Business

Erhardt Zoltán, Porion Digital
Erhardt Zoltán, Porion Digital
Forrás: ITB
Épülő hálózatok

Régi tapasztalat, új irányok

A technológiai és piaci változások gyakran bezárják a régi kapukat a vállalkozások előtt. Ám ugyanezek a változások új kapukat is kitárnak, ha valaki nyitott szemmel jár a világban.

Nincs könnyű helyzetben egy olyan megoldásszállító, amelynek legfőbb piacát eddig a kisebb-nagyobb hazai kábelszolgáltatók tették ki. Ebben a szegmensben óriási átrendeződés ment végbe az elmúlt egy-másfél év során: a Digi felvásárolta az Invitel lakossági üzletágát, a Vodafone a UPC-t. A néhány nagy mellett a  100-120 kisebb szolgáltató együtt is csak a piac kevesebb mint 10 százalékát mondhatja magáénak. Körükben most nagy a bizonytalanság, nem találják a helyüket, és úgy érzik, az államtól sem kapnak megfelelő támogatást.

 

Házon belül

„Mi is ezen a piacon nőttünk fel, ezek a szolgáltatók voltak a legfontosabb ügyfeleink. Megoldásszállítóként, a mérnöki szolgáltatásokat, a szoftverfejlesztést, a rendszerintegrációval és -üzemeltetéssel egyesítő vállalkozásként a legeredményesebb KKV lettünk ebben a szegmensben – mondja Erhardt Zoltán, a Porion Digital ügyvezető igazgatója. – Az ISP-k világában jól megtanultuk a szakmát, és olyan speciális tapasztalat, valamint technológiai jártasság került a birtokunkba, amit most tágabb területen is kamatoztatni szeretnénk.”

A jövő egyik iránya mindenképpen az épületeken belüli vezetékes és vezeték nélküli hálózatok építése. A Porion Digital – a KIFÜ megbízásából – mintegy 500 közoktatási intézményben építi ki az iskolai wifi-hálózatokat. A munka részét képezi a hálózat megtervezése, az építési tervek elkészítése, a szükséges rendszerek beszerzése, leszállítása, beüzemelése és a próbaüzem lebonyolítása.

Egyedi projektekben

Szakmai tudását az alaptevékenységétől kissé távolabb eső területeken is ki tudta használni a Porion Digital. A vállalat részt vett a 2 MW-os solti adó felújításában, illetve az MVM Net partnereként a 450 megahertzes LTE mobilhálózat kiépítésében.

 

Minden osztályteremben 100 százalékos, a közösségi területeken pedig 50 százalékos lefedettséget kell biztosítani, egy-egy hozzáférési pontnak (access point, AP) pedig 50-60 felhasználót kell egyidejűleg kiszolgálnia. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden osztályteremben lesz dedikált access point, így minden diák egyszerre használni tudja informatikai eszközét. A kitűzött cél szerint jövő májusra végezni is kell, így ez egy nagy projekt, ami sok erőforrást igényel.

Komoly lehetőségeket lát Erhardt Zoltán a nagyméretű létesítmények (irodaházak, kórházak, sport- és kulturális létesítmények) belső hálózatainak kiépítésében. Itt informatikai gerinchálózatok mellett biztonságtechnikai hálózatokról (kamera- és beléptető rendszerek), illetve vezeték nélküli hálózatokról is szó van.

 

Épülő hálózatok

A jövő két másik fontos területe az IoT-hálózatok, illetve az 5G lehet. Ami az előbbit illeti, a Porion Digital már több pilotprojektben is részt vett, például Budapesten telepített több LORA-alapú antennát ezekhez a kísérleti rendszerekhez. „A közeljövőben egyre több ilyen kezdeményezés várható. Aki most tapasztalatot szerez ezen a téren, az a későbbi versenyben is előnyösebb pozícióból indul” – fogalmazza meg ennek jelentőségét Erhardt Zoltán.

Legalább ennyire meghatározó kommunikációs technológiája lesz az 5G mobilhálózat. Bár értelemszerűen minden szereplő igyekszik a meglévő infrastruktúra minél több elemét felhasználni, óriási hálózatépítési feladatok állnak mindenki előtt. Annál is inkább, mert a városi területeken csak sűrűn telepített bázisállomásokkal lehet biztosítani a nagy sávszélességet. „Ezekben az irányokban mi is nyitva tartjuk a szemünket és lépést tartunk mind a technológiával, mind a szolgáltatókkal” – mondja végül Erhardt Zoltán.