Cégvilág

iroda
Forrás: Connect NZ

Többet költenek a cégek IT-eszközökre?

A KKV-piac vezető integrált, IT-, autó- és berendezés finanszírozója immár harmadszor vizsgálta az IT-beruházásokat és azok finanszírozási hátterét a hazai KKV-k és nagyvállalatok körében.

Az idei kutatási eredmények azt mutatják, hogy jóval többet terveznek a cégek IT-eszközökre költeni, és egyre többen fordulnak a tartós bérlet, mint finanszírozási forma felé. A Rentasystem 2016-os, 120 céget megkérdező telefonos felmérése szerint jelentősen csökkent azok aránya, akik 2 és 8 év között, vagy 8 évnél ritkábban frissítik az IT-eszközállományukat. Míg a tavalyi évben közel 70 százaléka, idén a megkérdezettek mindössze 44 százaléka vélte úgy, hogy 8 évnél ritkábban frissíti az eszközparkját. Ellenben megduplázódott az ad hoc befektetések aránya, 23 százalékról 46százalékra.

Hogy viszonyulnak ehhez a költések és azok nagysága? 2014-ben a megkérdezett vállalatok közel 80 százaléka vélte úgy, hogy 2015-ben IT-beruházásaik stagnálni fognak, közel 17 százalékuk tervezett kis mértékű növekedést, és csak 2,5 százalék valószínűsített jelentős bővítést. 2017-ben 57 százalék stagnálást, 35 százalék kis, vagy jelentős méretű növekedést tervez. Drámaian nőtt viszont a befektetésre tervezett összeg. Míg 2015-ben 85 százalék, 2016-ban 54 százalék, 2017-re pedig már csak 30 százalék tervezett 2 millió forint alatti összeget erre a célra. A tavaly évhez képest csökkenő azok aránya is, akik hardver beszerzésben gondolkoznak, a szerver és a szoftver, illetve az informatikai biztonság iránti igény viszont nőtt.

Visszaszorulóban a készpénz, tovább erősödik a tartósbérlet

A cég által használt két mutató egyike, a "Rentasystem IT-beruházási Barométer" az IT-beruházások stagnálásának/csökkenésének, illetve növelésének egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. A vizsgált arányszám két évvel ezelőtt 0,25 volt, vagyis négyszer annyi cég tervezett idénre stagnálást/csökkentést, mint növelést. (Ha az IT-beruházási Barométer magasabb mint 1, akkor beszélhetünk arról, hogy nagyobb a tervezett növelés, mint a stagnálás/csökkentés). Tavaly ez az érték már 0,55 volt, vagyis már csak körülbelül kétszer annyi cég tervezte szinten tartani vagy csökkenteni beruházásait, mint amennyi növelni, idén pedig 0,54, tehát nincs elmozdulás a tavalyi évhez képest.

A másik mutatószám a "Rentasystem IT-finanszírozási Index", amely a tartós bérlet és a saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja, az adott év tényleges számai, és a következő évre tervezett számok függvényében. A vizsgált években mind a tervezett, mind a tényleges arányszámok növekedést mutatnak. A 2016-os évben a tényleges arányszám 0, 099 lett, a 2017-es irányérték már 0,289. A megkérdezettek kétharmadának már több-kevesebb információja van a tartósbérlettel kapcsolatban, a hozzáértés szerepének fontossága és a rövid ügyintézési időt pártolók aránya nőtt.

Lassan, de biztosan a nemzetközi trendek felé

A kutatást végző, IT-eszközök, autók és termelőeszközök bérbeadására szakosodott Rentasystem ügyvezetője, Székely Balázs szerint a hazai piac, lassan, de biztosan követi a nemzetközi trendeket. Szerinte látványos a vásárlások arányának visszaszorulása, és már nemcsak a céges autóflották, hanem az IT-eszközök terén is. "A technológiák annyira gyorsan változnak, hogy a vállalatok ma már gyakrabban hoznak ad hoc fejlesztési döntéseket is. Jó látni, hogy kevésbé tárgyi eszközökbe fektetjük a pénzünket, és inkább az emberi erőforrásra, marketingre, kutatásokra koncentrálunk, ez segíti a versenyelőnyt és likviditást, ez már kutatások szerint is a sikeresebb cégekre jellemző magatartás" - részletezte az ügyvezető.