Cégvilág

akvizicio
Forrás: Fongs Lawyers

A UPC-vel erősít a Vodafone

Újabb nagy távközlési üzletet jelentettek be, ami jelentős változást hozhat a hazai piacon is, a Vodafone Group ugyanis megvásárolja a Liberty Global több európai érdekeltségét, köztük a UPC Magyarországot is.

A Vodafone honlapján megjelent közlemény szerint 18,4 milliárd eurót fizet az angliai központú cég a Liberty Global németországi, csehországi, romániai és magyarországi érdekeltségeiért. A lépéssel jelentős mértékben erősíti a Vodafone a vezetékes lefedettségét, igaz, Németországban már korábban is komoly szereplők voltak ebben a szegmensben, a Kabel Deutschland 2014 elején lezárt felvásárlásának köszönhetően.

A három közép-európai piacon a hivatalos tájékoztatás szerint 15,8 millió mobil, 1,8 millió vezetékes szélessávú és 2,1 millió tévés ügyfelet szolgálnak együtt a Vodafone új szerzeményei, és 6,4 millió otthon számára érhetők el a vezetékes szolgáltatásaik.

Az ügylet megvalósulásához még a versenyhatóságok beleegyezése is kell, a Vodafone-nál azzal számolnak, hogy 2019 közepére zárják le a tranzakciót.

(Illusztráció: Privátbankár)
(Illusztráció: Privátbankár)
 

Robert Redeleanu, a UPC Magyarország és a UPC Lengyelország vezérigazgatója a bejelentett tranzakció kapcsán elmondta: „A versenyhatósági eljárás lezárását követően olyan integrált 4P-képes országos szolgáltató jöhet létre, amely méretéből adódóan képes az új generációs vezeték nélküli TV- és szélessávú szolgáltatásokhoz szükséges infrastrukturális beruházásokat biztosítani. A tranzakcióból származó előnyöket mind a lakossági, mind pedig az üzleti ügyfelek élvezni fogják: nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásokhoz és szélesebb választási lehetőséghez jutnak. A UPC Magyarország és a Vodafone együtt olyan erős párost fog alkotni, amely képes arra, hogy a gigabit alapú szélessávú és 5G-fejlesztések élére álljon, és ezáltal hozzájáruljon ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, amely Magyarországot az európai és globális digitalizációs és 5G-fejlesztések meghatározó szereplőjévé kívánja tenni. A tranzakció versenyhatósági eljárásának lezárásáig a UPC Magyarország a Liberty Global csoport részeként, független piaci szereplőként folytatja önálló működését.”

A UPC Magyarország a legnagyobb hazai kábelszolgáltató, a tavalyi eredményeik bejelentésekor azt közölték, hogy a cég 10 százalékos árbevétel növekedést ért el tavaly 2016-hoz képest, a náluk vásárolt előfizetések száma pedig meghaladta a 2,064 milliót. A lakossági és üzleti ügyfelek száma 2017 végén már 850 ezer felett járt, ami több mint 27 ezres növekedés a 2016-os záróadathoz képest. A UPC tavaly december végén már több mint 88 ezer mobilelőfizetést szolgált ki. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a társaság partnere a mobilszolgáltatásban a Vodafone.

A Vodafone egyébként rendelkezik saját optikai hálózattal Magyarországon, a mintegy 9 ezer kilométeres rendszer főként a mobilhálózat igényeinek, illetve az üzleti ügyfelek kiszolgálására szolgál. A cég ugyanakkor már korábban bejelentette, hogy a lakossági vezetékes piacon is megvetnék lábukat, és a most bejelentett ügylettel nagyon megerősítik pozíciójukat. A hazai távközlési piac mozgalmas időszakot él át.

A múlt évben az Invitel Csoportot érintette két komolyabb tranzakció, melynek keretében első körben az egész céget eladták a CEE Equity Partners-nek 200 millió eurórét, majd a társaság lakossági és kisvállalati üzletágát 141 millió euróért továbbadták a DIGI-nek. Idén pedig a Telenor hozott olyan döntést, hogy megválik régiós érdekeltségeitől, köztük a Telenor Magyarországtól, az új tulajdonos pedig a cseh milliárdos, Petr Kellner által alapított PPF Group. A teljes csomag – a magyar mellett a bolgár, montenegrói és szerb mobilszolgáltató, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltató is az ügylet része – 2,8 milliárd euróért cserél gazdát. Az érintett cégek a Telenor közlése szerint együtt több mint 9 millió ügyféllel rendelkeznek és mintegy 3500 munkavállalót foglalkoztatnak.