Cégvilág

invitech_auto_1
Forrás: Invitech Solutions

Zöldebbre váltva

Nemcsak a környezetet kíméli, hanem a büdzsére is jótékony hatással van, ha egy vállalat korszerűsíti a gépjárműparkját.

A környezeti állapot javítása érdekében és a fenntarthatóság komplex követelményét szem előtt tartva döntött úgy az Invitel Csoport, hogy 2016 második felében megújítja gépjárműparkját, így megkezdte a mintegy 400 gépjárműből álló flottájának teljes körű cseréjét. Ez nemcsak abban nyilvánult meg, hogy a jelenleg elérhető legkorszerűbb motorokkal felszerelt gépjárműveket szerezte be a társaság, hanem a flotta kialakításában és üzemeltetésében is új szintre léptek, a hatékonyságot, a felhasználók biztonságát, valamint a használat célját állítva középpontba.

A több körös tender eredményeként kiválasztott új gépjárművek mindegyike eleget tesz a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek. Az Euro 6-os motorral szerelt modellek azonos futásteljesítmény mellett is lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátást eredményeznek a jelentős mértékű üzemanyag-megtakarítás mellett, mely átlagosan gépjárművenként mintegy 0,7 liter/100 km. Ez akár 10 százalékos üzemanyag-megtakarítást is hozhat a cégcsoportnak – számításaik szerint a flottacsere azonos futásteljesítmény mellett mintegy 40-60 ezer liter üzemanyag-megtakarítást eredményez évente.

Megtakarítás – nemcsak a kisebb fogyasztás miatt

A gépjárműflotta megújítása nemcsak a korszerűbb motorok révén eredményez jelentős környezeti terhelés-csökkentést. A vállalatcsoport a tendert úgy írta ki, hogy a beszerzendő gépjárművek a tényleges használati módhoz leginkább illeszkedő típusok legyenek. Ahol például a használat nem indokolta a nagyobb rakodóteret, ott a flotta dobozos autóit kisebb rakterű autókra váltották. Emellett a korábbi 41-ről 13-ra csökkentették a flottán belüli járműtípusok számát, melyek a tenderen győztes három vezető autómárka, a VW konszern, a Ford és a Toyota típusai közül kerülnek ki. A márkák kiválasztásánál az elsődleges szempont a teljes várható futamidő alatt modellezett várható össz-üzemeltetési költség és várható károsanyag-kibocsátás volt, ezek együttes minimuma alapján kerültek kiválasztásra a gépjárművek.
 

"Nagy megtiszteltetés és elismerés, hogy a Porsche Hungaria három márkája is szerepel kiemelt informatikai partnerünk gépjármű beszerzési pályázatának győztesei között. A megállapodás szerint szállítandó gépkocsik jelentős része a konszern Haszonjármű kínálatából kerül ki. Valamennyi típus a kiemelkedő ár-érték arány, a minőségi vezetési komfort és a biztonságos közlekedés együttesét adja, hiszen a Skoda Fabia, a Skoda Octavia, a Volkswagen Golf, a Volkswagen Passat, a Volkswagen Transporter és Caddy legutóbbi generációja rendkívül népszerű a flotta üzletek terén. Gazdaságos üzemeltetésük és a vezetőt segítő innovatív rendszerek sokasága biztosíthatja, hogy növekedjék mind a beszerző cég, mind pedig az autókat használó munkatársak elégedettsége. Köszönjük, hogy a Porsche Hungaria az Invitelt a cégeink közötti informatikai együttműködéshez hasonló minőségű autós üzleti kapcsolatban is partnerei között tudhatja" – mondta Vérten Sándor, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója.

"A Ford Motor Company kiemelt stratégiája, hogy komoly figyelmet fordítson a fenntartható fejlődésre. Ezen stratégia jegyében takarékos és környezetkímélő új dízel motorjai megfelelnek a legszigorúbb Európai Uniós szabályoknak. Büszkeség számunkra, hogy a Ford dízel modelljeinek kedvező üzemeltetési költsége, rendkívül alacsony fogyasztása és káros-anyag kibocsátása az Invitel szakembereit is meggyőzték, és a Ford jelentős flottájával előkelő helyet kapott az Invitel új, környezet tudatos gépjármű parkjában" – nyilatkozta Györke Orsolya, a Ford Magyarország kommunikációs igazgatója.

A gépjárművek felszereltségének optimalizálása keretében fontos mérlegelési szempontot jelentett a magasabb biztonsági színvonal, a gépjárműveket használó munkavállalók védelmének követelménye is amellett, hogy a jellegzetes használati módokhoz leginkább illeszkedő típusokat választottak ki.

"Az Invitel Csoport azon kevés – bár szerencsére növekvő számú – hazai vállalat közé tartozik, amely valóban komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást, és környezeti lábnyomának csökkentését. Gépjárműparkjának teljes megújítása révén az Invitel által megtakarítani tervezett 40-60 ezer liter üzemanyag nagyságrendileg 30 vállalati gépjármű átlagos fogyasztásának felel meg, míg károsanyag-kibocsátását ennél is nagyobb mértékben csökkenti a vállalat. A Toyota a világ vezető, egyben legzöldebbnek tartott autógyártójaként környezetbarát hybrid modelljei révén örömmel járul hozzá e célkitűzés eléréséhez, ezért nagy öröm számunkra, hogy a kiválasztott három preferált autóbeszállító egyike lehetünk" – fogalmazott Varga Zsombor, a Toyota magyarországi kommunikációs tevékenységéért felelős vezetője.

Fenntarthatóság a mindennapokban

Nem véletlen, hogy az Invitel Csoport a gépjárműflotta megújítása során is a fenntarthatóságot állította középpontba. "Az egyik vezető hazai infokommunikációs megoldásszállítóként az Invitel Csoport élen jár az olyan megoldások nyújtásában, melyek a vállalatok versenyképességének növelése mellett az adott társaság hatékonyabb költség-gazdálkodását és munkáltatói szerepvállalását segítik. Üzleti filozófiánk, hogy saját gyakorlatunkon keresztül is példát szeretnénk mutatni más hazai nagyvállalatok számára. Ahogy üzleti folyamatainkban is a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazzuk, úgy a gépjárműflottánk kialakításában is ezt a szemléletet kívántuk érvényre juttatni" – mondta Budai J. Gergő, az Invitel Csoport vezérigazgató-helyettese, aki hozzátette: "Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a visszajelzések szerint nagyon pozitív fogadtatásra talált a flotta megújítása munkatársaink körében, hiszen immár új autókat használva végezhetik mindennapi munkájukat."