Center

Kis Albert, Invitech
Kis Albert, Invitech
Forrás: ITB
A versenyképességet is meghatározza az 5G

Összehangolt hálózatfejlesztéssel pöröghet fel itthon a mobilpiaci generációváltás

A jelenleginél lényegesen sűrűbb mobilhálózati infrastruktúrát igényel majd az 5G, és alaposan meg kell növelni az optikai kábellel rendszerbe kötött adótornyok arányát is – mondta el az ITBUSINESS-nek adott interjúban Kis Albert, az Invitech infrastruktúra és társszolgáltatói vezérigazgató-helyettese. A mobilpiaci generációváltás nyertesei lehetnek a mobilcégektől független, vezetékes infrastruktúra szolgáltatók is.

– A következő évek nagy sztorija a távközlési szektorban az 5G-re való átállás. Milyen kihívásokat tartogat a váltás és a várhatóan ugrásszerűen megnövekvő adatforgalom hálózati szempontból?

– A digitalizáció és egyéb trendek miatt már most is gyors növekedés tapasztalható az adatátvitelben, és valóban az 5G megjelenése erre rátesz még egy lapáttal. Fix hálózati piaci szereplőként az Invitech-nél úgy látjuk, hogy ebben a környezetben a vezetékes optikai hálózat nélkülözhetetlenné válik. A távközlési iparban egy olyan trend látszik, amiben egyre kevésbé lesz szétválasztható a mobil a vezetékes hálózattól.

Azt gondolom, hogy felértékelődik a meglévő vezetékes infrastruktúra, optikai hálózat, de az is jól látszik, hogy komoly fejlesztéseket kell még megvalósítani, hogy kiszolgáljuk a látványosan megnövekvő igényeket. Az 5G bevezetése a mobilhálózaton is jelentős fejlesztéseket igényel, így például a műszaki adottságok miatt, elsősorban a városi környezetben számottevő mértékben növelni kell majd az adótornyok, bázisállomások sűrűségét.

A másik fontos kérdés pedig ezen adótornyok összekapcsolása a teljes hálózattal. Ma szolgáltatótól függően a mobil bázisállomások 20 és 50 százalék közötti része van bekötve a rendszerbe optikai kapcsolattal. Ezt az arányt nagymértékben növelni kell majd. Viszonylag komolyabb fejlesztésre lesz még szükség az adatközponti területen, olyan elosztott infrastruktúrát kell kialakítani, ami lehetővé teszi, hogy az adattal kapcsolatos műveletek minél közelebb legyenek a hálózati végeszközökhöz.

– Komoly mennyiségű fejlesztést említett, van ehhez elegendő kapacitás a piacon?

– A generációváltás olyan léptékű fejlesztéseket igényel, amiket vélhetően együttműködés, összehangolás nélkül több okból sem lehet megvalósítani. Az egyik a gazdaságosság, hiszen azt ma már senki nem gondolja, hogy ha van három-négy mobilcég egy országban, azoknak mindent, egymástól függetlenül a nulláról kell felépíteniük. Valamikor talán így kezdődött, de most már elég sok területen működik a hálózati infrastruktúra megosztása, és ez az 5G technológiával tovább erősödik. Az a helyes út tehát, ha megpróbálunk együttműködni és lehetőleg csak minimális mértékben hozunk létre párhuzamos hálózatokat.

A másik fontos szempont, hogy a már meglévő hálózati elemeket igyekezzünk a lehető leghatékonyabban kihasználni. A két már említett trend – sokkal több adótoronyra és optikai összeköttetésre van szükség – látványosan megsokszorozza a feladatokat, így célszerű összehangolni a hozzájuk kapcsolódó fejlesztéseket. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy kivitelezési oldalról is van egy korlát, egész egyszerűen nem lehet háromszor, négyszer felásni ugyanazokat az utcákat. Az utóbbi időben egyébként már az látszik, hogy egyre kevésbé épülnek párhuzamos hálózatok – amiben az engedélyezési procedúra, illetve az erőforráshiány is szerepet játszik. Ez egyébként komoly gond lehet, hiszen 2008 után hosszú évekre lényegesen lecsökkent a hálózatépítés Magyarországon, az ezzel foglalkozó szakemberek jórészt átmentek más területre. Az elmúlt nagyjából három-öt évben felpörgő fejlesztések viszont megmutatták, hogy mekkora kihívást jelent a megfelelő számú szakember biztosítása.

– Kihangsúlyozta, hogy el kell kerülni a párhuzamos hálózatépítést. Hogyan valósítható ez meg?

– Az összehangolt hálózatfejlesztés, az olyan szolgáltatókkal való együttműködés, melyek közvetlenül nem érdekeltek a mobilpiacban, sokat javíthat a helyzeten. Például egy neutrális szolgáltatón keresztül megvalósult hálózatmegosztás olyan bizalmi helyzetet alakíthat ki, ami kezelheti a mobilcégek abból adódó aggodalmát, hogy esetleg kevesebb saját hálózati elemmel rendelkeznek. Egyre többen gondolják azt – és én is így látom –, hogy a mobilszolgáltatók közötti verseny nem infrastruktúra fronton zajlik majd. Inkább az alkalmazásrétegre koncentrálnak ezek a cégek, és a végfelhasználói élmény lesz a fontos számukra.

– Az összehangolt hálózatfejlesztésben az államnak is lenne szerepe?

– Ez elég összetett kérdés, mert sokan abban hisznek, hogy oldja meg a piac a problémáit. Budapesten, illetve a nagyobb városokban nyilván nem kérdés, hogy tisztán üzleti alapon is megvalósulhatnak a beruházások, viszont a ritkán lakott területeken, ahol üzleti alapon nem, vagy csak jókora lemaradással valósulna meg a hálózatfejlesztés, viszont ez bizonyos alkalmazások elterjedése miatt fontos lenne – gondoljunk csak az önvezető autókra –, ott indokolt lehet valamilyen szintű állami ösztönzés. Hogy ez milyen formában valósul meg, az nyitott kérdés, de az látszik, hogy a kormányzati szándék és gondolkodás megvan, mi pedig bármilyen együttműködésben szívesen részt veszünk.

– Véleménye szerint mely szereplők lehetnek a nyertesei a távközlési piac mélyreható változásainak?

– Ahogy már említettem, meghatározó trend, hogy a vezetékes és a mobiltechnológiák egyre inkább egymásra épülnek és egyre kevésbé lesznek elválaszthatók egymástól. Úgy vélem, hogy nagymértékben megnő az új struktúrában azon vezetékes infrastruktúra szolgáltatók és üzemeltetők jelentősége, amelyek rendelkeznek a megfelelő tudással és tapasztalattal, viszont nem függenek egyik mobilpiaci szolgáltatótól sem – és esetleg még adatközponti infrastruktúrájuk is van. A nagy váltásnak remélhetőleg a mobilszolgáltatók is nyertesei lesznek, bár azt el kell mondani, hogy egyelőre kevésbé látszik, hogy az új alkalmazások és szolgáltatások milyen üzleti modellben fognak működni.

Már ma is látszik: az 5G úgy alakítja át az ipari folyamatokat, hogy még kevesebb emberi erővel gyorsabb, precízebb munkavégzést tesz lehetővé. Ez pedig exponenciálisan gyorsuló trendet jelent, igazi mérföldkő lesz az elindítása. Az igazán nagy nyertesek viszont a felhasználók lesznek, új korszak köszönt be számukra új alkalmazásokkal és lehetőségekkel.

Nem véletlen, hogy az 5G minél gyorsabb bevezetéséhez és elterjedéséhez világszerte nagyon komoly piaci és kormányzati szándék is kapcsolódik, mert ez a technológia az általános versenyképesség meghatározó eleme lesz – emiatt Magyarország számára is kulcsfontosságú.