Highway

51_Sci_16d6738ece8b743e84a1.jpg
Forrás: ITB

Adatbázis alapú 3D dokumentálás az infrastruktúra építés területén

Az építmények, műtárgyak, vonalas infrastruktúrák, adatközpontok, gépészeti terek kivitelezés közbeni felmérésének majd későbbi üzemeltetésének egyik kihívása a tervdokumentáció és a kapcsolódó projektadatbázis egységesítése, továbbá naprakész állapotának megőrzése. A változáskövetésben segít a SceneCam® 3D kamera és a SceneCenter® dokumentációs szoftver.

A 2000-ben alapított SPHERON-VR AG egy németországi hardver- és szoftverfejlesztő vállalat, amelynek SceneWorks® nevű részlegének termékei elsősorban az ipari beruházások, tűzvédelem valamint a biztonsági szolgáltatások, a bűnügyi helyszínelés, katonai és rendvédelmi területen hasznosíthatók.

 

Virtuális túra bárhol, bármikor


Komoly feladatot jelent és sok erőforrást emészthet fel kiterjedt infrastruktúrák helyszíni felmérése, beruházás előtti és utáni dokumentálás, illetve az üzemeltetésnél, karbantartásnál használható segédletek elkészítése.

Erre a probléma nyújt megoldást a 360 fokos látószögű, színcsatornánként 32 bites rögzítésű SceneCam® HDR-panorámakamera, illetve a hozzá kapcsolódó dokumentációs szoftver, amely lehetővé teszi a fotórealisztikus dokumentálást, azaz egy virtuális látogatást a szoftver 3D alapú adatbázisába egy adott helyszínen, munkaterületen. A 360x180 fokos panorámaképekhez további információk – leírások, tervrajzok, szerelési és karbantartási útmutatók, kiegészítő dokumentáció, fotók, videók – ágyazhatók be a képanyaghoz kapcsolódó adatbázisba. A helyszín pontos leképezése érdekében térképek, helyszín és alaprajzok is csatolhatóak, ezzel virtuálisan bejárható terek jönnek létre. A SceneCenter® közvetlenül a rögzített képeken teszi lehetővé nagy pontosságú 3D mérések elvégzését, ez pedig a térbeli orientáció elősegítése mellett a méretek és távolságok érzékeltetését, jelölését és utólagos ellenőrzését is szolgálja. A szoftver által nyújtott szolgáltatásokat több egyidejű felhasználó által, privát vagy publikus felhőszolgáltatásként is elérhetjük, ahol a különböző területeken és projekteken dolgozó kivitelezők, üzemeltetők a saját jogosultságuknak megfelelően férnek hozzá az adott helyszín képi adatbázisához, valamint a hozzájuk csatolt információkhoz. A megoldás nemcsak az építőiparban, de vezetékes informatikai infrastruktúra és rádiós távközlési hálózatfejlesztés során is hatékonyan használható, például adatközpontok vagy mobil adótornyok és az azokhoz kapcsolódó infrastruktúra telepítésénél is.

 

Fókuszban az infrastruktúra építés és üzemeltetés

A SceneCam® 3D-s dokumentációs rendszer hazai forgalmazója a SCI-Hálózat Távközlési és Hálózatintegrációs Zrt. A cég két évtizede foglalkozik komplex, professzionális IT hálózati megoldások tervezésével, kivitelezésével és felügyeletével. „Ez nálunk egyfajta határterület, amit az általunk épített távközlési hálózatok dokumentálására használunk. Az elmúlt két évben szerzett tapasztalatainkat szeretnénk hasznosítani az építőiparban, gépészeti valamint IT-infrastruktúra telepítés területén. Olyan vállalkozásokat keresünk, akik gyorsan és hatékonyan szeretnék dokumentálni az épülő projektjeiket. Mi nem csupán értékesítők vagyunk e téren, hanem komplex szolgáltatásokat kínálunk partnereinknek, szívesen magunkra vállaljuk a felméréssel, dokumentálással kapcsolatos feladatokat, és partnereink rendelkezésére bocsátjuk az igényeikre szabott 3D-s adatbázist. Legyen szó infrastrukturális projektekről vagy bármilyen megvalósulási tervdokumentáció készítéséről, az általunk kínált megoldás meggyorsítja és pontosabbá teszi a folyamatokat” – mondta el Kocsis László, a társaság vezérigazgatója.

További információ:
https://scinetwork.hu/partnerek/313-spheronvr-ag