Cégvilág

mentorgra
Forrás: Mentor Graphics (Siemens)
Arccal az IoT felé

Karácsonyi beszerzések

Bár a tranzakciókat valójában november közepén jelentették be, de nagyobb nyilvánosságot csak most, december 6-7-én, a Siemens 2016-os, nagy innovációs rendezvényén kaptak. A lépések nagy valószínűséggel befolyásolni fogják a cég, és a vonatkozó iparágak globális megítélését.

Megveszi a Siemens a Mentor Graphics nevű, elektronikus tervező- és szimulációs szoftvereket fejlesztő céget 4,5 milliárd dollárért. Elemzők szerint az akvizíció nincs túlárazva, a Mentor Graphics részvényárfolyama a hírre 19 százaléknyit erősödött.
Stratégiai szövetségre lép a Siemens a Bentley Systems nevű, építészeti, beruházás- és épületfelügyeleti szoftvereket fejlesztő céggel, az együttműködés keretében 50 millió euró értékben közösen beruháznak ipari és infrastruktúra-megoldások közös létrehozásába. Továbbá a Siemens megvásárol mintegy 70 millió értékű Bentley Systems részvényt. (Amint az az eddigiekből sejthető, a névazonosság a luxusautó-márkával a véletlen műve.)

Ami viszont friss, hogy a Siemens a MindSphere nevű IoT-platformjának adatelemző és vizualizációs szolgáltatásainak "erősítése" érdekében együttműködésre lép az IBM-mel: integrálni fogják a Watson Analytics mesterséges intelligencia és autonóm tanulási képességeit a MindSphere-be. Az IBM pedig az IT-szolgáltatási portfóliójába felveszi a MindSphere platformot.

A mi erős sejtésünk szerint a Siemens MindSphere és az IBM WebSphere névrokonsága viszont nem a véletlen műve. A nagyvállalati köztesszoftver-megoldásnak elég sok köze lehet az elosztott ipari és infrastruktúra-szolgáltatások terén most (a GE hazájában is!) elinduló IoT-platformhoz.