ITexec

Parázó górék
Forrás: ITB
Home Office

Parázó górék és a megfigyelés

Főnöknek lenni egyre nehezebb, amióta a távolról dolgozók száma robbanásszerűen növekszik. Nem váratlan fejlemény az informatikában, hogy a parázó górék igénye a home office-ban tevékenykedőket megfigyelő informatikai megoldások iránt sebesen növekszik. A következőkben néhány tanáccsal szolgálunk azok számára, akik – saját lelkük megnyugtatására is – beosztottjaik menedzselésében az IT-eszközök intenzív alkalmazását tervezik.

Már a koronavírus-járvány első hulláma alatt és a vége felé elvégzett kutatások is kimutatták, hogy a gazdaságban megugrott az otthonról dolgozó munkatársak tevékenységét megfigyelő informatikai megoldások használata. E bővülés nem látszik csillapulni most sem, amikor a járvány bedurvul, és a kormányok a gazdaságaik életben tartása érdekében csak a legvégső esetben nyúlnak országaik lekapcsolásához. Azt szorgalmazzák inkább nagy erőkkel, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról, az átfertőződés lassításában legeredményesebbnek tűnő megoldáshoz folyamodva.

Nincs tehát menekvés, a home office-osok százmillióinak működését kellene valamiképpen gépi segítséggel követni, ami számos szempontból nagy kihívás a cégek felelős vezetőinek, itt és most mi maradunk az informatikát inkább érintő aspektusok taglalásánál.

Megfigyelési cél Mindjárt mondjunk látszólag ellent az előző mondat utolsó szavainak, amikor arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mielőtt belefogunk a nagy megfigyelési projektbe, nem kerülhető meg annak eldöntése és kinyilatkoztatása, hogy miért is fogjuk munkatársaink távoli tevékenységét – akár valós időben is és állandóan – monitorozni. Lehet az elsődleges célunk például az, hogy az adott kolléga produktivitását kövessük figyelemmel (ha olyan tevékenységet végez, amely digitális módon mérhető inputtal és outputtal rendelkezik), de szorítkozhatunk pusztán a munkaidő (rendelkezésre állás) folyamatos követésére is. Úgy olvasom, hogy vannak vállalkozások, amelyek az otthon dolgozóik jólléte miatt aggódnak, nekik olyan monitormegoldás lenne való, amely a távoli munkatársak állapotára vonatkozó egészségügyi adatok rendszeres gyűjtését képes elvégzi.

Adatrobbanás Egyszerű kimondani, hogy az otthon dolgozókat mostantól meg kell figyelni valamilyen szempontok szerint (lásd az előző bekezdést), ám ennél sokkal összetettebb feladat hárul a megvalósító informatikusokra. Bármilyen megfigyelési cél vezet is bennünket, abban biztosak lehetünk, hogy egy új adatforrás születik, amely a megfigyeltek és a megfigyelt indikátorok számától függő mértékben fogja ontani az adatokat. Márpedig az adatok akkor érnek valamit, ha azokat képesek vagyunk megfelelően tárolni, feldolgozni, elemezni és archiválni, továbbá megvédeni a rosszfiúktól. A gondos előkészítés és alapos informatikai tervezés a megfigyelési projektek esetében sem úszható meg.

Megfelelés Ajánlatos tisztában lenni egy ilyen projekt előtt azzal, hogy a jogi környezet meddig enged elmenni az otthonról dolgozók tevékenységéről történő adatgyűjtésben, az így keletkező adatok meddig tárolhatók. És szerintem az sem baj, ha elgondolkozunk azon, hogy a megfigyelésben vajon hol van a határ, amelyet átlépve bizonyosan elveszítjük a munkatársaink elkötelezettségét a vállalatunk iránt. Más szavakkal: e téren is elvárt, hogy megfeleljünk vállalati értékeinknek, amennyiben vannak olyanok.