Menedzser-életmód

transfer_blue.jpg
Forrás: ITB

Jegyzetelés újraírva

Egy toll, amellyel nem csak leírni, hanem rögzíteni is lehet az előadásokat.

Egy toll valóban lehet erősebb fegyver a kardnál – különösen, ha az olyan toll, mint a Lightscribe Pulse Smartpen. Külsőre semmi különös nem látszik rajta, csupán az, hogy kicsit vaskosabb az átlagnál, és egy kis lcd-kijelző is helyet kapott benne.


Még az az első pillanatra fel sem tűnő tulajdonsága sem lenne meglepő, hogy elektronikusan elraktározza mindazt, amit felhasználója ír vagy rajzol vele; erre más készülékek is képesek. Ehhez persze speciális jegyzettömböt kell alkalmazni, amelynek mikroszkopikus ponthálózata révén a tollba épített infravörös kamera pontosan tudja követni az íróeszköz pozícióját és mozgását. Az a funkciója is érdekes, de nem egyedülálló, hogy képes hangot felvenni.

A Pulse azonban továbbmegy egy lépéssel: a leírt szöveget és a felvett hangot automatikusan össze tudja rendelni. Elég csak rábökni egy bizonyos szóra a jegyzetekben, és a toll – akár a beépített hangszórón, akár a mellékelt fülhallgatón keresztül – máris elkezdi lejátszani, hogy éppen mi is hangzott el, amikor azt a szót leírtuk. Így aztán nem kell aggódni, hogy egy előadáson vagy tárgyaláson nem tudunk mindent pontosan leírni, nem kell hosszú magnófelvételeket készíteni és visszahallgatni: elég lehet a legfontosabb kulcsszavakat feljegyezni, és a későbbiekben bármikor visszatérhetünk a tényleg figyelmet érdemlő szakaszokhoz. A mikrofonnal kombinált fejhallgató azt is lehetővé teszi, hogy saját kommentárjainkkal is ellássuk a feljegyzett szavakat.

A pozicionálásnak köszönhetően egyéb meglepő funkciókkal is szolgál a Pulse. A speciális jegyzettömb minden oldalának alján előre nyomtatott "kezelőszervek" vannak: elég a megfelelő "nyomógombra" bökni a tollheggyel, hogy elindítsuk vagy megállítsuk a visszajátszást, könyvjelzőt helyezzünk el a felvételben, esetleg előre- vagy hátraugorjunk a szomszédos könyvjelzőre. Hasonló elven működő számológép is van minden jegyzettömb borítójának belsejében.

Az elektronikus rögzített jegyzetek, rajzok és hangfelvételek természetesen átmásolhatók a számítógépre (pc-re és Macre egyaránt), sőt, az interneten is megoszthatók. A számítógépen lévő jegyzetek egyszerűen csoportosíthatók, keresni lehet bennük; a hangfelvétel lejátszásakor a program ki is emeli a jegyzetnek azokat a szavait, amelyek a felvétel adott szakaszához tartoznak. A gyártó honlapján külső alkalmazások is találhatók a készülékhez, és újakat is bármikor létre lehet hozni.

A Pulse Smartpen 1 és 2 gigabájtos változatban kapható; előbbi mintegy 100, utóbbi 200 órányi hangfelvételt tud tárolni, 149, illetve 199 dollárért. További költséget jelent, hogy a speciális jegyzettömböt is a gyártótól kell megvásárolni.