy a hagyományos gyártásból érkező vállalatok is felismerték, szükség van ipar 4.0-ás megoldásokra, meg is építették maguknak és árulják az ehhez szükséges hardvert. Kicsit polihisztor cégekké váltak. Amiben azonban nem tudnak, és egyelőre nem is akarnak versenyezni az IT-cégekkel: az adatok feldolgozása. Az erre szakosodott tudás, szakértelem az IT-cégeknél halmozódott fel. A két, egymás felé konvergáló iparág (gyártás és IT) összefogására van szükség ahhoz, hogy igazi értéket teremtsünk, hogy az adatok valós értéke megmutatkozzon, hogy a digitális gazdaság megszülessen.

A másik hír viszont jó: a variációs gazdaságban fontos szerep jut a könnyen tanuló, alkalmazkodó vállalatnak és szakembernek, akik polihisztorként kicsit mindenhez értenek. A variációs gazdaság jellemzője, hogy a személyre szabott termelés rövid ideig tart, így gazdaságilag nem érdemes automatizálni az adott folyamatot, hanem élő, fizikai munkaerő segítségével oldják meg a végső fázisokat. Vagyis a magasabb szintű, gyors változtatásokra képes munkaerő számára teremt újabb munkahelyeket. Ahogy az IT-n kívüli üzleti folyamatokat értő cégnek terem babér.

Mert érdekes világban élünk, ahol szeretünk a tömegtermelés által olcsón előállított terméket vásárolni, de folyamatosan keressük ebben a relatív elérhető árban az egyediséget, a személyre szabott dolgokat. Az apró módosításokra nincs felkészülve a futószalag: a kínai gyárból egy alapgép került ki, majd egy helyi műhelyben kerül rá a helyi billentyűzet, az egyéni módosítás, szolgáltatás.

 

A futószalagok tökéletesek

Az ipar digitalizációja, a 4.0-ás forradalom a variációs gazdaságot valósítja meg. Az IT eszközei úgy tökéletesítik a gyártási folyamatokat, és a kapcsolódó munkaerő betanítását, hogy gazdaságilag megérje variálni a termékeket. Ahogy Ács István, a Bosch Rexroth ügyvezető igazgatója egy gyárlátogatáson fogalmazott: a futószalagok tökéletesek, az adott feladatot mérnöki pontossággal, a lehető leghatékonyabban végzik el. Azonban amikor eltérés adódik, külön kérés fogalmazódik meg, és plusz lépéseket kell a meglévő folyamatokba iktatni, akkor a kérést nehezen lehet gyorsan, kifizetődően megoldani, nehéz a rögzült folyamatokat átállítani – a gyárak nem erre vannak beállva. És ha a futószalagot át is állították, akkor a munkaerővel is törődnünk kell, őket is meg kell tanítani az új folyamatokra. Még ha csak egy hónapig gyártják is az adott variációt.

A termelési lánc minden szereplője hatékony kommunikációs csatornába szerveződött, ami lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy a termelés befejezéséig bármikor új ötletekkel, új kérésekkel álljanak elő – úgy, hogy mindezért plusz költséget nem számítanak fel a termelési lánc egyetlen pontján sem (Schlechtendahl, 2015).

 

Az adatvezérelt gyártással variálunk

Ekkor értékelődik fel az ipar 4.0-ás, az adatvezérelt ipari folyamatok szerepe. Rövid időn belül át lehet állítani a folyamatokat, a gépeket, az embereket az újabb variáció, az újabb nem tömeges, de kifizetődő igény kielégítésére. És erre már léteznek működő megoldások, ahogy azt személyesen is tapasztalhattam, például a munkaerő oktatása terén.

Egy tesztként felállított, elektromotort összeszerelő futószalag mellé állhattam be, a gép az elméleti RFID-s azonosítóm alapján beállíthatta volna a berendezés nyelvét és szaktudásomhoz illő segítséget. Kezdő összeszerelő munkásként egy képernyő mutatta a következő munkafázist. Irányítófények segítettek, honnan kell elvennem az alkatrészt, és hova kell beszerelnem. Az elektromos csavarhúzó csak akkor kapott áramot, amikor használni kellett. És persze, csak akkor lépett a következő munkafázisba, ha nyugtáztam, elvégeztem a rám szabott feladatot.

Vagyis az alapképzéssel rendelkező munkást bármikor be lehet állítani az újabb variáció gyártására, mert az új feladatok elvégzésében a személyére szabott ipar 4.0-ás gép segít neki. Arról a gépről beszélünk, mely az ellátási lánc minden tagjával összekötöttek, amely a termék gyártásához szükséges információt összeszedi a különböző helyekről, netán összeállítja az optimális gyártási fázist. Csak legyen, aki megírja hozzá a szoftvert.