Road

Both András, IdomSoft
Both András, IdomSoft
Forrás: ITB
Kerüljük el a szélmalomharcot!

Írjuk újra! Biztos?

Az informatikai rendszerek elavulnak. Nem a kód, nem a bitek öregednek meg, hanem a környezetük halad el mellettük. Újabb eszközök keletkeznek, a felhasználók modernebb grafikus interfészeket igényelnek, a fejlesztők újabb technológiákat preferálnak. Az informatikai vezetőknek kiemelt feladata, hogy gondoskodjanak a rendszerek időbeni megújításáról. Both Andrással, az IdomSoft vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Milyen megoldások vannak a megújításra? Az esetek nagy részében széles skála áll rendelkezésre. Ennek egyik véglete, hogy apró részeket leválasztunk és lecserélünk újonnan írt részekre. A másik pedig, hogy a teljes, élesben működő rendszert elkezdjük lemásolni új technológiával, laboratóriumi körülmények között, majd egy szép napon elkészülünk és megnyomjuk a nagy zöld gombot, ami lekapcsolja a régit és bekapcsolja az újat. Megnyomjuk és keresztbe tett ujjakkal izgulunk, hogy működjön.

 

Minden folyamatra figyelni kell

A tapasztalat azt mutatja, hogy az utóbbi megközelítés nagyon veszélyes, és ezért a modern, agilis megközelítés is azt javasolja, hogy minimalizáljuk az abból fakadó kockázatot, hogy az általunk fejlesztett rendszer nem élesben működik, hanem csak fejlesztő- és tesztkörnyezetekben. Tehát minél kisebb iterációkban fejlesszünk, és minél hamarabb élesítsük, ami elkészült. Mielőbb gyűjtsünk visszajelzéseket valódi (éles) felhasználóktól, és mielőbb kezdjen a kód együtt dolgozni az egyéb éles rendszerekkel és kódokkal. Mert ha ezt nem tesszük, akkor annak a kockázata, hogy valami nem megfelelőt fejlesztünk, akár kezelhetetlenné is válhat.

A profi digitális cégek folyamatosan újraírják a rendszereiket, hogy ne jussanak el arra a pontra, amikor már alig van mozgásterük. Amikor már alig van a cégnél olyan munkatárs, aki átlátja a rendszert. Amikor már nehéz találni a piacon olyan fejlesztőt, aki ért a technológiához. A profik folyamatosan és részenként írják újra a rendszereiket. Ha nincsenek részek, mert a rendszer monolit, akkor először feldarabolják és utána kezdik el lecserélni a részeket.

 

Ne dobjuk el a tudást!

A hosszú évek alatt sok olyan rendszer jött létre, amit a felhasználók hadai napi szinten használnak, az ügyfélszolgálat készségszinten kezel, hozza az árbevételt, megfelel a törvényi előírásoknak, és ráadásul egy rakás más rendszerhez kapcsolódik. Ez nekünk érték. Sőt, valójában ez az érték. Nem szabad eldobni azt a tudást, ami e mögött rejlik, hiszen az sehol máshol nincs meg. Maga az éles rendszer programkódja az egyetlen, valódi és teljes dokumentáció, és maga a működő, éles rendszer az érték. Ne dobjuk el, hanem használjuk fel és cseréljük le okosan!

 

Ki fogja elvégezni a munkát?

Nehéz kollégákat toborozni régi rendszerek életben tartására és nehéz a régi kollégákat is megtartani. A legszebb kihívás egy rendszer folyamatos technológiai megújítása úgy, hogy közben mindvégig kiszolgálunk, ráadásul egyre növekvő ügyfélelégedettség mellett. Ha ezt jól csináljuk, és biztosítjuk hozzá a megfelelő vállalati kultúrát, eszközöket, oktatást és környezetet, akkor az igazi profi szakemberek mellettünk teszik le a voksukat. Régiek és újak egyaránt.