Security

Fordított lista
Forrás: ITB
Bottom20 lista

A rosszindulatú informatikai támadások alapján legveszélyesebb országok

Számos olyan ország szerepel a rosszindulatú IT-támadások szempontjából legkevésbé biztonságos államok friss rangsorán, ahol magyar cégeknek is élénk üzleti kapcsolataik lehetnek. Azoknak a társaságoknak, amelyeknek alkalmazottai az itt található vállalatokkal, partnerekkel a közös munka miatt rendszeres kapcsolatban vannak, érdemes nagy hangsúlyt fektetniük védelmi megoldásaikra. Ellenkező esetben könnyen a hazai működésük is veszélybe kerülhet.

A listán számos olyan állam fellelhető, ahol a magyar vállalatoknak élénk üzleti, partneri kapcsolataik vannak. Görögország ugyanis a 10. legveszélyesebb helynek számít, az Egyesült Államok a 14., a szomszédos Szlovénia a 15., de Svédország és Spanyolország is tagja a nem túl nagy büszkeségre okot adó húszas listának.

A világ 20 legveszélyesebb országa
1. Thaiföld  11. Kolumbia
2. Pakisztán  12. Malajzia
3. Irán  13. Argentína
4. Bolívia  14. Egyesült Államok
5. Brazília  15. Szlovénia
6. El Salvador  16. Ciprus
7. Egyesült Arab Emírségek  17. Dél-afrikai Köztársaság
8. Mexikó  18. Peru
9. Indonézia  19. Svédország
10. Görögország  20. Spanyolország
(Forrás: mesterséges intelligenciával támogatott, végpontvédelmi megoldásokat nyújtó Panda Security rendszerében regisztrált tavalyi riasztási esetek száma)  

„Azoknak a hazai vállalatoknak, amelyek élénk nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, ráadásul munkatársaik a listán szereplő országokban lévő partnereikkel szinte állandó kapcsolatban vannak különösen körültekintően és alaposan kell eljárniuk a védelmi megoldásaik kapcsán. A közös, internet alapú munkafolyamatok, a levelezés, a fájlcsere, a tárhelymegosztás, az egyéb online kommunikáció és platformok rendkívüli veszélyeket jelenthetnek. Ezeken keresztül ugyanis a megbízhatónak vélt partner gyenge védelme miatt olyan rosszindulatú akcióknak – zsarolás, ellopott adatokkal való visszaélés, adathalászat – válhatnak célpontjaivá, amelyek akár a társaság hazai működését is veszélyeztethetik vagy komoly működési kiesést okozhatnak”, hangsúlyozta Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

Próbálkozásból pedig bőven akad. Az elmúlt év során ugyanis egymillió gépre vetítve 14,9 millió rosszindulatú támadásról szóló riasztást regisztrált a Panda Security. Emellett 7,9 millió alkalommal kapott el olyan programot a hálózatuk, amely a felhasználónál kéretlenül jelent volna meg, és akár valamilyen támadás megindítására is alkalmas lehetett volna.