Cégvilág

innovacio
Forrás: leadingedgeonly.com

Országos programsorozat indul a hatékonyabb térségi innovációs környezetért

Budapesten és öt vidéki egyetemi helyszínen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával indítja el novemberben a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét.

Az NKFIH ezért – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan új találkozási pontokat kíván létrehozni a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében, amely új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést. A rendezvénysorozat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai szerepvállalásával valósul meg.

Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta: „Az innovációs környezet megújításának elsődleges célja és egyik legfontosabb hajtóereje, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció egyre több társadalmi vagy gazdasági hasznot eredményezzen, növelve ezáltal az ország gazdasági versenyképességét és a Magyarországon élők jólétét. A TIP programsorozat is ezt a célt szolgálja.” Hozzátette: az országszerte fellelhető tudásbázisok szakértelmének hasznosulását és az innovációs képességeket helyben kell fokozni. Ezért különösen fontos, hogy az egyetemek sokkal szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi kkv-kal.

Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese elmondta: három kihívásra kívántak konkrét választ adni a TIP-pel: fókuszba állítani az egyetemeket; fokozni a piaci hasznosulást; növelni a kkv-k innovációs teljesítményét. A programsorozathoz az innovációs ökoszisztéma minden szereplője csatlakozhat: egyetemek, kkv-k, nagyvállalatok, startupok, kutatóintézetek, szakmai szervezetek, klaszterek, stb.

A program kapcsán elérhető sikerfaktorokat ismertetve Sebők Katalin többek között az innovációban érintett szereplői létszám bővülését, a kkv-k innovációs képességének erősödését, az innovációs szereplők együttműködésének erősödését, és az innovációból származó társadalmi, gazdasági hasznosulás növekedését említette.

A novemberben induló országos programsorozat a szereplők együttműködése érdekében egy-egy térség legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.

A programsorozat 2019. november 12-én a Miskolci Egyetemen veszi kezdetét és a tervek szerint egy budapesti nagy rendezvénnyel zárul. Az egyes események részletei és a regisztráció a www.nkfih.gov.hu/tip oldalon érhető el.