Menedzser-életmód

Mendelényi Dániel
Mendelényi Dániel
Forrás: -

Nyugtató lőgyakorlat

Ha valaki a megfeszített szellemi munka után fel akarja frissíteni az agyát, megpróbálhat minden idegszálával a lőtáblára összpontosítani. Ha sikerül a teljes koncentráció, az nemcsak a pontos célzást segíti, hanem megnyugtat és kikapcsol.

Nem kis feladat, ha valakit alig 32 évesen egy multinacionális vállalat divízióvezetőjévé neveznek ki. Ráadásul mindezt recesszió idején, amikor rendkívül komoly erőfeszítéseket kell tenni a partnerkapcsolatok ápolása, a megrendelések növelése, illetve a létszám megtartása érdekében. Ilyen helyzetben egy felsővezető hihetetlen megterhelésnek van kitéve: nem ritka, hogy az estébe nyúlik a munkaideje, és a fokozott szellemi munka nagy idegi megterheléssel is jár.

Mendelényi Dániel
Mendelényi Dániel

Mit lehet, illetve mit kell tenni annak érdekében, hogy a menedzser a feszített munka mellett kellőképpen ki tudjon kapcsolódni, és korlátozott szabadidejét valóban pihenésre, szórakozásra használja fel? Természetesen számos lehetőség kínálkozik; Mendelényi Dániel, a Siemens Zrt. informatikai megoldások és szolgáltatások területének júniusban kinevezett igazgatója a lövészetet választotta.

"Egyik partnerünk biztatására vettem a kezembe a pisztolyt, és próbaképpen lőttem néhányat. Teljesen kezdőként elég jó eredményt értem el, így biztattak, hogy járjak le a lőtérre. Néhányszor visszamentem, aztán letettem a szükséges vizsgákat, megszereztem a fegyvertartási engedélyt, majd beléptem az Angyalföldi Lövész Egyletbe. Sajnos nem tudok azonban minden héten gyakorolni, elég ritkán jutok el a lőtérre. Ha tehetem, oda szervezem a partnertalálkozókat, így összekötöm a kellemeset a hasznossal -- hiszen én is egy ilyen hivatalos megbeszélés alkalmával kerültem kapcsolatba a lövészettel" -- fogalmaz Mendelényi Dániel.

A lövészklub sokféle fegyverrel rendelkezik, mindegyiket ki lehet próbálni. Vannak új és használt fegyverek, az árak 100 ezer forintnál kezdődnek, felső határuk a csillagos ég. Mendelényi Dániel egy 9 milliméteres, svájci gyártmányú maroklőfegyver, egy használt Sigsauer mellett döntött. Mivel a fegyverek garanciális élettartama 15-20 év, nyugodtan lehet használt pisztolyt vásárolni.

Mendelényi Dániel
Mendelényi Dániel

Az a tapasztalat, hogy a lövészethez nem kell speciális testi adottság. Akár egy egész vékony, szemüveges ember is lehet jó lövő. A siker kulcsa a koncentráció, a helyes lélegzetvétel, illetve a gyakorlásra szánt idő. "Noha a lövészettel pontosan az volna az egyik célom, hogy ki tudjak szakadni a mindennapi munkából, ez nem mindig sikerül. Nagyon nehéz úgy összpontosítani, hogy közben ötpercenként megszólal a mobiltelefonom. Éppen ezért valószínűleg sohasem leszek igazán jó lövő. Mindazonáltal arra törekszem, hogy a lőtéren töltött idő minél inkább a kikapcsolódást, a pihenést jelentse számomra" -- mondja a Siemens igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy a lövészetben milyen szerephez jut az informatika, elég egyszerű válasz érkezett: Magyarországon gyakorlatilag semmilyenhez. Pedig volna számos kapcsolódási pont. Egy lőklubban például nagyon szigorú az adminisztráció rendje, itt nagy segítséget jelentene valamilyen informatikai támogatás. A magyar jogszabályok azonban nem tartalmaznak ilyen irányú előírást, ezért a klubok -- amelyek szinte kivétel nélkül komoly pénzügyi gondokkal küzdenek -- megelégednek a kézzel vezetett könyvekkel.

Magán a lőtéren is rengeteg lehetőség kínálkozna az informatikai eszközök használatára, ilyen például a lövések számítógépes követése vagy a versenyek adminisztrációjának számítógépes támogatása. Pénz hiányában azonban ilyen megoldásokkal Magyarországon csak elvétve találkozhatunk.