Cégvilág

Chrome bővítmények
Forrás: ITB

Szigorít a Google

A Chrome böngészőhöz kiterjesztéseket készítő fejlesztőknek nem szabadna korlátlanul összegyűjteni és felhasználni az általuk elérhető személyes adatokat. Januártól a Google megköveteli tőlük, hogy egyértelműen mondják meg, milyen adatokat gyűjtenek, és egyúttal korlátozásokat vezet be.

Blogbejegyzésében a Google leírja, hogy milyen korlátozásokat vezet be annak érdekében, hogy kiterjesztés-fejlesztőket megregulázza az általuk összegyűjtött adatok felhasználásában. Januártól a Chrome-kiterjesztéshez tartozó leírásban egyértelműen és jól érthetően szerepeltetni kell, hogy a kiterjesztés milyen adatokat gyűjt. Ily módon a felhasználók még a kiterjesztés telepítése előtt eldönthetik, hogy ezt a fajta adatgyűjtést elfogadják-e.

A Google új előírásai szerint biztosítani kell, hogy a felhasználói adatok használata a felhasználó elsődleges érdekeit szolgálja, és összhangban legyen a kiterjesztés funkciójával. Nem megengedett továbbá a felhasználói adatok értékesítése, valamint a felhasználói adatok igénybe vétele vagy továbbítása személyre szabott reklámozáshoz.