Piackutatás

santa_shopping
Forrás: xsellco.com

Amit az internettől kapunk karácsonyra

Idén várhatóan kétmillióan fogják karácsonyi ajándékaikat (is) online megvásárolni, és netezésre alkalmas eszközök is szép számban lesznek a fa alatt.

Internet nélkül mára elképzelhetetlenné vált a karácsony, nemcsak az ünnepi előkészületekben és a családi látogatások megszervezésében, de az ajándékok beszerzésében is segít. Az eNET–Telekom "Jelentés az internetgazdaságról" friss kutatása az internet karácsonyi előkészületekben betöltött szerepével foglalkozik.

Online karácsonyi készülődés

A 2016 novemberében végzett online kutatás alapján a felnőtt magyar internetezők több mint kétharmadának a karácsony a legfontosabb ünnep az évben. A netezők a karácsonyi készülődést sem halasztják az utolsó napokra, többségük (78 százalék) már hetekkel korábban nekikezd, ebben természetesen kitüntetett szerep jut az internetnek is. A net a karácsonyi ajándékok keresésében (69 százalék) és megvásárlásában (65 százalék) bizonyult a leglényegesebbnek, ezek mellett karácsonyi üdvözletek küldésében (55 százalék), receptötletek keresésében (53 százalék), és összejövetelek, látogatások megszervezésében (40 százalék) tartják legfontosabbnak a netezők.


 

Az internet szerepe a karácsonyi rokonlátogatásokhoz kapcsolódó útvonaltervezésben (32 százalék) és az ünnepi programok keresésében (29 százalék) sem elhanyagolható, de a karácsonyi ajándékok kicsomagolásával, használatával kapcsolatos termékismertetőket (26 százalék) és bemutatóvideókat (22 százalék) is egyre több netező tartja fontosnak.
Nem véletlen, hogy netezésre alkalmas eszközök előreláthatólag idén is szép számban lesznek a fa alatt: okostelefont a netezők 14, laptopot 10, asztali számítógépet 7, tabletet 6, okosórát pedig 4 százaléka tervez venni szeretteinek ajándékba.

Az online vásárlást idén is felpörgeti a karácsony

Az e-kereskedelem várhatóan most karácsonykor is szárnyalni fog: jelenleg a felnőtt magyar netezők több mint fele tervezi online (is) bonyolítani az ajándékok beszerzésével kapcsolatos teendőit, közülük 72 százalék, azaz közel kétmillióan magát a vásárlást is az interneten keresztül tervezik intézni. A vásárlás mellett tízből hét válaszadó a termék kiválasztását, az árak összehasonlítását és az információszerzést is online tervezi végezni; 54 százalék tervez árukatalógusban böngészni, 37 százalék pedig termékteszteket, felhasználói véleményeket online olvasni.


 

A netes vásárlás lassan mindenkit meghódít: karácsonykor a (még) nem e-vásárlók közül is sokan böngészik a webshopok kínálatát, akár ajándékötletek felkutatásához, akár a legkedvezőbb ár megtalálásához – és ha a legjobb ajánlat csak a neten érhető el, könnyen maguk is online vásárlóvá válhatnak.

Internettel minden könnyebb

A netet az év többi időszakához hasonlóan karácsonykor sem tudjuk nélkülözni, sőt ilyenkor van csak igazán szükségünk rá: segítségével könnyebben mennek az ünnepi előkészületek, a családi látogatások és tennivalók megszervezése, a legmegfelelőbb karácsonyi ajándékokat pedig sorban állás nélkül, a világ bármely pontjáról megrendelhetjük.