Security

Használt mobilok
Forrás: ITB
Legyünk körültekintőek!

Használt Android-mobil vásárlásának veszélyei

Egekben az új okostelefonok árai, sokkal érdemesebbnek tűnik egy jó állapotban lévő régebbi modellt beszerezni az eredeti ár töredékéért, létezik azonban néhány probléma a használt mobilokkal kapcsolatban, amelyekre érdemes odafigyelni.

Az egyik komoly hátránya a használt mobiloknak, hogy az akkumulátor kapacitása lényegesen alacsonyabb, mint újkorában, és ha az akku nem cserélhető, akkor sűrűbben kell töltenünk gyorsan lemerülő útitársunkat.

A másik probléma, hogy az androidos mobilok általában csak 2-3 évig kapnak szoftverfrissítéseket a gyártóktól. Azt még el lehet viselni, hogy bent ragadunk egy régebbi, elavult Android-verzióban (igaz, itt is gondot okozhat, ha egy számunkra fontos appot már nem tudunk használni a mobilunkon, mert a fejlesztője nem támogatja a korábbi Android kiadásokat), azonban a biztonsági frissítések hiánya könnyen veszélybe sodorhatja bizalmas adatainkat, különösen manapság, amikor egyre többen használjuk mobilunkat fizetésre, szállásfoglalásra, repülőjegy-vásárlásra, bankolásra és a vállalati hálózatba való bejelentkezésre.

Egy májusi kutatás szerint egy online használtmobil-kereskedés kínálatának egyharmada olyan okostelefon volt, amely már nem kapott a gyártójától biztonsági frissítéseket, de ezt nem jelezte semmi a vásárlóknak.

Ha mégis olyan modell vásárlására szánjuk el magunkat, amelyet már nem frissítenek, a szokásos óvintézkedésekkel mérsékelhetjük a kockázatokat. Telepítsünk egy megbízható cégtől származó antivírus appot; csak megbízható forrásból (a hivatalos Google Play áruházból) telepítsünk alkalmazásokat a mobilra; ne adjunk engedélyt az appoknak a működésükhöz nyilvánvalóan nem szükséges tevékenységekhez; és ne bökjünk meggondolatlanul a nem megbízható forrásból érkező e-mailekben és üzenetekben lévő hivatkozásokra.